Новини

picture

Kia ще изгради първия си завод за производство на електрически автомобили PBV в Южна Корея с ускоряване на темповете на развитие на електрифицираната мобилност


Kia Corporation, която е в процес на трансформация в доставчик на устойчива мобилност, излезе с официална информация, че стартира изграждането на нова, високотехнологична производствена база, изцяло предназначена за целево създадени (Purpose Built Vehicles - PBV) електрически превозни средства.

Интелигентният нов PBV производствен център ще бъде разположен на територията на съществуващата производствена мощност на Kia в Хуасеонг, Южна Корея. Компанията планира да започне неговото строителство през първата половина на 2023г., като целта е редовното производство да започне през втората половина на 2025г.

В първоначалния етап заводът ще може да произвежда по 100 000 PBV годишно с капацитет за увеличение на обема на производството до 150 000 броя годишно в съответствие с ръста на пазара на PBV. 

„Това специализирано в производството на PBV съоръжение е един от основните опорни стълбове на нашата стратегия Plan S и отразява стремежа на Kia да заеме челната позиция на глобалния PBV пазар“, заяви Хо Сунг Сонг, президент и главен изпълнителен директор на Kia Corporation. „Предвиждаме първоначално проучване на новите пазари с предлагане на PBV модели на съществуващи платформи, след което ще разширим постепенно своето присъствие на глобалните пазари със специално създадени за целта PBV модели, които ще включват технологии за автономно шофиране.“

Kia е една от първите компании в глобален мащаб, които демонстрират напредък на пазара на PBV, а като част от своята стратегическа пътна карта Plan S, марката цели да поеме водеща позиция в областта на PBV до 2030г. В съчетание с авангардните технологични решения за автономно шофиране се очаква PBV да се превърнат в революционно нови превозни средства, които да обогатят живота на обществото и различните социални групи в световен мащаб с изцяло нови аспекти на мобилността.

В новата производствена база ще се използват най-съвременните методи за автоматизация, съчетани с модерни технологии за намаляване на въглеродните емисии в рамките на производствените процеси. Обектът е оборудван и с екологично чист бояджийски цех и енергоспестяващи съоръжения с цел по-нататъшно снижаване на въздействието на производството върху околната среда.

Интелигентно производство с E-FOREST

E-FOREST е наименованието на новата интелигентна производствена екосистема на Kia, която следва пътя на иновациите в областта на производствените технологии, свързвайки процесите в едно органично цяло и гарантирайки реализацията на максимална потребителска стойност на продукта. Индексът „E“ в началото на наименованието отразява прогреса по отношение на ефективността и икономическите параметри в цялостната мобилна индустрия. Едновременно с това той олицетворява и амбицията на компанията за създаване на иновационни решения за широк кръг потребители чрез съчетаване на авангардни елементи като изкуствен интелект, технологии за роботизация и новаторски решения в сферата на информационните и комуникационни технологии (ICT), за да предостави най-добрите продукти на своите клиенти. Частта „FOREST” („Гора“) в наименованието симвлизира идеята за естествена екосистема, която хармонизира всички съставни елементи в едно жизнеспособно цяло.

Бъдещето на Kia

При старта на експлоатацията на новата производствена мощност през втората половина на 2025г. ще се произвежда PBV от среден клас - първият специално създаден PBV модел на марката Kia. Този автомобил ще използва технологичната „скейтборд” платформа „eS“ на Kia, разработена специално за PBV гамата. Гъвкавостта на новата платформа дава възможност за използването й за основа на PBV модели с различни типове и размери в отговор на разнообразните потребителски изисквания на клиентите на марката. След пазарната премиера на модела с кодово име SW, Kia ще диверсифицира своята гама в посока на автономни  микро PBV, универсални логистични транспортни средства, мобилен разнос на прясна храна, многоместни маршрутни автомобили, както и в сферата на големи PBV, които могат да се използват като мобилни офиси или магазини. 

Всеки от иновативните PBV модели на Kia ще бъде оборудван с OTA (Over the Air) функционалност за безжична актуализация на софтуера в автомобила в реално време, с което ще се осигурят редица предимства по отношение на общите разходи за притежание и удобството на употреба на иновативните превозни средства.

Kia продължава да представя и развива множество прогресивни инициативи с цел да събуди интереса и да предизвика промяна в посока на устойчивата мобилност. Сред тях са: проектът „Ocean Cleanup”; проектът „Вlue Carbon”; присъединяването към групата по климата RE100 и премиерата на новия Niro Plus – базиран на съществуваща платформа PBV модел, използван като изцяло електрическо такси в Южна Корея.

Hyundai Motor Group (Групата), която включва Kia, Hyundai Motor Company и Genesis, има за цел към 2030г. да реализира на пазара в световен мащаб по 3,23 милиона автомобила с електрическо задвижване годишно и се стреми за постигане на дял от 12% от общия обем на продажбите на електрически превозни средства в света. Групата има намерение да промени насоките на развитие на световния пазар на електрически превозни средства, предлагайки продукти с изключителна динамика, експлоатационни показатели и потребителска стойност извън конкуренция. През първото тримесечие на 2022г. обемът на продажбите на електрически превозни средства на Групата достигна 76 801 броя, с което отбеляза впечатляващ ръст в размер на 73% спрямо същия период на миналата година.

 

Kia Corporation (www.kia.com) е глобален мобилен бранд, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Основана през 1944г. Kia предоставя решения за мобилност повече от 75г. С 52 000 служители по света, дистрибуторска мрежа в над 190 държави и производствени бази в 6 страни, днес компанията произвежда над 3 милиона автомобила годишно. Kia оглавява популяризирането на електрифицирани превозни средства и развива все по-широк набор от мобилни услуги, насърчавайки милиони хора по света да използват най-добрите начини за придвижване. Новият бранд слоган на Kia - ‘Movement that inspires’, олицетворява целта на компанията да вдъхновява потребителите чрез нови продукти и услуги, и всяко преживяване с марката.