Новини

picture

Kia стартира своята стратегия за „целево създадени автомобили” с премиерата на Niro Plus


Днес Kia представи Niro Plus – първият „целево създаден автомобил” (PBV – „Рurpose-built vehicle”). Като доставчик на решения за устойчива мобилност, Kia проучва различни подходи, за да подпомогне потребителите и бизнеса да излязат отвъд традиционните автомобилни стереотипи. В тази връзка компанията очаква нейните PBV модели да се превърнат във важна част от бъдещата мобилност.

Новият Kia Niro Plus ще бъде използван като универсален модел и като такси с нулеви емисии в Корея. Инженерите на компанията са модифицирали първото поколение Niro EV, за да го направят подходящо за изискванията на съвременния автомобилен превоз. Премиерата на новия модел идва след пазарния дебют през февруари на Ray Van - първият едноместен ван в Корея, предназначен да задоволи нарастващото търсене на услуги за доставка на малки товари в национален мащаб.

Kia е един от пионерите сред производителите на PBV в света и планира да заеме лидерската позиция в този сегмент в периода до 2030г. За тази цел компанията разработва специализирана технологична платформа, която да се превърне в основа на PBV модели с различни форми и размери, отговарящи на потребителските изисквания и пазарните тенденции.

Kia ще пусне на пазара своя първи специализиран PBV модел през 2025г., когато се очаква глобалният PBV пазар да добие по-висока степен на зрялост. Първият специализиран PBV модел на марката ще бъде подобен по размер на съвременните автомобили от среден клас. 

Сангдае Ким, ръководител на отдела на Kia за електрически лекотоварни превозни средства eLCV, сподели - „Kia трансформира своята бизнес стратегия, за да се съсредоточи върху популяризирането на моделите с електрическо задвижване и да представи на пазара нови продукти за мобилност, съобразени с нуждите на потребителите на пазарите в световен мащаб. Новият Niro Plus е нашата първа стъпка в света на PBV – сегмент от пазара с голям потенциал за бъдещо развитие.”

Niro Plus – първият PBV модел на Kia, подходящ за бизнеса и свободното време

Новият Niro Plus е неотменна част от плановете на Kia да се превърне в доставчик на решения за устойчива мобилност и водеща сила в развитието на PBV сегмента. Kia планира да представи на пазара универсална версия на Niro Plus с различни приложения в областта на бизнеса и свободното време, включително услуги за автомобилен превоз. Собствениците на малък бизнес, например, ще могат да ползват Niro Plus с работна цел през седмицата, а през уикенда – за семейна почивка и развлечения, къмпинг, планински или морски пътешествия.

Търсенето на услуги за доставки и логистични приложения бележи значителен ръст след ускореното развитие на електронната търговия по време на пандемията Covid-19. Паралелно с нарастването на обема и разнообразието на пазара на PBV, Kia планира постепенно да разшири своята гама от микро- до големи PBV модели, които да се превърнат в потенциална алтернатива на обществения транспорт и дори да се използват в качеството на мобилни офиси.

Универсалната версия на Niro Plus, която не е специално предназначена за такси услуги, ще започне да се предлага на избрани пазари през втората половина на настоящата година. В допълнение към изцяло електрическата (BEV) версия, новият Niro Plus ще се предлага и в плъгин (PHEV) и хибриден (HEV) вариант на тези пазари, отразявайки специфичните за съответната страна изисквания и индивидуални нужди на потребителите.

Целта на Kia е постепенното разширяване на бизнеса с PBV в световен мащаб с Niro Plus, като скоро ще бъдат обявени нови пазари и подробности за съответните премиери.

Такси версията на Niro Plus – за южнокорейските таксиметрови компании

Модификацията Niro Plus, предназначена за извършване на таксиметрови услуги е базирана на първото поколение Niro EV – популярният електрически кросоувър на Kia. Инженерите на Kia направиха редица подобрения на първото поколение Niro, за да подготвят Niro Plus за високите изисквания на таксиметровите компании в Южна Корея. Дължината и височината на каросерията на таксиметровата версия са увеличени съответно с 10 и 80 мм (в сравнение с първото поколение Niro без багажник на покрива), за да осигурят по-голямо пътническо пространство. Каросерийната структура с усъвършенствани елементи и намалени размери също допринася за постигането на по-голямо вътрешно пространство. Както в изпълнението за такси услуги, така и в универсалната версия се използват редица допълнителни функции за безопасност и удобство на пътниците, включително светлоотразители на вратите и помощни дръжки. 

Интегрираният дисплей "всичко в едно" при таксиметровата версия подобрява значително удобството и безопасността на водача, отстранявайки необходимостта от използване на множество устройства и екрани. Показанията на дисплея включват цялата необходима за работния комфорт на таксиметровите шофьори информация, която е от значение и за безопасността и удобството на техните клиенти – навигационна система, таксиметрово приложение, цифров тахограф и гласово разпознаване. Бордовата система ще включва и данни за интересни обекти и местоположението на най-близките станции за зареждане на електромобили по маршрута. Kia планира да работи в сътрудничество с местни и национални компании, за да предложи за модела различни услуги и софтуерни актуализации по безжичен път и мобилен пренос на данни (OTA).

 

# # # 

 За Kia Europe 

Kia Europe е европейското поделение за продажба, маркетинг и сервизно обслужване на Kia Corporation. С дейността си фирмата със седалище във Франкфурт, Германия покрива 39 пазара на територията на цяла Европа и страните в региона на Кавказ.