Новини

picture

Kia започва строежа на специализиран завод за производство на електромобили (PBV)


Днес Kia извърши церемония за първа копка на своето ново специализирано съоръжение за производство на електромобили с акумулаторно захранване PBV (purpose-built vehicles). На събитието в Хуасеонг, провинция Кьонги, Южна Корея присъстваха над 200 души, включително държавни служители, изпълнителният председател на Hyundai Motor Group Юисун Чунг, глобалният президент и главен изпълнителен директор на Kia Хо Сунг Сонг и други служители от Hyundai Motor Group, както и представители на компании поддоставчици на компоненти и агрегати.

Президентът и главен изпълнителен директор на Kia Хо Сунг Сонг подчерта в своето обръщение от името на Hyundai Motor Group следното - „Hyundai Motor, Kia и Hyundai MOBIS заедно планират да инвестират 24 трилиона корейски вона в местното производство на електрически превозни средства в периода до 2030г., с цел да превърнат Южна Корея в един от трите най-значими участници на глобалния пазар на електромобили. Съсретоточени сме изцяло върху повишаването на конкурентоспособността на цялостната екосистема на електрическите превозни средства, включително научноизследователската и развойната дейност, производството и инфраструктурата, както и върху поемането на водеща роля в стимулирането на промяната и иновациите в новата глобална автомобилна индустрия."

Свръхмодерен интелигентен завод с годишен производствен капацитет от 150 000 автомобила

Kia ще инвестира около един трилион вона (приблизително 758 милиона щатски долара) в осигуряването на терена с площ 99 000 акра и строежа на производствените мощности, като плановете на компанията включват старта на масовото производство да бъде даден през втората половина на 2025г. Планираният обем през първата пълна година на производство е 150 000 автомобила, като съоръжението ще разполага и с потенциал за неговото разширяване в съответствие с бъдещите пазарни условия.

Новият завод за електромобили PBV ще бъде изграден като екологично чисто производствено съоръжение, в което ще се прилагат авангардни и иновативни производствени технологии, които ще спомогнат и за едновременното намаляване на въглеродните емисии. Съоръжението ще се стреми и към постигане на максимална ефективност и интелигентност на производството с помощта на „E-FOREST technologies" за интелигентно производство с цифровизирани производствени системи и процеси.

Един от новаторските производствени процеси, които ще бъдат внедрени в новия завод за електромобили PBV, е известен като „клетъчен (или клетков) метод“ – нов подход, който позволява ефективното производство на превозни средства в съответствие с множество различни изисквания от страна на клиентите.

Клетъчният метод е новаторски подход за организация и управление на процесите, при който определени машини или работни станции се групират с цел използване на производство на подобни по характеристики продукти или части. Целта на клетъчния метод е създаването на по-ефективен и гъвкав производствен процес чрез намаляване на разстоянията, които продуктите, материалите и суровините трябва да изминат по време на производството. При клетъчния метод машините са подредени по начин, който оптимизира потока от продукти и суровини и взаимодействието между работните станции с цел намаляване на времето за престой, редуциране на производствените разходи и увеличаване на производителността.

Авангардната производствена система в новия завод за електромобили PBV обединява новия клетъчен метод с традиционната система за масово производство на поточни линии, за да даде възможност за организация на гъвкаво производство с повече индивидуални елементи и форми на персонализция на различните продукти.

Наред с тези нововъведения, заводът за електромобили PBV ще бъде изграден като нисковъглеродно производствено съоръжение чрез щадящи околната среда методи за сухо строителство, процесите на монтаж и боядисване на превозните средства ще бъдат съобразени с всички модерни екологични изисквания, а въглеродните емисии в сравнение със съществуващите заводи ще бъдат намалени с допълнителни около 20% чрез използване на естествена светлина и множество други рационализации на производствения процес.

Едновременно с това, Kia ще внедри и редица други иновативни технологии като автоматизация на съоръженията с използване на машинно обучение и изкуствен интелект (AI), автоматизация на качествения контрол на лаковото покритие в долната част на каросерията, автоматизация на монтажа на компоненти като стъклата на прозорците, емблемите на компанията и обозначенията на моделите, както и автоматично измерване и анализ на данните за качеството и автономна корекция при монтажа на каросериите в реално време.

Новото производствено съоръжение ще бъде „хуманно“ по своя характер, с пълна автоматизация на тежките етапи и задачи от производството, като едновременно с това повишава усещането за „откритост“ на производствените помещения и намалява нивата на шума.

Производството на първия електромобил PBV е насрочено за 2025г.

Kia планира да покаже първия модел в специализираната PBV гама на компанията с проектно название „SW” през 2025г. Моделът ще бъде електрически PBV от среден клас и ще използва технологичната основа на платформата „eS“ – специализирана за електромобили с батерии (BEV) платформа тип „скейтборд”, даваща възможност за гъвкаво комбиниране на различни типове каросерии при различните модели.

Моделът „SW” е разработен с идеята за задоволяване на различни изисквания на бизнес потребителите като доставки, организиране на превози и B2B (business-to-business) транспортни услуги между отделни фирми с помощта на отличните храктеристики по отношение на структурата и товароносимостта на каросерията.

След пускането на пазара на средноразмерния „SW” от новата електрическа PBV гама, Kia планира да разшири производството и с големи електрически PBV, които да се използват за професионална логистика, доставки на прясна храна, многоместни микробуси и мобилни офиси и магазини, както и с малки електрически PBV и среднокалибрени роботизирани таксита с технология за автономно движение.

Hyundai Motor Group има за цел да се превърне в един от трите водещи производители на електромобили в глобален мащаб към 2030г.

В рамките на церемонията по първата копка, Hyundai Motor Group заяви и своята цел да да се превърне в един от трите водещи производители на електромобили в глобален мащаб към 2030г. на основата на обединения обем на продажбите на електромобили от марките Hyundai Motor, Kia и Genesis.

Hyundai Motor Group обяви и своите планове за значително увеличаване на годишния обем на производството на електромобили в Южна Корея до 1,51 милиона автомобила и на производствения обем в глобален мащаб до 3,64 милиона електромобила към 2030г. За да осъществят тези планове, Hyundai Motor и Kia, заедно с Hyundai MOBIS, планират да инвестират 24 трилиона корейски вона (приблизително 18 милиарда щатски долара) в електромобилния (EV) сектор на вътрешния пазар в Южна Корея.

През 2030г. в гамата на Hyundai Motor Group ще има общо 31 електрически (EV) модела от марките Hyundai Motor, Kia и луксозното поделение Genesis. Още през тази година Kia ще пусне на пазара своя електрически SUV флагман с три реда седалки EV9.

Мащабната инвестиция на Hyundai Motor Group има за цел да разшири електромобилната екосистема в Южна Корея и да укрепи ролята й на център за стимулиране на иновациите в глобалната автомобилна индустрия на бъдещето. Очаква се също така капиталовложението да насърчи и благоприятства развитието на местното производство на електромобили, научноизследователската и развойна дейност, инфраструктурата и развитието на свързаните индустрии. 

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.