Новини

picture

Kia Sportage е най-продаваният SUV в България за първото полугодие на 2024г. Данни на КАТ.


Доминацията на SUV моделите на българския пазар продължава да расте, а Kia Sportage е на върха на класацията за пореден път. Все повече потребители в България избират SUV автомобили, a предпочитанията им са насочени към съвършено оборудван кросоувър с високотехнологично присъствие и динамично поведение на пътя. Елегантност, съчетана със сигурност и икономичност – тенденциите на  европейския пазар, които привличат клиентите на Kia Sportage. Именно това е и причината бестселърът на Kia – Sportage да е предпочитан сред представителите на SUV сегмента у нас. Моделът заема челно място в класацията, изпреварвайки представители на конкуренцията от Чехия и Румъния. От началото на 2024г. до момента са регистрирани близо 600 бр. Kia Sportage, което представлява 69% ръст спрямо същия период на предходната година. През 2023г. Киа България предостави и юбилейния Kia Sportage на своя 10-хиляден клиент.

С реализирани над 7 милиона броя по целия свят, Sportage оставя траен отпечатък в автомобилната индустрия като един от най-успешните модели на Kia, а от 2015г. до сега заема челното място по продажби в гамата на марката. Междувременно Sportage има зад гърба си богати 31-годишни традиции и пет моделни поколения. Още с представянето си през 1993г. Sportage става символ на технологични иновации, завладяващ стил и наистина вдъхновяваща динамика на пътя.

 Пътуване към съвършенството - петте поколения на Kia Sportage

Първото поколение Kia Sportage бе представено през 1993г. и пое ролята на пионер от самото начало. Възприемайки различен подход от този при повечето SUV модели, Sportage се утвърди като компактен SUV модел, съчетаващ просторния интериор на традиционните SUV модели с динамичното поведение на пътя на леките автомобили. В това отношение той се превърна в истински новатор и положи основите на изцяло нов пазарен сегмент в ролята си на първия наистина градски SUV модел.

Второто поколение от 2004г. постави основния приоритет върху качеството и безопасността. Внедряването на модерната самоносеща платформа имаше значителен принос за големите успехи на модела, а обемът на продажбите се увеличи повече от двукратно в сравнение с предходното поколение.

Акцентирайки върху усещането за динамика на пътя, качеството и безопасността, третото поколение Sportage (2010г.) добави и особен фокус върху дизайна, привличайки  внимание с представянето на емблематичните вече форми на предната решетка „Tiger Nose”.

След революцията в дизайна, четвъртото поколение на модела, представено през 2015г. насочи основните приоритети върху повишаване на комфорта и новите функции за безопасност. В тази област бяха внедрени усъвършенствани системи за асистенция на водача ADAS (Аdvanced Driver Assistance Systems), а с възприемането на модерната тенденция към „даунсайзинг” в областта на двигателите, Sportage успя да разшири значително своята потребителска аудитория в C-SUV сегмента.

Петото поколение Sportage бе лансирано през 2021г. с увеличени размери и стъпка към средния SUV сегмент, подобрявайки за пореден път своите отлични възможности в областта на безопасността чрез внедряване на мултиструктурна конструкция на каросерията. В същото време моделът стана още по-привлекателен с представянето на новата философия ‘Opposites United’ в дизайна на Kia, която подчерта и разви допълнително завладяващия чар на Sportage. Добавянето на електрифицирани варианти на задвижване (хибридни и plug-in хибридни, заедно с представената по-рано mild хибридна версия) спечели широко признание сред клиентите на модела и спомогна за продължаването на традициите на Sportage в областта на иновациите и техническия прогрес.

# # #

Киа България е изключителен представител на глобалния мобилен бранд Kia Corporation, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Киа България продава на територията на страната пълната гама превозни средства и резервни части, произведени от Kia Corporation, и извършва гаранционно и следгаранционно сервизно обслужване на всички автомобили Kia. Киа България разполага с 16 регионални представителства в страната, в градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Плевен, Добрич, Габрово, Казанлък, Враца, Хасково, Сандански и Сливен. Дилърите на компанията имат собствени автосалони и сервизни бази, и квалифициран персонал, който обслужва клиентите освен в посочените градове и в близките населени места.