Новини

picture

Kia EV9 захранва светлинна инсталация, която внася слънчева светлина в зимна Норвегия


Съвместно със студиото за експериментален дизайн VOID и криейтив агенцията Innocean, Kia създаде инсталация, която внася слънчева светлина в един от най-тъмните региони на Норвегия. На мястото, където слънцето почти не се показва през зимата, изгря 5-метров LED диск, захранван от Kia EV9.

Това „временно слънце” демонстрира впечатляващите енергийни възможности на технологията за захранване на външни консуматори V2L (Vehicle-to-Load) при EV9 и подчертава значението на слънчевата светлина – известно е, че липсата на светлина оказва негативно влияние върху енергийните нива, психичното здраве, имунната система и качеството на съня.

„EV9 впечатлява както със своите възможности на пътя, така и когато е в покой, благодарение на своите иновативни функции и удобства като двупосочното зареждане“, подчерта главният маркетинг директор на Kia Europe Дейвид Хилбърт. „Тази нова технология може да направи много по-значима ролята, която електромобилите играят в нашия живот - независимо дали става въпрос за почивка на къмпинг, за осигуряването на енергийното захранване на мобилния офис или за активно участие в по-мащабната енергийна и електропреносна мрежа с технологията V2G (Vehicle-to-Grid).“

Светлинната инсталация е разположена в Рамптoн - къмпинг на бреговете на фиорд, отдалечен на 35 км югозападно от Осло. Живописният плаж с малък остров наблизо в залива е идеалното място за възстановка на изгрева на слънцето. При използване на пълната светлинна мощност, „временното слънце” можеше да се види от няколко километра. При това Kia EV9 успя да измине разстоянието от Осло до Рамптон, да захрани с енергия светлинната инсталация в продължение на 24 часа и след това да се върне в Осло без никакви притеснения по отношение на автономния пробег. Документалният филм за светлинната инсталация можете да гледате тук. 

„Съчетавайки авангардните технологии и артистичните изразни средства, ние създадохме арт инсталация, която не само отразява същината на марката Kia, но успява да отговори и на реални предизвикателствата в живия живот. С този проект ние продължаваме да разширяваме формите на творческта и иновационна енергия, с която Kia цели да вдъхнови останалите членове на обществото“, посочи Габриел Матар, главният криейтив директор на Innocean.

EV9 в ролята на мобилна енергийна станция

Функцията за двупосочно зареждане при Kia Smart Charging прави крачка напред в епохата на екологичната устойчивост, разширявайки формите на употреба на електроенергията при електрическите превозни средства. Тя позволява енергията да тече двупосочно - към и извън автомобила. Възможността за захранване на външни консуматори V2L (Vehicle-to-Load) бе представена за първи път при Kia EV6 и вече е част от стандартното оборудване на EV9. Благодарение на нея, потребителите могат да захранват различни уреди, ползващи ток с напрежение 110V/220V от акумулаторната батерия на EV9 с капацитет 100 кВтч – просто и лесно с включване на захранващия кабел в зарядния куплунг на автомобила.

На основата на същата технология работят и функциите за свързване с дома V2H (Vehicle-to-Home), с електропреносната мрежа V2G (Vehicle-to-Grid) и с други автомобили V2V (Vehicle-to-Vehicle). В Съединените щати, глобалният лидер в резработката на зарядни решения за електрически превозни средства и системи за енергиен мениджмънт Wallbox работи съвместно с Kia America, за да предостави услуга за двупосочно зареждане на собствениците на EV9. В Европа Kia изпълнява  пилотен V2G проект в Холандия съвместно с местния доставчик Jedlix.

Отличеният с многобройни награди EV9 съчетава мощта на SUV моделите, авангардния стил на електромобилите и последните технологии. EV9 използва технологичната основа на платформата Electric Global Modular Platform и осигурява високи динамични показатели и атлетично поведение на пътя с автономен пробег на електричество от над 563 км. В същото време, 800-волтовата функция за ултрабързо зареждане дава възможност необходимата за изминаване на пробег от 249 км енергия  да бъде заредена само в рамките на 15 минути.

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.