Новини

picture

Kia Concept EV9 – изцяло електрическият концептуален SUV модел на Kia заема водещо място на изложението AutoMobility LA


След като наскоро представи новия EV6 с многобройни положителни отзиви на  международните пазари, Kia изненада посетителите на AutoMobility LA с премиерата на изцяло електрическия концептуален SUV модел Kia Concept EV9.

Concept EV9 олицетворява актуалната водеща позиция на Kia в областта на разработката и проектирането на желани от потребителите високотехнологични автомобили с нулеви емисии.

Също както и EV6, Concept EV9 е създаден от Kia специално като модел с електрическо задвижване (EV) след внимателен развоен процес и оптимизация на базата на високотехнологичната глобална електрическа модулна платформа E-GMP (Electric Global Modular Platform) на компанията.

Concept EV9 символизира ангажимента на Kia към разработката на решения за устойчива мобилност след наскоро представената визия за бъдещето на компанията в рамките на дигиталната презентация ‘Kia Sustainability Movement’. Дизайнът на концептуалната разработка е вдъхновен от природата и използва рециклирани материали от отстранени от морската екосистема отпадъци.

Концептуалният SUV се отличава и с поразителна визуална естетика на основата на дизайнерската философия на Kia „Единство на противоположностите” (‘Opposites United’).

Работата на дизайнерския екип на Kia е особено силно повлияна от принципа „Природна смелост“ в основата на философията „Единство на противоположностите”. Благодарение на него концептуалният електрически SUV е придобил емблематични, смели форми, които съчетават логиката и емоцията в забавни и устойчиви  характеристики.

Впечатляващите технологични възможности и изключителната многофункционалност на Concept EV9 гарантират, че прототипът ще се чувства като у дома си и в натоварения трафик в гъстонаселените градски райони, и в същото време ще предлага комфорта за семейни занимания в свободното време далеч от градските центрове.

„Kia Concept EV9 е още един важен етап от вълнуващото ни пътешествие, което стартирахме в началото на годината. След като обявихме намеренията си да се превърнем в глобален лидер в областта на решенията за устойчива мобилност, днес сме горди да покажем пред световната общественост своята концептуална визия за изцяло електрически SUV модел, която съчетава високотехнологично задвижване с нулеви емисии, авангарден външен дизайн и съвременно, иновативно и технологично ориентирано вътрешно пространство” посочи Карим Хабиб, старши вицепрезидент и ръководител на Kia Global Design Center.

Формите на бъдещите модели

Concept EV9 е реално отражение на начина, по който би могъл да изглежда следващият SUV модел на марката. Разработен на базата на високотехнологичната конструктивна архитектура E-GMP, Concept EV9 използва изцяло електрическа система за задвижване с нулеви емисии. Той съчетава зашеметяващи външни форми с модерно и елегантно вътрешно пространство, повлияно от най-съвременните технологии. Екстериорната и интериорна естеткиа на Concept EV9 е прецизна интерпретация на принципите в новата дизайнерска философия на Kia „Единство на противоположностите”. Външните пропорции очертават три ярки нива в SUV характера на концептуалния модел – изключително способен, практичен и готов за действие.

Каросерията на Concept EV9 е с обща дължина 4 929 мм, ширина 2 055 мм и височина 1 790 мм, а междуосието на модела е 3 100 мм.

Отстрани този модернистичен ъгловат силует придава на изцяло електрическия SUV семпъл, но ярко открояващ се профил, стъпил уверено върху основния принцип „Природна смелост“ на философията „Единство на противоположностите”.

В контраст с мускулестото цялостно излъчване, меките и приветливи обеми в каросерията на Concept EV9 са компенсирани с остри, прецизно очертани елементи. Непоклатимата геометрична структура е изразена чрез изтънчено разпределение на масите в дизайна, докато обемите в надстройката на основната каросерия отразяват идеята за достъпно, приветливо излъчване.

„Тигровото лице” навлиза в дигиталната ера

Емблематичното за Kia оформление на предната част „Tiger Face” е намерило нова, подходяща за ерата на електромобилите интерпретация при електрическия прототип Concept EV9.

Автомобилите с изцяло електрическо задвижване нямат нужда от традиционната радиаторна решетка, на която разчитат моделите с ДВГ и това личи в новата интерпретация Digital Tiger Face. При Concept EV9 цялата предна част е в тон с основния цвят на каросерията и по този начин отразява ясно ценностите на устойчиво развитие.

Фокусирана върху същността на електромобила нова решетка използва дисплей, изобразяващ сложната структура на звезден куп, който остава напълно скрит зад панела в предната част на каросерията, когато не се използва. Това стилно светлинно оформление подчертава допълнително високотехнологичната природа на изцяло електрическия SUV. Последователните светлинни ефекти отправят „поздрав за добре дошъл“ към водача и едновременно с това изпълняват функцията на габаритни светлини при движение. Мотивът на звездния куп е вдъхновил дизайнерския екип на Kia да създаде изключителни вертикални дневни светлини DRL (Daytime Running Lamps) както в предната, така и в задната част на автомобила.

Разкритите при промяната на предната решетка и преминаването към Digital Tiger Face възможности са позволили на дизайнерите и ново оформление на отвора за въздух в предната част, който спомага за намаляване на челната площ на каросерията и значително подобрява аеродинамичните показатели.

Зоната около отвора за въздух върху предния капак се използва като слънчев панел, който позволява възстановяване на част от електроенергията, която Concept EV9 използва за движение. По този начин собствениците на електромобила получават достъп до алтернативен енергоизточник, когато не са в близост до зарядна станция.

Допълнително повишаване на аеродинамичната ефективност се постига чрез прибиращите се релси за багажник на покрива, което спомага за спокойно протичане на въздушния поток над автомобила без завихряне и енергийни загуби. Системата за наблюдение на зоната около автомобила с видеокамери от следващо поколение, която заменя конвенционалните външни огледала, също има съществен принос за подобряване на аеродинамичните характеристики и едновременно с това дава възможност за по-добра пространствена ориентация на водача.

Естествена светлина

Иновативният дизайн на задната колона има несъмнен принос за създаването на характерно открояващ се профил на страничното остъкляване (DLO - Daylight Opening) на каросерията. 22-инчовите джанти с блестящо обработена повърхност добавят допълнителен акцент върху геометричния мотив в дизайна и устойчивия характер на Concept EV9. Триъгълните аеродинамични отвори в предната част контролират въздушния поток около колелата и създават визуален контраст с кръглата им форма, което е отличен израз на философията „Единство на противоположностите” в дизайна на марката и гарантира баланс и хармония във всеки елемент на концептуалния модел.

Гъвкаво вътрешно пространство

Създавайки атмосфера на внимание, грижа и благополучие за всеки на борда, интериорът на Concept EV9 е оформен внимателно по начин, който да осигури на водача и пътниците максимална гъвкавост и възможности за трансформация на вътрешното пространство.

В унисон с външния дизайн, интериорът на Concept EV9 също е силно повлиян от принципа „Природна смелост“ във философията „Единство на противоположностите” в дизайна на марката.

Вътрешността на изцяло електрическия SUV се характеризира с дизайн, който съчетава природните характеристики, движението и тишината в живописна мобилна интерпретация на първокласния салон. Панорамният покрив създава усещане за лекота, свобода и пълен контакт с околната среда.

Интерактивният широкоформатен 27’’ екран осигурява връзката между реалния и виртуалния свят в Concept EV9 и едновременно с това служи като команден център за изпълнение на всички изисквания на водача и неговия спътник, включително управление на мултимедията, контрол на климатичната инсталация и системите за осигуряване на комфорта в купето.

Усещането за „утре“ преминава през авангардния интериорен дизайн и достига до волана на концептуалния модел. Воланът се разглежда от специалистите в автомобилната индустрия като изцяло отделен елемент и напълно самостоятелна подсистема в автомобила. При Concept EV9 обаче е използван коренно различен подход, при който подвижният панел за управление е интегрално и хармонично продължение на вътрешното пространство.

Иновативни режими на интериора, когато автомобилът не се движи

Интериорът на Concept EV9 предлага изцяло нови перспективи, отразяващи развитието на преживяването в отделните етапи на всяко пътуване. Изцяло електрическият SUV модел използва три авангардни интериорни режима, които улавят спецификата на различните ситуации и изисквания при пътуване.

Активният режим („Active Mode”) се използва когато Concept EV9 е в движение и гарантира, че водачът и пътниците получават пълноценно и оптимално преживяване от управлението и пътуването с изцяло електрическия SUV модел.

Другите два режима обаче се използват в моментите, в които Concept EV9 не се движи.

Режимът на пауза („Pause Mode”) променя вътрешното пространство, за да го превърне в още по-точно отражение на луксозен салон и да даде възможност на хората в него да общуват по-директно и непосредствено помежду си. В този режим седалките се отключват и могат да се завъртят така, че да позволят на пътниците на първия и третия ред да застанат с лице един срещу друг. Седалките на втория ред от друга страна се сгъват и се превръщат в маса, която придава завършен вид на мебелировката на първокласния салон.

Вторият стационарен режим е режимът на насладата („Enjoy Mode”), който превръща интериора в пространство за почивка и бягство от ежедневието чрез промяна на конфигурацията на трите реда седалки. В този режим капакът на багажника се отваря и осигурява връзка с околната среда за всички на борда – така водачът и неговите спътници могат да се насладят на гледката извън интериора на автомобила.

Вдъхновение от водата

Дизайнът на Concept EV9 черпи вдъхновение и отчита съвършенството в природата, както и начина, по който контрастите в нея работят съвместно за постигане на перфектна хармония. В това отношение Concept EV9 ползва допълнителната опора на „Водния елемент“ във философията „Единство на противоположностите” в дизайна на марката и се отличава с характеристики, излъчващи спокойна мекота, деликатност и благополучие. Така например, цветът на външното лаково покритие наподобява безкрайната дълбочина на океана, която след това преминава и се балансира от успокояващото ясно синьо небе, което изпълва целия интериор.

Характерът на „Водния елемент“ излиза на преден план и в използваните от  дизайнерският екип на Kia устойчиви и екологични материали в оформлението Concept EV9. В подовата настилка на купето са използвани рециклирани рибарски мрежи, докато тапицериите на седалките са изработени от комбинация, включваща влакна от рециклирани пластмасови бутилки и вълнени тъкани. В цялото вътрешно пространство е използвана и веган кожа, която е много по екологично устойчива в сравнение с традиционната кожа от животински произход. Kia планира постепенно да намали дела на използваната животинска кожа във всички бъдещи превозни средства.

Посетителите на AutoMobility LA ще имат възможност да разгледат Kia Concept EV9 между 17 и 28 ноември в рамките на LA Auto Show.

 Kia Corporation (www.kia.com) е глобален мобилен бранд, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Основана през 1944г. Kia предоставя решения за мобилност повече от 75г. С 52 000 служители по света, дистрибуторска мрежа в над 190 държави и производствени бази в 6 страни, днес компанията произвежда над 3 милиона автомобила годишно. Kia оглавява популяризирането на електрифицирани превозни средства и развива все по-широк набор от мобилни услуги, насърчавайки милиони хора по света да използват най-добрите начини за придвижване. Новият бранд слоган на Kia - ‘Movement that inspires’, олицетворява целта на компанията да вдъхновява потребителите чрез нови продукти и услуги, и всяко преживяване с марката.