Новини

picture

KIA представя усъвършенстваната гама Ceed


Моделната фамилия Ceed, която заема позицията на бестселър в гамата на Kia, получи редица ярки исъвременни допълнения за моделната година 2021, сред които множество динамични и атлетични акценти в дизайна. Версиите хечбек, спортният комби вариант и динамичният shooting brake ще впечатлят почитателите на марката с усъвършенствана предната част, актуализация на детайлите в задната част, джанти с обновен дизайн и освежена цветова палитра на външните лакови покрития и интериора. Новите модели ще бъдат в продажба от началото на четвъртото тримесечие на годината, а популярният XCeed - спортната алтернатива на традиционните SUV модели, ще бъде обновен през следващата година. В отговор на последните тенденциив изискванията на клиентите и развитието на автоиндустрията, моделната гама ще включва и нови силови агрегати и трансмисии.
 
Марката Kia предлага една от най-богатите моделни гами в С-сегмента на пазара, а трайното присъствие на Ceed сред продуктовата палитра на Kia подчертава изключителната привлекателност и добрата репутация на модела. Ключовата роля на гамата Ceed за утвърждаването на корейската марка на пазарите в Европа е отдавна призната. Ceed е първият създаден специално за европейските вкусове и изисквания автомобил наKia. Дизайнът, проектирането и производството му са изцяло европейски. Към момента моделната гама наCeed формира 28% от пазарния дял на Kia на европейските пазари и остава силен и конкурентоспособен представител на марката във всички сегменти в Европа.
 
Уверен и съвременен дизайн
Обновената външност създава ново усещане за жизненост
Обновеният екстериор излъчва жизненост и придава на модела съвременна и динамична осанка. Изцяло промененото оформление на предната част се отличава с новата емблема на Kia, включваща опростено графично изпълнение на името на компанията, отразяващо нейното мото „Движение, което вдъхновява“.
 
Емблематичната предна решетка в стил „тигров нос”, която отличава Ceed, е обновена за по-елегантно и модерно излъчване с черно гланцово покритие на решетката и горна, и долна лайсна в матов хром. PHEV вариантите се отличават със затворена решетка, впечатляващо стилизирана в контрастни цветове. Двата големи странични отвора за въздух допълват внушителната предна броня, придавайки по-динамичен изглед. В задната част семплата и елегантна графика на централно разположената нова емблема на Kia се подчертава от гладката повърхност между комбинираните LED светлини. Версията PHEV също използва нова емблема, съобразена с наскоро актуализираното фирмено лого на марката. Към спортния дизайн на задната броня е добавен нов дифузьор с гланцово черно покритие което демонстрира съзвучие с използваните в предната част на автомобила матови хромирани повърхности.
 
Във всички модели и варианти на Ceed са използвани нови, изцяло LED дневни светлини, които подчертават присъствието на пътя и допринасят допълнително за безопасността. Те са изпълнени под формата на три стреловидно оформени модула, които обграждат вградените LED светлини за мъгла и модулите за дълги/къси светлини на фаровете. При вариантите GT-Line и GT с пет врати се използват изцяло нови комбинирани LED фарове, състоящи се от 48 модула със структура на пчелна пита и червена рамка. Мултифункционалните модули са разположени в пет реда и са покрити с тонирано стъкло. Част от светодиодите на отделните редове се задействат последователно при подаване на мигач от страна на водача.
 
Страничният силует при всички версии в гамата на Ceed фокусира вниманието върху алуминиевите джанти с изцяло нов дизайн. Обновеният модел предлага възможност за избор на 6 поразителни с оформлението си варианти, три от които се представят за първи път при тази последна актуализация – 16” алуминиеви джанти в сребристо при базовите модели, 17” алуминиеви джанти в черен гланц, предлагани изключително при GT-Line и суперспортни 18” алуминиеви джанти с червени акценти при нивото на изпълнение GT.
 
Вариантът GT привлича вниманието и с някои специално създадени за него, забележителни елементи вдизайна, сред които ярките червени акценти отпред, отстрани и в задната част, подчертаващи динамиката имощта на автомобила. Характерната предна решетка в стил „тигров нос” при топмодела е със специално изпълнение с двуетапно шприцоване, което дава възможност за постигане на заблежителна комбинация от блестящо черни и червени повърхности с тъмно хромирани лайсни в горната и долната част. Предната броня на GT прави впечатление и с черната бляскава решетка на основния отвор за въздух със специално разработени елементи в "GT червено" от двете страни. Спортният дифузьор в задната част е допълнен с акценти под формата на кръглите двойни накрайници на изпускателните тръби и ярките нови GT декоративни елементи в червено. Версията GT вече стъпва самоуверено на уникалните за това ниво на изпълнение 18”алуминиеви джанти с тъмно покритие в специален GT дизайн с червена централна капачка.
 
Модерен и високотехнологичен интериор
Обновеният Ceed посреща водача и пътниците с елегантно вътрешно обзавеждане в изтънчени успокояващи цветове, приятни на докосване материи и ергономично оформление. Панорамният люк на покрива осигурява непосредствена връзка с околната среда и вдъхновява с усещането за простор и свобода.
Седалките се предлагат в 9 вида материи и десени на тапицериите, 4 от които са добавени при обновлението и са изцяло нови. Изборът включва спортни седалки в черен велур с контрастиращи шевове в сиво при GT-line и характерно червено при GT версиите. GT-line и GT се отличават и с изцяло новата топка на скоростния лост, докато версиите с автоматична предавателна кутия предлагат удобен и луксозно облицован с приятна на докосване перфорирана кожа лост за управление на трансмисията. Всички версии с автоматична трансмисия се предлагат с панел на дисплея PRND в блестящо черно.
 
Интериорът на обновения Ceed съчетава модернистичния стил с усещането с първокласна функционалност и технологични решения от последно поколение. Големият екран с диагонал 12,3” на основния блок контролни прибори зад волана е съчетан с централен екран с диагонал 10,25” за постигане на още по-пълно и хармонично взаимодействие на водача с автомобила. Всеки аспект от програмата за обновление на вътрешното пространство е съобразен с функционалността и удобството – ярък пример в тази насока са превключвателят на електромеханичната ръчна спирачка и редица други функции, основаващи се на принципа „добра функционалност, добра видимост“, заложен в основата на вътрешния дизайн.
 
Завладяващо преживяване
Обновеният Ceed се възползва от предимствата на последните технологични решения за свързаност и комфорт
Специалистите на Kia са вложили време и опит в създаването на вдъхновяващо, успокояващо и оптимално потребителско преживяване за всички на борда на новия Ceed.
 
Заключването на вратите на новия Ceed се управлява чрез интелигентен ключ Smart Key, който дава възможност и за стартиране и изключване на двигателя. В паметта на електрорегулируемата седалка на водача могат да се съхранят 2 индивидуални профила с настройки, които да осигурят винаги максимален комфорт и удобство. Екранът за следене на навигацията на мултимедийната система е съчетан с озвучителната уредба с 8 високоговорителя JBL Premium и Bluetooth функция за стрийминг с цел създаване на хармонична среда за връзка и взаимодействие между водача, пътниците и техните мобилни устройства. Комфортните функции, добавени при моделите Sportswagon и ProCeed повишават качеството на живот в ежедневието с удобства като интелигентния капак на багажника, който се отваря, когато човекът застане задавтомобила. Дистанционно с натискане на бутон могат да се сгъват и седалките на втория ред.
 
В процеса на обновление на интериора на Ceed е разгледан и всеки аспект, засягащ комфорта и удобството на пътниците. Предните седалки със система за отопление и вентилация, и отопляемите задни седалки осигуряват превъзходен комфорт в по-студените дни, докато високотехнологичната двузонова автоматична климатична инсталация се грижи за прохладната атмосфера в купето в разгара на лятото.
 
 
Вдъхновяваща свързаност
Потребителите възприемат своя автомобил като продължение на напълно свързания съвременен начин на живот и очакват различните технологии и средства за комуникация да бъдат достъпни с едно докосване на бутон. Свързаността в обновената гама на Ceed е нещо повече от комуникационни възможности - Kia цели водачът да се чувства свързан със своите устройства, с останалите пътници в автомобила и с участниците в движението.
 
Потребителите на обновената гама ще се насладят на изцяло цифровите показания с подобрена графика на екрана с диагонал 12,3” на основния блок контролни прибори зад волана, приятната гама успокояващи цветови решения и 4 основни теми за индивидуално оформление на блока контролни прибори, сред които и такава, която се променя в съответствие с актуалните метеорологични условия и част от денонощието. В допълнение към екрана с показанията на контролните прибори, централно на арматурното табло е разположен и още един екран без рамка и с 10,25” диагонал, на който водачът и пътниците могат да следят и управляват функциите на мултимедийната система, навигацията и комукационната свързаност. Системата е проектирана така, че изпратените от Kia актуализации на софтуера и картите на навигационната система да се осъществяват онлайн по мобилната мрежа (ОТА).
 
Част от обновлението на гамата е и софтуерът, позволяващ на потребителите да се свързват дистанционно със своя автомобил чрез смартфон приложението Kia Connect и да използват различни функции на борда, за подобряване на своето взаимодействие и информираност за автомобила. Новите функции за свързаност в гамата на Ceed включват подобрена Bluetooth функционалност за търсене с гласово разпознаване, свръзване на навигационната система с външна функция календар, режим на наблюдение на автомобила при шофиране от друг човек, и изключително важната функция за навигация с разширена реалност в „последната миля” преди достигане на крайната цел. Рlug-in хибридната версия на Ceed Sportswagon предлага и редица допълнителни комфортни функции, осъществими чрез модерните технологии за свързаност като дистанционния старт/стоп на процеса на зареждане на акумулаторната батерия.
 
Пътниците могат да използват функциите Android Auto и Apple CarPlay за споделено удоволствие и подобрено преживяване, свързвайки безжично и прожектирайки  съдържанието на своите устройства на 8” екран на аудиосистемата. С цел осигуряването на постоянна свързаност и по време на движение, пътниците на задните места разполагат с разположен на пода USB порт за зареждане.
 
 
Най-новите електронни системи за асистенция на водача
Обновената гама на Ceed предлага и водещи в класа равнища по отношение на безопасността, удобството при шофиране и технологиите за паркиране благодарение на разширената палитра от електронни системи за асистенция на водача (ADAS). Те спомагат за значително намаляване на много от обичайните опасности, рискове и стресови фактори в процеса на шофиране, защитавайки пътуващите в Ceed и другите участници в движението във всички ситуации.
 
Подобрени са и функциите за безопасност, като предишната система за предупреждение за опасност в „слепите” зони в полезрението на водача е заменена с технология за активно избягване на подобни опасности. При включване на мигач с намерение за смяна на лентата на движение и наличие на риск от сблъсък с движещо се отзад и отстрани превозно средство, новият асистент за избягване на сблъсък в слепите зони BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist) ще подаде предупредителен сигнал. Ако рискът от сблъсък продължи да нараства въпреки предупреждението, BCA ще поеме активен контрол върху управлението на Ceed с цел ефективно предотвратяване на произшествието. Система за предупреждение при загуба на внимание и сънливост от страна на водача DAW + (Driver Attention Warning ) е актуализирана и вече включва технология за уведомяване при потегляне на превозното средство отпред, която информира водача с подаване на визуален сигнал на екрана, че превозното средство отпред се отдалечава - например при спиране на светофар или при движение в натоварен трафик.
 
Сред другите функции за асистенция на водача, които продължават да се предлагат в гамата на Ceed са: асистентът за избягване на сблъсък с движещото се отпред превозно средство FCA (Forward Сollision-avoidance Аssist), който разпознава наличието на платното не само на автомобили и пешеходци, но и на велосипедисти; асистентът за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist); функцията за интелигентно предупреждение за ограничение на скоростта ISLW (Intelligent Speed Limit Warning); асистентът за ръчно ограничаване на скоростта MSLA (Manual Speed Limit Assist) и асистентът за автоматично управление на дългите светлини HBA (High Beam Assist). Мотото на Kia „да виждаме по-добре и по-добре да ни виждат“ е въплътено в новия дизайн на дневните LED светлини с интегрирани LED фарове за мъгла.
 
Технологичните решения за асистенция на водача, които се грижат за неговото удобство, също са част от програмата за обновление на Ceed, допълвайки съществуващата гама. Новият асистент за шофиране на магистрала HDA (Highway Drive Assist), включващ свързан с навигационната система интелигентен круз контрол NSCC (Navigation-assisted Smart Cruise Control) се грижи за автоматично поддържане на зададената скорост на движение, следване на кривата на завоите, както и на лентите на отклоненията при включване и слизане на магистрала. Функцията за следване на лентата за движение LFA (Lane Follow Assist) вече може да се активира независимо от интелигентния круз контрол SCC (Smart Cruise Control), което дава възможност на Kia да предлага LFA и при версиите с механична предавателна кутия. В предходните модели задействането на спирачната система изключваше автоматично SCC, а с нея и LFA. При новата конфигурация LFA може да се използва по-често и в различни ситуации, в които включването на круз контрол може да не е необходимо.
 
Маневрите за паркиране също се улесняват значително с добавянето на функцията за наблюдение на зоната зад автомобила RVM (Rear-View Monitor) с бутон за показване на картина от камерата на задния капак, както и на асистента за избягване на сблъсък с движещи се напречно отзад автомобили RCCA (Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist). При влизане на заден ход в паркомясто, RVM показва картина на пространството зад автомобила, за да подпомогне маневрата. Сега тази функция е допълнена от възможността за осигуряване на допълнителна картина от 1,0-мегапикселова камера в помощ на водача при необходимост от прикачване на ремарке към теглича на Ceed. Освен това RVM вече разполага с превключвател, който може да се активира по време на шофиране и да позволи на водача да види чрез камерата евентуално приближаващи отзад автомобили. При напускане вече паркирания автомобил, системата за предупреждение за безопасно излизане SEW (Safe Exit Warning) предупреждава водача и пътниците да не отварят вратите поради опасност от приближаващи превозни средства.
 
Предупреждението за приближаване на движещи се напречно отзад автомобили също е допълнено с нови технологии за асистенция. Функцията за избягване на сблъсък с движещи се напречно отзад автомобили RCCA открива наличието на риск от удар с приближаващо отляво или отдясно превозно средство като подава своевременно предупреждение към водача. Ако опасността продължава да е налице и след предупреждението, RCCA подпомага водача с автоматично аварийно спиране, за да предотврати възникването на произшествие.
 
 
Модерни задвижващи агрегати
Новите двигатели съчетават превъзходните динамични показатели с първокласни работни характеристики и висока ефективност.
 
Новата гама на Ceed предлага на клиентите на марката богати възможности за избор на различниконфигурации на задвижването, сред които модерни plug-in хибридни (PHEV) и mild хибридни (MHEV)варианти с мощност от 100 к.с. до 204 к.с. Клиентите на Ceed имат на свое разположение и възможност заизбор на бензинови и дизелови двигатели със система за принудително пълнене с турбокомпресор и работен обем 1,0л и 1,5л при бензиновите и 1,6л при дизеловите задвижващи агрегати. Всички двигатели използват предимствата на технологията Smartstream на Kia.
 
Технологията Smartstream включва технологията за безстепенно гъвкаво управление на продължителносттана отварянето на клапаните CVVD (Continuously Variable Valve Duration) на Kia за оптимизация на динамичните характеристики. В същото време CVVT служи и за подобряване на показателите за икономия на гориво съвместно със системата за рециркулация на отработилите газове с ниско налягане LP EGR (Low-Pressure Exhaust Gas Recirculation), която връща обратно в горивните камери част от изгорелите газове, с което се създава охлаждащ ефект и така намалява емисиите на азотни окиси.
 
Новият 1,5л двигател T-GDi се произвежда в завода на Kia в Словакия. Този Smartstream двигател ще замени предишния 1,4л T-Gdi и може да бъде съчетан със 7-степенна трансмисия с два съединителя (7DCT) или с 6-степенна механична предавателна кутия (6MT). Агрегатът се отличава с максимална мощност от 160 к.с. и редуцирани нива на вредни емисии. Новият  двигател 1.5T се предлага и във вариант MHEV, докато дизеловият Ceed с мощност 136 к.с. се предлага само като mild хибрид, който може да комбинира с интелигентна механична прадавателна кутия (iMT) или със 7DCT трансмисия.
 
Програмата за актуализация на Ceed включва за първи път и технологии MHEV и DCT при бензиновиятурбодвигател 1.0, които да предоставят на клиентите възможност за по-нататъшно намаляване на емисиите. Внедряването на новата mild хибридна технология за задвижване при бензиновите и дизеловите двигатели в цялата моделна фамилия на Ceed води до намаляване на емисиите на CO2 с до 10% (според NEDC 2.0, в комбиниран цикъл на движение), в зависимост от вида на каросерията, избора на трансмисия, мощността на двигателя и нивото на оборудване. Най-важното е, че внедряването на технологията MHEV подобрява разхода на гориво без загуби по отношение на динамичните характеристики.
 
PHEV моделите използват бензиновия двигател 1.6 GDi, който предлага 141 к.с. в комбинация с 6-степеннатрансмисия с два съединителя. Този вариант на задвижването е новост в гамата на Ceed и благодарение на акумулаторната батерия с капацитет 8,9 кВтч дава възможност за изминаване на идеален за придвижване в градски условия автономен пробег от 57 км с нулеви локални емисии. Върховите в гамата модели GT използват предназначен само за тях 1,6л двигател T-GDi. Бензиновият двигател е съчетан със 7DCT транмисияи развива впечатляваща максимална мощност от 204 к.с.
 
Усещането зад волана може да бъде съобразено допълнително с настроението на водача и условията на пътя чрез планки за превключване на предавките от волана и 3 режима на работа на задвижването - Eco, Comfort и Sport. Режимът GT е създаден специално, за да отговори на амбициите и очакванията на водачите на топмодела GT.
Дизеловият Ceed MHEV е един от първите модели на Kia, които ще се предлагат на пазарите в Европа с новата интелигентна механична предавателна кутия (iMT) на марката, предназначена специално за mild хибридни модели. Електронно управляваният съединител (clutch-by-wire) допринася за намаляване на разхода на гориво на MHEV задвижването и за редуциране количествата на емисиите на CO2, като същевременно с това запазвадинамиката и ангажираността на водача при смяна на предавките, характерни за конвенционалните механични трансмисии.
 
Моделите Ceed се предлагат и със стандартната 6-степенна механична предавателна кутия и предпочитаната от много клиенти на марката трансмисия с два съединителя с 6 или 7 на брой предавки.
 
Производството на обновената моделна фамилия на Ceed ще стартира в европейския производствен център наKia в Жилина, Словакия през август тази година и ще бъде на разположение на клиентите в цяла Европа към 4-тото тримесечие на годината.
 
 
Kia Motors Corporation (www.kia.com) е глобален мобилен бранд, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Основана през 1944г. Kia предоставя решения за мобилност повече от 75г. С 52 000 служители по света, дистрибуторска мрежа в над 190 държави и производствени бази в 6 страни, днес компанията произвежда над 3 милиона автомобила годишно. Kia оглавява популяризирането на електрифицирани превозни средства и развива все по-широк набор от мобилни услуги, насърчавайки милиони хора по света да използват най-добрите начини за придвижване. Новият бранд слоган на Kia - ‘Movement that inspires’, олицетворява целта на компанията да вдъхновява потребителите чрез нови продукти и услуги, и всяко преживяване с марката.