Новини

picture

Kia XCeed с обновен дизайн, подобрени технологии и мощна GT-line версия


След изключително успешното представяне на европейските пазари и реализирани над 120 000 автомобила, компактният кросоувър Kia XCeed отново ще привлече потребителите с редица подобрения и модернизации за 2022г. Моделът се отличава с нов самоуверен екстериорен дизайн, усъвършенстван интериор и ново ниво на оборудване GT-line, което пренася емоциите на Ceed GT в популярния модел.

Подобренията във външността и вътрешното пространство хармонират със спортната градска природа на XCeed и правят обоновения модел още по-ярко открояващ се член на многобройното моделно семейство Ceed.

Комбинацията между спортна версия GT-line и бензинов двигател с максимална мощност 204 к.с. е новост, която предлага вълнуващо и динамично преживяване зад волана. Специалният модел пленява въображението и предизвиква емоции, привличайки клиентите, които търсят рационалните предимства на по-голям автомобил без да правят компромиси със своя стил и динамичен дух. GT-line се откроява в гамата на XCeed, надхвърля очакванията с изключително атрактивен спортен дизайн и динамични характеристики.

Новият XCeed е един от най-високотехнологичните автомобили в своя клас и заема своето място сред флагманите в гамата на Kia благодарение на своите съвременни технологии с усъвършенствани системи за безопасност, комуникационна свързаност и инфоразвлекателни системи. Насочени към подобряване на практичността в ежедневието, удоволствието от пътуването и безопасността на пътниците, тези нововъведения продължават традициите на XCeed в качеството му на технологичен лидер в кросоувър C-сегмента.

Като доставчик на решения за устойчива мобилност, Kia предлага новия XCeed с богата гама от ефективни и електрифицирани варианти на задвижване. XCeed Plug-in Hybrid (PHEV) осигурява изцяло електрически пробег от 48 км, който може да достигне 60 км при шофиране в градски условия. Наред с него клиентите на новия модел имат възможност за избор и на множество други икономични варианти за задвижване  - от бързооборотни турбодвигатели до иновативни mild хибридни системи, които гарантират, че XCeed е подготвен оптимално и може да отговори на всички изисквания на съвременния начин на живот.

Сьорд Книпинг, маркетингов и продуктов вицепрезидент на Kia Europe, отбеляза - „Нашите клиенти високо оцениха изключителната комбинация от динамично поведение на пътя, ежедневна практичност и съвременни технологии, които предлага XCeed. Новият модел стъпва на основата на тези качества, като предлага редица стилни промени във външния дизайн, оформлението на вътрешното пространство и нови технически характеристики. В същото време, утвърдените вече кросоувър предимства на модела са усъвършемствани с най-новите технологични възможности за избор на задвижване, което е ясно потвърждение на нашия дългосрочен ангажимент за предоставяне на съвременни решения за устойчива мобилност.

„В качеството си на спортна алтернатива на по-големите модели, XCeed се превърна в истински бестселър в обширната гама Kia Ceed. Той осигурява съчетание от по-високата позиция на водача и типичните за SUV моделите комфортни предимства с динамично поведение на пътя и отлична маневреност на компактните европейски хечбек модели,” добави Книпинг.

 

Екстериор

Динамично представяне в модерна и практична кросоувър комбинация

Със своята стилна, изразителна и модерна външност, новият Kia XCeed демонстрира впечатляваща еволюция на емблематичната стилистика на своя предшественик. Актуализираният дизайн на XCeed е създаден в европейския дизайнерски център на марката във Франкфурт, Германия, под ръководството на Грегъри Гийом - вицепрезидент дизайн на Kia Europe.

Новият Kia XCeed се отличава с нови LED фарове и обновено оформление на предната решетка, предната броня и иновативен дизайн на отвора за въздух. Чрез интелигентното вграждане на светлините за мъгла във фаровете, дизайнерите на марката са успели да интегрират от двете страни на предната част на каросерията  т.нар. „въздушни завеси”, които насочват плавен въздушен поток и изолират завихрянията около колелата, за да намалят въздушното съпротивление и съответно разхода на гориво.

Новият XCeed е оборудван със специално проектирани за модела 18” алуминиеви джанти. Целенасочените промени и допълнения в задната част включват нов дифузьор с блестящо черен защитен панел на дъното и дискретен дизайн, които придават свеж и динамичен външен вид на цялата гама XCeed.

Стремително снижаващата се линия на покрива, която завършва в силно скосения в стил фастбек заден капак, допълва динамичната, напомняща формите на спортно купе външност на XCeed. Обновеният модел се предлага с възможност за избор на 16’’ или 18’’ полирани алуминиеви джанти, съчетани с гуми с повишено сцепление и размер 205/60 R16 или 235/45 R18.

Подчертаният релеф на линиите, преминаващи хоризонтално през капака на багажника и задната броня, допринасят значително за по-широката и по-стабилна осанка на новия XCeed.

 

С представянето на версията GT-line Kia внася допълнителна нотка спортен чар в гамата на Xceed.  GT-line предизвиква силни положителни емоции със своята визия и динамика на пътя и издига популярния модел на съвсем ново равнище.

 Новата версия GT-line се отличава с редица детайли в спортен стил, които я отличават от базовия модел. Новата предна решетка е подчертана елегантно с емблематичния за марката „тигров нос”, докато динамичното оформление на долния въздушен отвор и страничните елементи на бронята създават по-агресивно излъчване на предницата. Отворите на „въздушните завеси” в тъмен хром осигуряват оптимално насочване на въздушния поток в предната част на каросерията с цел намаляване на съпротивлението и подобряване на аеродинамичната ефективност. Впечатляващите нови LED светлини с шестоъгълна форма в задната част и спортния дифузьор в цвета на купето допълват обновения модел и открояват ярко XCeed GT-line сред всичко останало  на пътя.

Новият модел впечатлява със своите придаващи атлетичен чар 18’’ алуминиеви джанти с полирана повърхност, докато праговете в цвета на каросерията, черните релси за багажник на покрива и корпуси на външните огледала подчертават допълнително неговата активна и динамична външност.

Новият Kia XCeed ще се предлага с възможност за избор на 12 вида външни лакови покрития в зависимост от нивото на оборудване, сред които и три нови, ярко открояващи се цветови варианта - Lemon Splash, Celadon Spirit Green и Yuca Steel Grey.

 

Вътрешен дизайн

Превъзходната ергономия и висококачествени материи създават първокласна атмосфера

Със своята висока позиция на седалките и увеличен клиренс спрямо класическия хечбек вариант, Kia XCeed осигурява на водача по-динамична позиция зад волана и едновременно с това дава по-добра видимост към обстановката на пътя отпред.

„Плаващият“ сензорен екран на инфоразвлекателната система е визуално отделен от арматурното табло, в чиято долна част са разположени различни чувствителни на допир бутони, регулатори и превключватели за контрол на силата на звука и работата на отоплението и вентилацията. Изключително ергономични като оформление и функционалност, тези бутони за управление са специално оптимизирани, за да улеснят и подобрят управлението на отделните функции и да дадат възможност на водача да прави интуитивни и бързи промени в атмосферата в купето, без да откъсва своя поглед от пътя. 

Новият Kia XCeed използва нови, по-изискани и информативни графични профили на 12,3’’ дигитален екран Supervision, чието оформление може  да бъде свързано с режимите на движение Drive Modes, докато блестящо черния панел на трансмисията и новото огледало за обратно виждане подобряват както формата, така и функцията на интериора. 

В цялото вътрешно пространство се използват първокласни, меки на допир материали, а декоративните панели от матов хром на арматурното табло допринасят за изисканата, луксозна атмосфера в купето. Клиентите на модела имат възможност за избор на тапицерии на седалките от богата палитра висококачествен текстил, велур, синтетична и естествена кожа.

Интериорът на GT-line излъчва динамичен дух с множество промени и допълнения, насочени към пълно съответствие със спортното екстериорно излъчване. Сред тях са вдъхновеният от моторните спортове, скосен в долната част ("D-cut" волан), черната тапицерия на тавана, облицованият с перфорирана кожа скоростен лост и специалният GT-line дизайн на седалките.

 

Aвангардно задвижване

Бензинови и дизелови двигатели, MHEV и PHEV системи, готови да отговорят оптимално на всички изисквания

Гамата от задвижващи агрегати на новия Kia XCeed включва високооборотни бензинови турбодвигатели, съчетани в повечето случаи с mild хибридна (MHEV) технология, докато високотехнологичната plug-in хибридна система за задвижване дава на водача разширени възможности за мобилност без вредни емисии.

Обновената гама на Xceed се предлага с три бензинови двигателя със системи за принудително пълнене с турбокомпресор и директно впръскване на горивото (T-GDi). Трицилиндровият двигател 1,0-литров T-GDi развива максимална мощност 120 к.с. и максимален въртящ момент 172 Нм, а четирицилиндровият 1,5-литров T-GDi постига 160 к.с. и 253 Нм. Мощният 1,6-литров T-Gdi е аналогичен с агрегатите, използвани при моделите Ceed и ProCeed GT и се предлага при най-мощния вариант на XCeed. Със своята максимална мощност от 204 к.с. и максимален въртящ момент 265 Нм в много широк оборотен диапазон, 1,6-литров T-GDi отговаря идеално на способността на обновения модел да демонстрира своята динамика в различни ситуации на пътя. При оборудване със 7-степенна трансмисия с два съединителя, този вариант може да ускори от 0 до 100 км/ч за време от едва 7,5 сек.

Като идеално решение за хората, които пътуват редовно на дълги разстояния, новият XCeed се предлага и във вариант с икономичен дизелов двигател в състава на mild хибридна електрическа система за задвижване (MHEV). 1,6л дизелов агрегат може да бъде съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия във варианта с мощност 136 к.с. и 280 Нм въртящ момент, както и със 7-степенна трансмисия с два съединителя във версията с аналогична мощност и 320 Нм въртящ момент.

Mild хибридната система MHEV допълва въртящия момент на двигателя с вътрешно горене чрез електрически стартер-генератор, захранван от компактна 48V литиево-йонна полимерна акумулаторна батерия, която вече се предлага при цялото моделно семейство. Внедряването в серийно производство на новата технология за mild хибридно задвижване в актуализираната гама на XCeed спомага за намаляване на емисиите на CO2 с до 10% (NEDC 2.0, комбиниран цикъл), в зависимост от версията на каросерията, избора на трансмисия, мощността на двигателя и оборудването на конкретния автомобил. Важно е да се отбележи, че използването на технологията MHEV повишава икономията на гориво без никакво негативно отражение върху динамичните характеристики (мощност и въртящ момент) на двигателя.

Вместо с конвенционалния хидравличен способ, механичната трансмисия при новия XCeed се управлява с интелигентната система iMT, която работи по чисто електронен път и е напълно интегрирана в задвижването EcoDynamics+. Системата iMT оперира съвместно със стартер-генератора (MHSG) на mild хибридната система и изключва автоматично двигателя с вътрешно горене, когато автомобилът се движи по инерция. В режим на движение „Eco“, който при XCeed се включва по подразбиране, системата позволява и кратки периоди на движение по инерция с изключен ДВГ при скорост до 125 км/ч с плавно и неусетно рестартиране в момента, в който водачът натисне педала на газта, спирачката или съединителя. Така системата MHEV допринася за цялостното съкращаване на разхода на гориво на модела и намалява емисиите на CO2 с около 3% в условия на реално пътно движение.

В новия XCeed отново се предлага и високоефективната възможност за plug-in хибридно задвижване (PHEV) – модерна система, която съчетава литиево-полимерна батерия с капацитет 8,9 кВтч, тягов електродвигател с мощност 44,5 кВт и ефективен 1,6-литров четирицилиндров GDI двигател „Kappa“. В комбинация с 6-степенна трансмисия с два съединителя (6DCT), системата PHEV изпраща към предните задвижващи колела мощност до 141 к.с. и въртящ момент в размер на 265 Нм, а водачът може да разчита на електрически пробег от 48 км или 60 км в условия на градско движение. Това е напълно досататъчно за покриване на повечето ежедневни отсечки и кратки пътувания до работното място на изцяло електрическа тяга.

6-степенната механична предавателна кутия се предлага при версиите с 1,0- и 1,5-литрови бензинови двигатели, както и при 1,6-литровите дизелови версии, докато 7-степенната трансмисия с два съединителя може да се съчетае по избор с 1,5-литровия T-GDi, 1,6-литровия T-GDi или с 1,6-литровия дизелов двигател. Plug-in хибридният 1,6-литров вариант на XCeed се предлага само в комбинация с 6-степенна трансмисия с два съединителя.

 

Teхнологии

Високотехнологични инфоразвлекателни системи и решения за свързаност 

Усъвършенстваната гама от високотехнологични системи за инфоразвлечения, свързаност и безопасност при новия Kia XCeed гарантира, че моделът остава един от най-богато оборудваните автомобили в своя клас. Всички тези функции и удобства са насочени към повишаване на безопасноста и намаляване на стреса за водача и пътниците, гарантирайки спокойствие и лекота зад волана.

Навигационната система с 10,25’’ сензорен екран при новия XCeed включва стандартна Bluetooth функция с възможност за едновременно свързване на две мобилни устройства. Част от стандартното оборудване на новия модел е и смартфон интеграцията чрез Android Auto и Apple CarPlay като в зависимост от конкретното ниво на оборудване, водачът и неговите спътници в XCeed могат да избират между аудиосистема с дигитален радиоприемник DAB и екран с диагонал 5,0’’ или система с 8,0’’ сензорен дисплей и безжична смартфон интеграция с Android Auto и Apple CarPlay.

Водачите могат да изберат и напълно дигиталния блок на контролните прибори Supervision с 12,3’’ екран, който използва редица нови графични профили на показанията, които се променят в зависимост от избрания режим на шофиране – „Eco”, „Normal” или „Sport”. Цифровият екран с висока разделителна способност от 1920x720 гарантира изключителна яснота и прецизност на показанията на скоростомера и оборотомера, докато многофункционалният дисплей се ползва за инструкциите по маршрута на навигационната система, информация от аудиосистемата, подробни данни за пътуването, предупреждения от диагностичната система на автомобила, както и за съобщения, свързани с различните системи за активна безопасност и асистенция на водача.

Новата функция „Sports” гарантира, че водачът и неговите спътници никога няма да пропуснат представянето на любимите си отбори. Резултатите на живо и акцентите от мачовете се актуализират всяка минута и се показват на централния екран, където всички пътници могат да ги следят. Информацията може да бъде персонализирана с добавяне на любими отбори към списък за бърз достъп и може да дава информация за текущото класиране в съответната лига, както и дали шампионатът в даден спорт е в активна фаза или  извън сезона.

Новият XCeed предлага и предимствата на най-новата версия Kia Connect -  модерна система за свързаност, която осигурява постоянна връзка на водача с околния свят, предоставяйки му ценна информация на сензорния екран на арматурното табло или чрез приложението Kia Connect. Kia Connect използва собствена eSIM карта за пренос на мобилни данни по време на път и така осигурява удобен достъп до услугите от гамата Kia Live на екрана на инфоразвлекателната система. Актуализираната в реално време информация включва данни за пътнотранспортната обстановка, прогноза за времето, интересни обекти (POI) по маршрута и подробна информация за свободните възможности за паркиране (включително цени, местоположение и актуални свободни места). Водачите могат да използват възможностите на Kia Connect, за да планират предварително своите пътувания, да изпращат данни за маршрути към навигационната система в автомобила чрез своя смартфон преди пътуване, както и да откриват местоположението на своя автомобил – изключително удобство за големи паркинги или непознати улици.

Най-новият вариант на Kia Connect добавя функцията за създаване на индивидуален потребителски профил. Тя дава възможност всеки клиент да създаде по два персонализирани профила и чрез Kia Connect да запамети в облака своите предпочитания и настройки за различни функции и системи в автомобила, както и да прехвърли  желаните от него настройки от един автомобил към друг.

Сред другите функции и системи, насочени към повишаване на комфорта и удоволствието от пътуването са аудиосистемата JBL Premium с технология Clari-Fi, двузоновата климатична инсталация, външните огледала с отоплление, електрорегулиране и сгъване, отоплението на волана и челното стъкло, както и системите за отопление и вентилация на предните и за отопление на задните седалки. Новият XCeed предлага USB C портове на предните и задните места, като възможността за бързо зареждане подобрява допълнително удобството по време на път.

 

Безопасността и спокойствието са част от стандартното оборудване

Оборудването на новия Kia XCeed включва богата гама от активни системи за безопасност и асистенция на водача, които осигуряват максимално спокойствие и защита. Интелигентният круз контрол SCC (Smart Cruise Control) е надграден със свързана с навигационната система допълнителна функция. NSCC (Navigation-assisted SCC) се възползва от запаметените в навигационната информация данни за ограниченията на скоростта в съответния участък от маршрута и в режима Auto-set автоматично съобразява с тях максималната скорост на движение на XCeed.

В допълнение към функцията Auto-set за автоматичен контрол на максималната скорост, NSCC добавя и „зоновата“ функция NSCC-Z, която намалява скоростта на движение според отбелязаните в данните на навигационната система „зони за безопасност“. След напускане на съответната зона, системата възстановява автоматично предварително зададената от водача скорост на движение.

Допълнителен принос към безопасността, който NSCC предлага при новия XCeed, е функцията за завой NSCC-C, която използва навигационните данни, за да съобрази при необходимост скоростта на движение с предстоящите завои по маршрута и да гарантира безопасното им преминаване. След това системата автоматично възстановява зададената скорост.

Асистентът на Kia за избягване на потенциалните опасности в „сляпата зона” в полезрението на водача BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist) работи съвместно със системата за предупреждение за потенциален удар в сляпата зона BCW (Blind-spot Collision Warning). Използвайки данни от разположените в задната броня сензори, BCA предприема превантивни мерки за гарантиране на безопасността в случаите, в които водачът започва маневра за смяна на лентата при наличие на друго, невидимо за него превозно средство в „сляпата зона”. Наред със звуковите и  визуалните сигнали, подавани от BCW, системата BCA прилага целево спирачно усилие върху колелата от противоположната на посоката на маневрата страна на автомобила, с което го насочва обратно в първоначалната лента.

Създадена за защита на всички пътници в автомобила, системата за предупреждение за сънливост или загуба на концентрация при водача DAW+ (Driver Attention Warning Plus) следи маниерите на шофиране и поведението на водача, за да създаде модел на характерните тенденции и начини на шофиране. При установяване на нередности или сериозни отклонения в този модел, които биха могли да произтичат от преумора или разсейване на водача, системата издава предупреждение с визуални и звукови сигнали – на екрана на арматурното табло се появява икона с чаша кафе, придружена със звуково напомняне към водача, че шофира небрежно или трябва да помисли за спиране за почивка.

Асистентът за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) цели да улесни водача в ежедневните маневри. Системата използва данни от сензорите в задната броня и видеокамерата за обратно виждане, за да осигури на водача по-добра видимост и преценка на обстановката зад автомобила при маневри за излизане от мястото за паркиране на заден ход. При сигнал от сензорите, системата предупреждава водача за наличие на приближаващи отляво или отдясно участници в движението още преди те да попаднат в полезрението му. Ако водачът не реагира, системата спира автоматично, за да избегне сблъсъка. Маневрите при паркиране също се улесняват значително от интелигентния асистент при паркиране SPA (Smart Parking Assist), който използва множество сензори за подпомагане на паркирането в тесни пространства.

Допълнителните функции за безопасност при новия XCeed включват функцията за предупреждение за челен сблъсък FCW (Forward Collision Warning) с разпознаване на автомобили и пешеходци, интелигентната функция за предупреждение при ограничение на скоростта ISLW (Intelligent Speed Limit Warning), асистентът за поддържане на лентата за движение LKA (Lane Keeping Assist), асистентът за следване на лентата (Lane Following Assist), асистентът за шофиране по магистрала HDA (Highway Driving Assist) и асистентът за управление на дългите светлини НВА (High Beam Assist).

 

Kia Corporation (www.kia.com) е глобален мобилен бранд, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Основана през 1944г. Kia предоставя решения за мобилност повече от 75г. С 52 000 служители по света, дистрибуторска мрежа в над 190 държави и производствени бази в 6 страни, днес компанията произвежда над 3 милиона автомобила годишно. Kia оглавява популяризирането на електрифицирани превозни средства и развива все по-широк набор от мобилни услуги, насърчавайки милиони хора по света да използват най-добрите начини за придвижване. Новият бранд слоган на Kia - ‘Movement that inspires’, олицетворява целта на компанията да вдъхновява потребителите чрез нови продукти и услуги, и всяко преживяване с марката.