Новини

picture

Kia използва свръхмодерни екологично устойчиви материали в концептуалните модели Kia EV3 и EV4


Kia разкри допълнителни подробности за оформлението на вътрешното пространство на прототипите EV3 и EV4 и за използваните революционни екологични материали. Методите за тяхната разработка и производство също ще играят съществена роля при прехода на марката към доставчик на решения за устойчива мобилност.

При разработването на интериора на Kia Concept EV3, отговорният за цветовете, материалите и изпълнението (Color, Materials, Finish или накратко CMF) екип от дизайнери на Kia черпи вдъхновение от Въздуха, оползотворявайки оптимално светлината и прозрачността във вътрешното пространство. Също както и при Kia Concept EV4, екипът Kia CMF прилага богата гама от новаторски, екологично устойчиви материали, които намаляват въздействието на автомобилите върху околната среда, осигуряват по-голяма свобода по отношение на дизайна и предоставят непознати до момента възможности за избор на цветове, декоративни десени и покрития.

При Concept EV3 екипът Kia CMF използва композитни структури от естествени (за разлика от въглеродните) влакна, за да постигне олекотена конструкция на седалката с много фини форми. Изключително здравата и екологично устойчива тъкан в новата структура дава възможност за постигането на по-елегантна и модерна естетика, допълнена с успокояващи сетивата естествени тонове. При тапицериите на седалките екипът Kia CMF е внедрил нова технология за триизмерна плетка 3D Knit. Благодарение на този процес могат да бъдат създадени материи със зашеметяващ 3D визуален ефект и изключително мека повърхност, които в същото време осигуряват водещи в този автомобилен сегмент ефективност на производството с намалено използване на шевове и съединения, както и с пълно отпадане на остатъчния материал.

Революционни екологично устойчиви материали, вдъхновени от природата

Материалът, избран от специалистите на Kia за вътрешността на конзолната маса на Concept EV3, не е произведен, а е отгледан. По думите на Марилия Бийл, която ръководи CMF екипа на Kia, „мицелът от кореновата система на гъбите съчетава отлична здравина и изключително мека повърхност.” Една от основните бъдещи цели на Kia е разработката на методи и форми на биопроизводство за отглеждане и добив на екологични материали.

‘Употребата на гъбния мицел ни дава възможност да следваме принципите на процесите, които откриваме в природата и да ги използваме за създаване на по-устойчиви решения – този материал например може да се отглежда в различни форми с помощта на съответните калъпи. Употребяването на мицели все още е в много ранен развоен етап, но като част от стратегията за екологична устойчивост на Kia, ние работим с различни партньори за ускоряване на разработката и процеса за производствено внедряване на материала. В бъдеще, когато ще можем да отглеждаме и добиваме собствени материали, ние ще бъдем в състояние значително да опростим производствения процес с адаптиране на формите и най-важното - да бъдем по-близо до природата и нейната същност.’

При разработването на вътрешното пространство на Concept EV4 екипът Kia CMF черпи своето вдъхновение от друга природна стихия - Земята. Чрез прилагането на естествени багрила от корен на брош и орехови черупки върху памучни материи със 100% рециклирано съдържание, дизайнерите са разкрили богата гама от тоналности и нюанси, дарени ни от природата.

С цел да създадат неповторима атмосфера с изключително качество в интериора на Concept EV4, експертите на Kia са използвали ръчно изтъкани текстилни ивици в декорациите на отделенията за съхранение на вещи и арматурното табло. При този метод на ръчна изработка се постига триизмерен ефект на тъканта, който е също толкова привлекателен като изпълнение, колкото и плетените тапицерии с 3D ефект на седалките на Concept EV3. 

За да повишат функционалността и естетическите качества на конзолната маса при Concept EV4, екипът от дизайнери се е възползвал и от предимствата на конопените влакна. „Конопът е бързорастящ растителен вид с минимални изисквания по отношение на ресурсите за отглеждане“, пояснява подхода на екипа Марилия Бийл. ‘Той се отличава не само с изключителна екологична устойчивост, но е и много подходящ за формоване, което позволява гъвкавост при употреба, многообразие в приложенията и не на последно място по важност – допълва интериора на концептуалния EV модел със своя красив и наситен цвят.’

Въвеждането на 10 задължителни екологично устойчиви елемента ускорява промените в автомобилното производство с незабавен ефект

Въпреки че при много от материалите и методите за изпълнение на отделните елементи в концептуалните модели EV3 и EV4 става дума за авангардни решения и технологии, които специалистите на Kia все още проучват и разработват с перспективата за бъдещо приложение в серийното производство, марката вече има богати традиции във внедряването на екологично устойчиви материали в своите продукти, чието начало бе положено с употребата на биопластмаса и биовлакна от захарна тръстика в модела Soul EV през 2014г.

С пазарната премиера на електрическия SUV флагман EV9, Kia подчерта още по-категорично своя ангажимент да намали въздействието на автомобилното производство върху околната среда с въвеждането на 10 задължителни екологично устойчиви елемента във всички свои нови модели.

Сред 10-те задължителни екологично устойчиви елемента на Kia са биопластмасите. Изходната суровина за тяхното производство е биомаса от източници като растителни масла, екстракт от царевица, дървени стърготини и захарна тръстика. Към момента биопластмаси вече се използват в автомобилни компоненти като арматурни табла, конзоли, колони и облицовки. Експертите на Kia определят биополиуретана (PU - Bio Polyurethane) като оптимален заместител на естествената кожа в тапицериите и облицовките, който включва елементи на растителна основа и разкрива отлични възможности за осигуряване на оптимална опора, комфорт и издръжливост на автомобилните тапицерии. Подовите постелки в интериора могат да бъдат произвеждани от 100% рециклиран PET, като Kia предлага и възможност част от този материал да бъде извлечен от рециклирани риболовни мрежи.

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.