Новини

picture

Изцяло новият Sportage на Kia осигурява динамика и проходимост при всякакви пътни условия


Изцяло новият Kia Sportage е преминал пълна развойна и конструктивна програма, която да задоволи високите очаквания на европейските клиенти на марката по отношение на динамиката и безопасността на пътя. 

За първи път в 28-годишната история на Sportage, европейската версия на модела се отличава със забележително междуосие. Благодарение на това, автомобилът е в състояние да предложи обширно вътрешно пространство и превъзходни показатели по отношение на практичността и лекотата при ежедневна употреба, както и външни пропорции, подходящи за европейските пътища.

Въз основа на новата технологична платформа инженерният екип на Kia разработва идеална основа за конструиране на окачването и прецизна настройка на електронните системи. Резултатът е модерен SUV модел, който гарантира максимална стабилност и комфорт, с пъргаво и динамично поведение на пътя.

Динамика и комфорт

В процеса на разработка на изцяло новия Sportage, инженерите на Kia са провели серия от изпитания по различни европейски пътища, за да усъвършенстват настройките на управлението и работата на окачването и да приведат електронните системи за асистенция на водача в пълно съответствие с високите изисквания на европейските потребители. 

Електрическият сервоусилвател на кормилното управление MDPS (Motor Driven Power Steering system) на Sportage осигурява на водача отлично усещане за свързаност и обратна информация за пътното поведение във волана. Окачването, което използва MacPherson схема на предния и четиризвенна система на задния мост е настроено така, че да осигури на изцяло новия Sportage по-плавно и комфортно возене, както и по-спортен характер в динамиката на пътя. 

Модерни технологии

Своята премиера в изцяло новия Sportage отбелязват редица технологични решения, осигуряващи оптимална прецизност и контрол на поведението при всякакви метеорологични условия и върху различни пътни настилки. 

Допълнително предлаганата система за електронно управление на окачването ECS (Electronic Control Suspension) се грижи за осигуряване на оптимален комфорт и високи нива на безопасност посредством постоянен контрол на работата на амортисьорите. Системата реагира светкавично на всяко колебание на каросерията и на промяната на траекторията на движение на Sportage чрез командите на волана. При бърза промяна на настройките на амортисьорите системата противодейства ефективно на надлъжните и напречни колебания на каросерията при ускорение, спиране и движение в завои. Едновременно с това, системата контролира характеристиките на амортисьорите по начин, който да осигури комфортно поглъщане на неравностите по настилката и да намали последващите сътресения по начин, който да не позволи тяхното проникване в пътническото пространство. 

За първи път при Sportage се предлага изцяло новата система Terrain Mode, която е на разположение при AWD Hybrid и Plug-in Hybrid версиите на новия модел. Технологично усъвършенстваният Terrain Mode е разработен специално за притежателите на Sportage с вкус към приключенията и активните занимания на открито през свободното време и регулира автоматично настройките на Sportage за постигане на максимално сцепление в условия на движение на хлъзгави терени като сняг, кал и пясък.

Sportage потегля в режим Drive Mode, който е част от серийното оборудване на всички версии на модела. Впоследствие и в зависимост от условията, настроението и конкретната нужда, водачът може да избере един от режимите Comfort, Eco или Sport, за да се наслади пълноценно на шофирането. Режимът Eco е създаден за постигане на оптимално нисък разход на гориво. Изборът на режим Sport води до осезаемо ускоряване на реакциите на командите, които водачът подава чрез волана и педала на газта и създава много по-динамично преживяване. За допълнително удобство и безопасност, всички режими на шофиране се визуализират на цифровия блок на контролните прибори с висока разделителна способност и оригинална за всеки избран режим графична визуализация. 

Системата за двойно предаване с електронно управление AWD гарантира оптимално резпределение на тягата между предните и задните колела в зависимост от пътните условия, стила на шофиране и конкретната ситуация, като спомага не само за подобряване на динамиката на пътя, но за повишаване безопасността и енергийната ефективност. Функцията AWD Lock, която се предлага при версиите с ДВГ и Mild Hybrid, може да се използва за блокировка на четирите колела за постигане на по-добро сцепление при движение на заснежена настилка или в пресечен терен извън пътя.

Допълнително подобряване на динамичните характеристики и стабилността в завой осигурява високотехнологичната система E-Handling на Kia. Тя се предлага при версиите Hybrid и Plug-in Hybrid, които използват окачване с конвенционални амортисьори. Системата използва данните за въртящия момент на електрическия сервоусилвател на кормилната уредба, за да подобри реакциите на управлението, да повиши сцеплението при моделите с предно предаване (FWD) и да гарантира стабилността на автомобила в критични ситуации на пътя.

Изцяло новият Kia Sportage ще се произвежда в Европа и ще се дистрибутира в търговската мрежа в края на 2021г. 

Kia Corporation (www.kia.com) е глобален мобилен бранд, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Основана през 1944г. Kia предоставя решения за мобилност повече от 75г. С 52 000 служители по света, дистрибуторска мрежа в над 190 държави и производствени бази в 6 страни, днес компанията произвежда над 3 милиона автомобила годишно. Kia оглавява популяризирането на електрифицирани превозни средства и развива все по-широк набор от мобилни услуги, насърчавайки милиони хора по света да използват най-добрите начини за придвижване. Новият бранд слоган на Kia - ‘Movement that inspires’, олицетворява целта на компанията да вдъхновява потребителите чрез нови продукти и услуги, и всяко преживяване с марката.