Новини

picture

Kia представя изцяло новия Picanto


Вписва се в обстановката, но изпъква в тълпата. Това е Picanto - модерният компактен хечбек на Kia, усъвършенстван, с нов дизайн и съвременни технологии. Той предоставя възможност на клиентите на Kia да изпитат удоволствие от управлението на изключително практичен автомобил с ярък, отличителен стил.

„За всички, чиято основна цел е шофиране в града, през активните професионалисти до младите хора, които купуват своя първи автомобил – способността на Kia Picanto да привлича потребителите от най-различни социални слоеве е важна част от трайния успех на този модел“, отбелязва вицепрезидентът продукти и маркетинг на Kia Europe Сьорд Книпинг. „Във времена, в които обществото се изправя пред предизвикателства като растящите цени и оптимизиране на градските пространства, Picanto предлага възможност на всички да се насладят на свободата, която им дава пътуването.“

Новият Picanto ще се предлага с няколко нива на оборудване. Със своя спортен дух GT Line отрязава амбициите на Kia, съчетавайки стилна външност и съвременни технологични решения, подходящи както за по-младите шофьори зад волана на първия си автомобил, така и за по-опитните потребители.

Picanto е един от най-продаваните модели на Kia на пазарите в няколко световни региона и е особено силно предпочитан от потребителите в европейския А-сегмент, които търсят удобство и ефективност при пътуване на кратки разстояния и в зони с ограничено място за паркиране. Именно в подобни условия Picanto предлага разнообразни функции и възможности. Моделът вече предоставя по-богато стандартно оборудване, а модерните системи за асистенция на водача правят шофирането в натоварените европейски градове още по-лесно и удобно.

Новият Picanto дава възможност на по-младите и нови клиенти на Kia да изградят връзка с марката, която да прерасне в трайно партньорство, без да се налага да правят компромиси с качеството на продуктите и услугите или със своето удобство. Новият модел е символ на независимост и бъдещ извор на приятни спомени. Разширяващата се палитра от възможности за мобилност в европейските градове от друга страна позволява на Picanto да се превърне в хармонична част от по-широката екосистема за мобилност благодарение на своята маневреност и лекотата на паркиране в градски условия. Със своя до 1010-литров обем (според VDA), багажното пространство на модела е в състояние да побере сгъваем велосипед или електрически скутер.

Марката Kia е на път да се трансформира в доставчик на решения за устойчива мобилност и в тази връзка планира да пусне на пазара 15 BEV електромобила в периода до 2027г. Ценово достъпните и икономични за експлоатация модели, като обновения и усъвършенстван Picanto, оказват много полезна подкрепа в процеса на този преход и така проправят пътя към бъдещето на устойчива мобилност.

Екстериорен дизайн

Обновен дизайн в духа на стилистичната философия „Единство на противоположностите”

Усъвършенстваният Picanto черпи вдъхновение от стилистичната философия „Единство на противоположностите” („Opposites United”) на Kia, която оползотворява положителната енергия на напрежението, генерирано от различните ценности и характеристики в природата и модерното общество, за да ги обедини в едно хармонично цяло. Резултатът от този подход е смело и футуристично излъчване с модерна и динамична линия.

Хармоничното съчетание от новата предна броня на Picanto, характерната решетка в стил „тигров нос“, формите и обемите на калниците и предния капак се допълва от категоричното излъчване на новата светлинна графика, която насочва погледа към отворите за въздух в предната част и придава на автомобила експресивно, запомнящо се изражение. Допълнително предлаганите LED фарове и дневни светлини подчертават модерния, високотехнологичен дух и допринасят за широката, уверена осанка на новия Picanto. Изчистеният дизайн на задната част излъчва стабилност. Ярката и широка светлинна графика на задните светлини използва обема и оформлението на новата задна броня и капака на багажника, за да подчертае мощта и стабилната стойка на модела.

Базовата версия на новия Picanto се предлага стандартно с 14” колела и дава допълнителна възможност за избор между 15” и 16” алуминиеви джанти. При GT Line динамичното излъчване е акцентирано със самоуверен дизайн на предната част с подчертани спортни елементи. Решетката с „тигровия нос” е разширена, за да отрази максимално добре високите динамични възможности на версията. Оборудването на GT Line включва и нови специални 16” колела с полирани челни повърхности и спортен дифузор GT Line в задната част.

Изборът от девет ярки нюанса на външното лаково покритие дава възможност на новия Picanto да се открои със своя смел и жизнерадостен имидж. Четири от цветовете в предлаганата палитра са нови - червеното Signal Red, синьото Smoke Blue, синьото Sporty Blue и зеленото Adventurous Green.

Интериорен дизайн

Вдъхновени от природата цветови пакети осигуряват първокласен комфорт

В базовата версия на модела са включени черни текстилни тапицерии на седалките, а високите нива на оборудване се предлагат с блестящо черно (Glossy Black), както и нова гама от приятни и стилни цветови пакети - приключенско зелено (Adventurous Green) и наситено кафяво (Rich Brown). Тези цветови нюанси са вдъхновени от природата и обогатяват възможностите на клиентите да добавят индивидуален стил в купето на своя автомобил. Стандартното оборудване на версията GT Line включва пакета Glossy Black Pack, а Adventurous Green Pack се предлага като допълнителна възможност. Цветните пакети винаги включват персонализирани тапицерии на седалките и подлакътници на вратите от изкуствена кожа, както и цветни рамки около вентилационните отвори и скоростния лост.

Употребата на изкуствена кожа е първата стъпка в стратегията на Kia да повиши екологичната устойчивост на цветовете, материалите и декоративните покрития на своите автомобили. Етап „Action 1” – Kia планира постепенно да спре използването на кожа от естествен произход в своите автомобили. Етапът „Action 2” включва „10 задължителни елемента“, което означава приоритетна употреба на 10 материала, които Kia определя като особено екологично устойчиви и които възнамерява да вгражда в своите автомобили в бъдеще. И на последно място, но не по важност, идва етапът „Action 3”, насочен към „Биопроизводство“ и употребата на иновативни материали на биооснова.

Задвижващи агрегати

Избор от два ефективни и икономични двигателя

Picanto се предлага с избор от 1.0-литров и 1.2-литров бензинови двигатели. Еднолитровият вариант е добро предложение за потребителите, които ценят ефективно управление и нисък разход на гориво, докато 1,2-литровият двигател ще бъде предпочитан от онези, които се наслаждавам на динамично шофиране. И двата задвижващи агрегата отдават голямо значение на енергийната ефективност, намаляването на разхода и съответно по-ниските емисии на CO2. Двигателите с атмосферно пълнене използват модерни, усъвършенствани системи за рециркулация на отработилите газове и оптимизирани фази на всмукателните клапани. Освен това, с направените в тази област подобрения и при двата двигателя се осигурява и оптимизирано охлаждане на горивните камери.

И при двете версии на двигателите се използва предно предаване и се предлага избор между петстепенна механична (5MT) или автоматизирана механична трансмисия (AMT), която е конструирана на основата на 5MT с добавяне на актуатори за задействане на съединителя и смяната на предавките, които автоматизират съответните функции. AMT предлага най-доброто от двата свята, съчетавайки икономичността на конвенционалните механични предавателни кутии с удобството на автоматичните трансмисии, която прави шофирането в натоварен градски трафик много по-комфортно.

В заключение, комбинацията от възможности за избор на двигател и трансмисия отговаря оптимално на нуждите на европейските клиенти на марката независимо от техните маршрути, профили и стил на шофиране.

Комфорт и динамика на пътя

Удоволствие и лекота за маневриране в градски условия

Picanto продължава да предлага своето емблематично поведение с бързи и приятни реакции, подкрепени от независимото окачване MacPherson на предния и торсионната греда на задния мост без да прави компромиси с изключителната стабилност на пътя. Нещо повече - сравнително дългото междуосие допринася естествено за повишаване на комфорта на возене и стабилността на поведението при движение върху всякакъв вид пътни настилки.

Picanto предлага т.нар. функция „torque vectoring” чрез прилагане на спирачен момент – допълнително предимство на системата за електронен контрол на стабилността ESC, което се среща относително рядко при автомобилите в А-сегмента и гарантира прецизно управление и стабилност при завиване.

Teхнологии

8.0-инчовият сензорен екран и блокът на контролните прибори с цифрови показания вече са част от стандартното оборудване

Стандартното оборудване на новия Picanto включва „плаващ“ сензорен екран на навигационна система с диагонал 8,0” и 4,2” дисплей с висока разделителна способност, и цифрови показания на блока контролни прибори пред водача. Навигационната система предлага безжична мултисвързаност чрез Bluetooth връзка, което означава, че водачът и неговите спътници могат да сдвоят до две мобилни устройства едновременно – едното за телефонни разговори със свободни ръце и използване на мултимедийно съдържание, а другото само за мултимедийна употреба. Системата включва и стандартни възможности за смартфон интеграция чрез Apple CarPlay и Android Auto.

Функциите на Kia Connect включват гама от мобилни услуги, сред които пътнотранспортна информация в реално време, прогноза за времето, информация за интересни обекти POI и подробности за потенциалните възможности за паркиране. В зависимост от държавата, потребителите могат дистанционно да изпращат указания  за предстоящия маршрут до автомобил преди пътуване, да проверят неговото местоположение и да получат достъп до актуална информация за техническото състояние и експлоатационните показатели, както и диагностични известия за автомобила.

В същото време новата функция за гласово управление с онлайн поддръжка дава възможност на потребителите да търсят POI и адреси за навигацията, да ползват актуална прогноза за времето и да изпращат текстови съобщения с гласови команди. Новата услуга „Онлайн навигация“ за изчисляване и водене по маршрута използва базирани на облак данни в реално време, както и архивирани данни за трафика по избрания маршрут, за да осигури по-висока точност, по-добра прогноза и по-бързо и приятно пътуване.

Водачът и пътниците в новия модел могат да разчитат и на достъп до удобствата на смартфон приложението Kia Connect, съвместимо с мобилни устройства с операционна система Android и Apple iOS. Тя помага на потребителите да достигнат до желаната цел и след паркиране, и дава възможност за по-добра ориентация в малки и по-големи непознати градове, където възможностите за паркиране често са на известно разстояние от магазините, кафенетата и ресторантите в централните части.

Picanto е стандартно оборудван с нова функция за безжична свързаност ОТА (Оver-Тhe-Аir), която осигурява допълнителен комфорт на потребителите и им спестява време, тъй като софтуерната актуализация на навигационната и инфоразвлекателната система се извършва автоматично, дистанционно и безжично без никакви действия или намеса от страна на собственика или потребителя на автомобила. Това е само един от примерите за това как Kia изгражда основите за по-добро и напълно свързано клиентско изживяване, предоставяйки на почитателите на марката най-модерните технологични решения.

Безопасност и спокойствие като част от стандартното оборудване

Богата гама от нови системи за асистенция на водача, модерни технологии за безопасност и комфорт

Новият Picanto включва най-модерните системи за подпомагане на водача ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) на Kia, както и богата гама от технологии за активна безопасност, които повишават сигурността на пътниците и правят Picanto един от най-безопасните автомобили в неговия клас. В зависимост от нивото на оборудване, сред новите ADAS функции в Picanto са асистентът за избягване на фронтален сблъсък FCA 1.5 (Forward Collision-Avoidance Assist) с възможност за разпознаване на превозни средства, велосипедисти и пешеходци. Този асистент включва и функцията за контрол на маневрите за завиване на кръстовища Junction Turning. При възникване на риск от сблъсък при подаден сигнал за ляв завой (или десен в Обединеното кралство) на кръстовище и регистриране на наближаващо насреща превозно средство, системата подпомага водача, предприемайки автоматично аварийно спиране.

В допълнение Picanto се предлага с асистент за избягване на опасност от сблъсък в мъртвата зона BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist), асистент за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keeping Assist), предупреждения за повишаване на вниманието на водача и за потегляне на превозното средство отпред в колоната DAW+ (Driver Attention Warning and Leading Vehicle Departure Warning), интелигентен асистент за ограничаване на скоростта ISLA (Intelligent Speed Limit Assist) и асистент за следване на лентата LFA (Lane Following Assist). LFA използва фронталната видеокамера, за да следи хоризонталната пътна маркировка и активно контролира усъвършенстваната кормилна уредба на Picanto, за да поддържа стабилна траектория на движение в центъра на избраната от водача лента. Новият модел предлага и асистент за избягване на сблъсък при напречен трафик отзад RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist), който предупреждава водача и самостоятелно спира автомобила, ако регистрира други превозни средства, приближаващи отляво или отдясно при излизане на заден ход от място за паркиране.

Новият Picanto предлага и сигнализация за аварийно спиране ESS (Emergency Stop Signal), който включва автоматично аварийните светлини, за да предупреди водачите отзад при внезапна употреба на спирачките. Асистентът за потегляне по наклон HAC (Hill-start Assist Control) прилага автоматично спирачно усилие, за да задържи автомобила и да улесни водача при плавното потегляне по стръмни наклони.

Обновеният Picanto е оборудван стандартно и със системa за контрол на стабилността VSM (Vehicle Stability Management), функция за контрол на спирачната система в завой CBC (Cornering Brake Control) и за осигуряване на стабилност при движение по права линия SLS (Straight-line Stability), помагайки на водача да поддържа стабилен контрол над автомобила при спиране и завиване. Стандартното оборудване включва и до шест въздушни възглавници за защита на пътниците на всички места в купето. Разбира се, всички версии на модела се предлагат и с ISOFIX точки за монтаж и опори на детски столчета, както и с водещата на пазара гаранция на Kia с продължителност 7 години или пробег от 150 000 км.

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.