Новини

picture

Kia EV9 променя цялостното усещане за съвременен SUV модел със своя превъзходен дизайн и иновативни технологии


Днес Kia Corporation представи изцяло новия Kia EV9 - първият електрически SUV флагман на марката със зашеметяващ дизайн и авангардни технологии, който оглавява бързата трансформация на компанията в доставчик на решения за устойчива мобилност в епохата на електрификацията.

EV9 е конструиран на основата на революционната модулна платформа за електромобили E-GMP (Electric Global Modular Platform) и се отличава с изключителна динамика и забележителен автономен пробег на електричество от над 541 км (според изискванията на WLTP)[1]. Възможността за свръхбързо зареждане с 800 V технология позволява за около 15 минути[2] aкумулаторната батерия на EV9 да бъде заредена достатъчно за изминаване на пробег от 239 км.

Сред многобройните технологични новости при EV9 е и системата за асистенция на водача при шофиране на магистрала HDP (Highway Driving Pilot)[3], която ще се предлага при версията GT Line на някои пазари и дава възможност за автономно движение на ниво 3 (Level 3). В този модел за първи път се представя и Kia Connect Store, който позволява покупка по желание на различни цифрови функции и услуги, давайки на потребителите свобода на избор и възможност за непрекъснато надграждане на способностите на EV9 с безжични софтуерни актуализации ОТА (Over the Air).

Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Хо Сунг Сонг сподели - „Kia EV9 надхвърля всички граници на традиционното мислене в SUV сегмента и бележи върха по отношение на дизайна и инженерните възможности на Kia. Моделът е създаден, за да удовлетвори нуждите на всички членове на семейството и е водещ елемент в бързия преход на Kia към доставчик на решения за устойчива мобилност - не само чрез своята усъвършенствана електромобилна архитектура, но и с множеството рециклирани и екологично устойчиви материали, използвани при създаването му.“

Днес Kia публикува видеоматериал за световната премиера на EV9 с конкретни подробности за модела: https://worldwide.kia.com/int/ev9.

Дизайн - цялостна промяна на усещането за съвременен SUV модел, насочен към семейните потребители

Воден от философията „Единство на противоположностите” („Opposites United“) в дизайна на марката, новият EV9 дава изцяло нова перспектива на съвременен SUV електромобил, демонстрирайки изключителен баланс от натурални и модерни елементи. Основният принцип „Смелост за природата“ („Bold for Nature”), който вдъхновява съчетаването на елементи от природата и материалния свят, също играе ключова роля при формирането на външния дизайн на EV9.

Екстериорът излъчва ведрото, отразяващо съвременните реалности спокойствие, достойно за изтънчения електрически SUV и новата епоха на екологично устойчива мобилност. Междуосието на новия модел от 3100 мм е съчетано с възможност за избор от 21-, 20- и 19-цолови колела. Със своята обща дължина от 5010 мм, широчина от 1980 мм и височина от 1755 мм, новият EV9 демонстрира самоуверена и модерна осанка.

Предната част на EV9 прави впечатление с яснотата на семплите линии и изчистените повърхнини на каросерията, които излъчват в еднаква степен увереност, яснота и спокойствие. Неповторимата му идентичност се подчертава от емблематичната за EV9 физиономия „Digital Tiger Face“, а предната решетка с дигитални светлинни мотиви 'Digital Pattern Lighting Grille'[4] и впечатляващите вертикални фарове демонстрират футуристично излъчване. Характерна особеност на Digital Tiger Face са и двете групи от малки кубични светлини, разположени в каросерията непосредствено до фаровете. Новите LED дневни светлини „Star Map“ създават напълно нов светлинен ефект със своя високотехнологичен анимиран светлинен формат, който ще откроява Digital Tiger Face и при бъдещите електрически модели на Kia.

Наред със стандартния модел, Kia представи за първи път и дизайна на версията GT-Line, която се отличава със своя собствена, различна естетика. Предната и задната броня, колелата и линията на покрива на GT-Line са претърпели трансформация и са издържани в открояваща се в черно цветова палитра със силно и внушително присъствие. Забележително при GT-Line е и различното изпълнение на предната решетка с дигитални светлинни мотиви „Digital Pattern Lighting Grill“, която добавя нотка на динамика и изтънченост към впечатляващия дизайн на новия модел.

Зашеметяващата външност на EV9 е придружена и от изключителни динамични характеристики и коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,28. Този отличен показател е постигнат чрез прилагането на няколко високотехнологични метода, сред които първото в модел на Kia триизмерно аеродинамично оформление на колелата и вградените в предната броня аеродинамични въздушни завеси. Тези елементи работят в органична хармония за максимално ефективно насочване на въздушния поток и постигане на оптимални динамични характеристики, които са в основата на вълнуващото удоволствие от шофирането.

Kia EV9 предлага много богат избор от възможности за подредба на интериора и е готов да отговори на най-различни нужди и изисквания. Наред със 7-местната и 6-местна конфигурации е налице и разнообразна палитра от общо четири[5] варианта за разположение на втория ред седалки, подходящи за различни житейски и ежедневни ситуации като преместване в нов дом с нужда от голям товарен капацитет, за приятно оползотворяване на времето докато акумулаторната батерия се зарежда или просто за почивка. Седалките на първия ред разполагат с релаксираща функция, която позволява заемане на най-удобната за тялото поза за почивка, а за първи път сред електромобилите в световен мащаб вторият ред седалки може да се конфигурира по четири различни начина – като триместна обща седалка, в стандартно изпълнение, във вариант с функция за релаксация и като две индивидуални въртящи се кресла, предоставяйки изключително богат избор от оптимални възможности за най-различни ситуации.

Във варианта, оборудван с релаксиращи седалки на втория ред, EV9 позволява водачът и неговите спътници на първия и втория ред да се отпуснат и да почиват заедно, докато акумулаторната батерия на SUV модела се зарежда. При варианта с въртящи се индивидуални седалки, местата на втория ред се завъртат на 180° като пътниците могат да общуват лице в лице с тези, които седят на третия ред. Местата на последните са оборудвани с всички удобства като гнезда за зареждане на мобилни устройства и поставки за напитки.

Повече информация за дизайна на Kia EV9 можете да намерите тук: https://www.kianewscenter.com.

Екологична устойчивост – налагане на нови стандарти за отговорна мобилност

Стратегическият ангажимент на Kia да се превърне в лидер в сферата на екологично устойчивата мобилност и вече обявената пътна карта за постигане на въглеродна неутралност до 2045г. са инициативи, чието действие се простира далеч отвъд предлагането на автомобили с електрическо задвижване и нулеви емисии. Те включват и използваните в конструктивната структура на автомобила материали, а новият EV9 е следващата стъпка към по-високото ниво на използване на екологични материали и налагане на нови стандарти в екологично устойчивата мобилност.

Kia EV9 заема пионерска роля в тристепенната стратегия на марката за екологична устойчивост в областта на дизайна. Design Sustainability Strategy цели поетапен отказ от употребата на естествена кожа, прилагане на десет „задължителни“ екологично устойчиви елемента при всички нови модели на Kia, както и непрекъснато разширяване на употребата от материали на биологична основа. Сред целите на Kia е и увеличаването на дела на използваните рециклирани полимерни материали до 20% в периода до 2030г.

Цветовата палитра при новия EV9 черпи вдъхновение от четирите основни елемента на природата - светлина, въздух, земя и вода, за да създаде и подчертае връзката с природната красота, претворявайки я в цялостната философия на дизайна на EV9.

Оформлението на вътрешното пространство на EV9 включва общо шест различни комбинации от модерно светлосиво до елегантни естествени тоналности и динамична палитра при спортната версия GT-Line.

Eлектрическо задвижване – пълна гама от решения за мобилност с нулеви емисии

Новият EV9 предлага богат избор от електрическо задвижване в различни конфигурации на основата на модулната платформа за електромобили E-GMP (Electric Global Modular Platform) и технологията за акумулаторни батерии от четвърто поколение на Kia. Акумулаторната бтерия с капацитет 76,1 кВтч се предлага само при стандартния мoдел[6] със задно предаване (RWD), докато батерията с капацитет 99,8 кВтч ще се използва както във вариантите със задно предаване и дълъг пробег (RWD Long Range), така и във версиите с двойно предаване (AWD).

Версията RWD Long Range използва електродвигател със 150 кВт / 350 Нм, с който според предварителните данни SUV моделът е в състояние да се ускори от 0 до 100 км/ч за 9,4 секунди. Стандартният EV9 със задно предаване също се задвижва от един електродвигател в по-мощен вариант със 160 кВт / 350 Нм и може да ускори от 0 до 100 км/ч за 8,2 сек.

Вариантът с двойно предаване AWD използва два електромотора с обща мощност от 283 кВт и сумарен въртящ момент от 600 Нм. Тази мощна комбинация позволява на новия SUV модел да постигне ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,0 сек. Още по-впечатляваща е динамиката с опционалната функция Boost, която ще се предлага на по-късен етап в Kia Connect Store. С нея сумарният въртящ момент на задвижването достига изключителните 700 Нм и така позволява на новия EV9 да ускори от 0 до 100 км/ч за зашеметяващите 5,3 сек.

Систематичният подход на развойните инженери на Kia в процеса на проектиране на електрическото задвижване на EV9 гарантира, че впечатляващата динамика в поведението на новия SUV ще бъде придружена и от образцови показатели по отношение на автономния пробег. По този начин клиентите на EV9 получават възможност да пътуват спокойно и да прекарват възможно най-кратко време в престой на зарядната станция. Версията RWD Long Range с 19-цолови колела например е в състояние да предложи приблизителен прогнозен пробег с едно зареждане от над 541 км според WLTP. Свръхбързото зареждане с 800 V технология позволява за около 15 минути[7] aкумулаторната батерия на EV9 да бъде заредена достатъчно за изминаване на пробег от 239 км.

EV9 прави сериозна крачка напред към напълно автономното движение. Ключова технология за постигането на тази цел е внедряването на системата за асистенция на водача при пътуване на магистрала HDP (Highway Driving Pilot), която осигурява автономност на управлението на EV9 на ниво 3 при определени условия. С помощта на общо 15-те сензора, системата HDP сканира зоната около автомобила в пълен диапазон от 360° и регистрира всички обекти в нея с цел да реагира своевременно на профила на пътя и действията на останалите участници в движението с цел предотвратяване на потенциални произшествия.

Чрез осигуряването на интелигентно и проактивно съдействие в управлението на автомобила в реално време и широк спектър от пътнотранспортни и метеорологични условия, системата (HDP) Highway Driving Pilot на Kia отговаря на необходимите за автономно движение на ниво 3 (Level 3) критерии в определени държави и региони в световен мащаб[9]. Tова ниво допуска автоматизация на управлението на автомобила при наличието на подходящи условия и по този начин дава възможност за временна почивка на водача.

 Kia Connect Store – софтуерна актуализация на EV9 навсякъде и по всяко време

Новаторските идеи и свежият подход на Kia към създаването на модерен семеен SUV не се изчерпва с дизайна и задвижването, а навлиза и в детайли като например начинът, по който бъдещите клиенти ще подберат вида и съдържанието на оборудването на своя нов EV9. Освен стандартните възможности в гамата на EV9, Kia Connect Store предлага богат избор на допълнителни възможности, с които клиентите да поддържат своя EV9 в актуално състояние чрез надграждане на цифровите функции и услуги без необходимост от посещение на сервизен център или търговско представителство на марката. Така например предната решетка с дигитални светлинни мотиви 'Digital Pattern Lighting Grille“ на EV9 може да бъде допълнена с функцията „Lighting Pattern“ за промяна на мотивите. Потребителите могат също да увеличат динамичния потенциал на своя EV9 AWD чрез допълнителната функция Boost, която добавя 100 Нм въртящ момент към стандартната тяга на електромотора за по-вълнуващо и динамично шофиране.

EV9 се предлага стандартно с функция V2L (Vehicle-to-Load) на вграденото бордово зарядно устройство ICCU (Integrated Charging Control Unit), която дава възможност за захранване на външни консуматори от акумулаторната батерия на електромобила. По този начин семействата на борда на новия EV9 имат на свое разположение до 3,68 кВт[10] електроенергия за своите лаптопи, хладилници или къмпинг оборудване. Нещо повече, в Kia Connect Store клиентите ще могат да добавят и функцията V2G (Vehicle-to-Grid)[11], която в бъдеще ще им позволи да получават приходи от подадената обратно в енергопреносната мрежа електроенергия.

Интелигентният асистент за дистанционно паркиране RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2) се предлага като допълнителна дигитална функция, също както и музикалната стрийминг функция, на която водачът и пътниците могат да се насладят с помощта на мултимедийната AVNT (Audio Visual, Navigation and Telematics) система на новия модел.

Безопасност и удобство – системи, създадени специално за максимално удоволствие от пътуването за всички на борда

Сред многобройните допълнителни функции на EV9, включени в състава на авангардните системи за асистенция на водача ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) е и RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2). Тази технология прави възможно напълно самостоятелното паркиране на EV9 без необходимост от намеса на водача и без значение дали той е зад волана или извън автомобила – достатъчно е процесът да бъде активиран чрез интелигентния ключ на Kia.

С помощта на ултразвуковите сензори за установяване на близки препятствия, RSPA 2 извършва автоматично маневрите за паркиране на EV9 в желаното свободно паркомясто. При откриване на препятствие на пътя на автомобила, системата задейства автоматично спирачките. Оборудването на новия EV9 включва и асистента за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) при движение на заден ход.

Наред с тези функции, модерното оборудване на новия модел включва и множество други високотехнологични системи за асистенция на водача от гамата на Kia, насочени към подобряване на безопасността на пътниците, като асистента за избягване на потенциалните опасности в „сляпата зона” в полезрението на водача BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist), асистента за поддържане на лентата за движение LKA (Lane Keeping Assist) и интелигентния асистент за ограничаване на скоростта ISLA (Intelligent Speed Limit Assist), които повишават удобството при шофиране, облекчават и оказват ефективно съдействие на водача в потенциално критични ситуации на пътя. Ползващият навигационни данни интелигентен круз контрол SCC (Smart Cruise Control) осигурява безопасното пътуване по магистрали и скоростни пътища, докато асистентът за шофиране по магистрала HDA 2 (Highway Driving Assist 2) позволява автоматична смяна на лентата и използва сензор за наличието на ръка на волана HOD (Нands-on Detection), за да гарантира концентрацията на вниманието и ангажираността на водача с управлението на автомобила.

Наред с всички тези активни системи за асистенция на водача по време на път, новият EV9 гарантира безопасност и удобство преди и след приключване на пътуването чрез асистиращи функции като избягване на сблъсък при напречен трафик отзад RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) и избягване на сблъсък при паркиране на заден ход PCAА (Parking Collision-Avoidance Assist). И не на последно място по важност, дигиталният ключ Digital Key 2 използва широколентова технология за връзка UWB (Ultra-Wide Band), която дава възможност на собственика да отключи и стартира автомобила с помощта на своя смартфон, дори когато той е в джоба или чантата му – удобство, което се предлага за първи път от Kia.

Инженерите на Kia са използвали само най-авангардните конструктивни решения и технологии, за да осигурят върхово ниво на безопасност на клиентите на EV9 и техните семейства независомо от пътните и метеорологични условия. Каросерията и ходовата част на новия модел се характеризират с изключително висока устойчивост на усукване и предлагат първата в света усилена структура на свързване на средните странични колони с разширена странична защита от удар и припокриване на елементите на праговете. Благодарение на това патентовано решение, EV9 осигурява както водещи в класа нива на пасивна и активна безопасност на пътниците с общо десет на брой въздушни възглавници[12], така и надеждна защита на акумулаторните батерии.

Глобалната кампания на Kia за лансирането на EV9 - „Променя начина, по който се движим“

Kia планира стартирането на поредица от кампании в световен мащаб, фокусирани върху посланието „Променя начина, по който се движим“ („Here to reshape the way we move”). В максимална степен слоганът отразява ангажимента на компанията към иновациите и нейната визия за едно екологично по-устойчиво, ефективно и приятно бъдеще.

Очаква се новият EV9 да бъде представен за първи път на живо пред публиката на изложението Seoul Mobility Show 2023. След това моделът ще дебютира и на тазгодишното международно автомобилно изложение в Ню Йорк в началото на април. С EV9, марката Kia е готова да наложи нови, по-високи стандарти в света на електромобилите, представяйки революционно нова концепция за стилно и комфортно пътуване.

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.

[1] Based on Kia EV9 RWD Long Range model with 19-inch tires
[2] Based on Kia’s preliminary data
[3] Availability of HDP may vary by trim and market. The detailed features of HDP may vary by regions due to local rules and regulations. Kia will provide more information about HDP upon market launch.
[4] Available in selected markets only
[5] Availability of options described in the release may vary depending on markets and trims
[6] The Standard RWD model is offered in selected markets only.
[7] Based on Kia’s preliminary data
[8] Availability of HDP may vary by trim and market. The detailed features of HDP may vary by regions due to local rules and regulations. Kia will provide more information about HDP upon market launch.
[9] For example, Kia will offer as Advanced Highway Driving Assist (AHDA) with Level 2+ autonomy in the U.S. market.
[10] Provided data pertains specifically to the European market, where the standard voltage is 230V. Data on maximum power varies by market.
[11] Available in selected markets only
[12] Total number of airbags may vary by markets.