Новини

picture

Първата в историята обиколка на България с електромобил е вече е факт


Екипът на ‘Асоциация за устойчива мобилност’ Калин Дедиков, Георги Павлов и Николай Китанов обиколиха България за 41 часа и 3 минути по предварително зададен маршрут, максимално близо до границите на държавата. Общо 2 137 км бяха изминати без почивка, като единствените спирки бяха за зареждане на електрическия кросоувър.

За оптимално представяне в голямото предизвикателство екипът избра един от най-балансираните електромобили – Kia EV6. Съчетанието от високоскоростно зареждане, впечатляващ автономен пробег в реални условия на експлоатация, много добро управление и пространство в купето бяха ключови за безпроблемното изпълнение на планираната обиколка.  Изцяло електрическият кросоувър се отличава с водещи в класа нива на безопасност и удобство, а оборудването му включва гама от усъвършенствани системи за асистенция на водача (ADAS).

Изключителните качества на Kia EV6, oпитът на екипа, натрупан в състезанията от световния шампионат с електромобили през годините, както и относително добре развитата зарядна инфраструктура у нас изиграха важна роля за постигане на крайния резултат. Най-сериозните изпитания пред екипа бяха психическата умора от дългото безсъние и лошата пътна обстановка на някои места по маршрута, като пътищата в северната част на Добруджа и Странджа планина, където на места липсваше асфалт в продължение на километри, а природата беше превзела пътя, превръщайки го в зелен тунел. Отборът на Калин Дедиков успя да премине тежките участъци с около три часа закъснение от планираното време, а Kia EV6 се доказа като един истински кросоувър в предизвикателното приключение.

EV6 е първият изцяло електрически модел на Kia, създаден на основата на иновативната технологична платформа E-GMP (Electric-Global Modular Platform), която съчетава най-новите технологии за електрическо задвижване и зареждане с изключително просторен интериор. Със своя автономен пробег от 528 км в комбиниран WLTP цикъл и революционна технология, която позволява високоскоростно зареждане от 10 до 80% от капацитета на батерията в рамките на 18 мин., изцяло електрическият кросоувър EV6 гарантира изключително удоволствие от шофирането.

Точно след 41ч.3м. от старта Дедиков, Павлов и Китанов достигнаха точката от която стартираха обиколката. Общият среден разход за изминатите 2 137км. постигнат с Kia EV6 е 15,8kWh/100km, а времето за движение по маршрута – 35ч.38м. 

С обиколката на България екипът на АСМ приключи предсезонната си подготовка и следващата седмица ще стартира във втория кръг от световния е-рали шампионат в Чехия.

# # # 

След лансирането му през изминала 2021г. Kia EV6 се радва на изключително позитивни отзиви от потребители и журналисти. Освен престижните титли ‘Автомобил на годината 2022’ в Европа и Red Dot, електрическият кросоувър спечели ‘Автомобил на годината 2022г’ в Германия, категория Премиум, ‘Автомобил на годината 2022’ в Ирландия, топ наградата на английското издание What Car? – ‘Автомобил на годината 2022’, ‘Кросоувър на годината’ в TopGear.com и първата награда ‘Най-добрите автомобили на годината’ 2021/22.