Новини

picture

Kia EV9 пренася бъдещето на SUV моделите в днешния свят


Kia EV9 е изцяло електрически SUV модел, чиито дизайн, конструкция и производство са насочени изцяло към модерния начин на живот в епохата на електрическа мобилност. Първият електрически SUV флагман на компанията е оборудван с три реда седалки, просторен интериор и впечатляващ екстериор. Високотехнологичният електромобил ще се предлага в шест- и седем местен вариант и съчетава дръзка стилистика, първокласна многофункционалност, универсална свързаност и характерния за Kia дизайн „Единство на противоположностите”, за да предостави на клиентите на марката готов за всяко предизвикателство електрически SUV с автономен пробег до 541 км (според WLTP).

Смелото и уверено присъствие на EV9 е вдъхновено от дизайнерската философия на Kia „Единство на противоположностите”, която намира хармония в контраста между различните качества на естествената природа, модерния живот и технологиите. Със своята могъща, излъчваща спокойствие осанка и гама от интелигентни иновации, новият EV9 e подходящ както за шофиране в града, така и за офроуд приключения. Интелигентно оформеното вътрешно пространство дава възможност на всеки на борда да изпитва комфорт и да бъде напълно свързан с модерния свят.

„EV9 демонстрира нови стандарти и едновременно с това придава напълно ново значение на този пазарен сегмент“, посочва Джейсън Джеонг, президент на Kia Europe. „Той пренася автомобилното бъдеще в днешния ден, насърчавайки хората да възприемат с ентусиазъм електрическите автомобили и да се превърнат в част от прехода към електрическата мобилност. EV9 ще играе съществена роля в трансформацията на марката Kia и ще допринесе за промяната на начина, по който хората се придвижват.”

Нов еталон сред EV и SUV моделите
Конструиран на основата на революционната модулна платформа за електромобили  E-GMP (Electric Global Modular Platform) на Kia, новият EV9 е в авангарда на най-популярния автомобилен сегмент в Европа. Дългото междуосие и компактната, изцяло плоска архитектура на електрическото задвижване са отлична предпоставка за постигането на обширно вътрешно пространство за всички пътници, които могат да се насладят на луксозен салон и три реда седалки. В позиция за почивка седалките предлагат превъзходен комфорт, докато завъртането дава възможност на пътниците да застанат с лице към седящите на трети ред. EV9 предлага и множество други нововъведения, които правят пътуването по-комфортно и спокойно. Сред тях са дигиталните странични огледала, прибраните в каросерията дръжки на вратите, седалките за почивка и арматурното табло с троен панорамен екран (Triple-Panorama-Display).

„Kia EV9 е новаторски модел, който осигурява безпрецедентни нива на комфорт, пространство, удобство и технологии“, подчертава Сьорд Книпинг, вицепрезидент маркетинг и продуктова гама в Kia Europe. „EV9 се откроява и със своя цялостен подход към електрификацията, който позволява на автомобила да бъде нещо много повече от средство за придвижване от точка А до точка Б. Сред многобройните иновативни функции на EV9 са възможността за захранване на различни електрически устройства и уреди, за зареждане на други електрически превозни средства и дори да се ползва за електрическо захранване на консуматорите в дома. Нашето желание е да предоставим на клиентите комбинация от практичност, простор и неповторимо усещането за шофиране на модерен електромобил .”

Автономният пробег до 541 км се допълва от възможността за свръхбързо зареждане, което може да добави до 239 км пробег само за 15 минути. Новият EV9 е оборудван и с двупосочна функция за зареждане, което означава, че бъдещите собственици ще могат не само да зареждат своя електромобил с помощта на стенен заряден модул (wallbox) или обществена зарядна станция, но могат да използват съхранената в акумулаторната батерия на автомобила енергия за захранване на различни електрически уреди.

Новият EV9 е и първият автомобил на марката Kia, чиято функционалност може да бъде надграждана чрез Kia Connect, което ще даде възможност на клиентите да актуализират и персонализират своя автомобил с функциите, които пожелаят. Висококачествените алтернативи на естествената кожа и материите от рециклирани полимери също бележат значима промяна към екологично по-устойчиво обзавеждане на интериора.

Kia EV9 представлява крайъгълен камък и ключова стъпка напред по пътя на компанията към превръщането й в доставчик на решения за устойчива мобилност. В качеството си на един от първите автомобили в Европа, постигнали ниво 3 (Level 3) на автономно движение, EV9 носи в себе си ДНК-то на бъдещето и дава ново начало към напълно свързана и автономна мобилност без отделяне на вредни емисии. 

Смел дизайн, вдъхновен от природата

Подобно на отличения с множество награди Kia EV6, EV9 отразява напълно принципите на философията „Единство на противоположностите” в дизайна на марката. Външността на модела се отличава с категорични геометрични форми, изчистени линии и безапелационно смел и самоуверен SUV профил.

Предната част на EV9 демонстрира последното поколение на емблематичната за марката физиономия „Digital Tiger Face“. Открояващите се вертикални фарове използват изцяло LED елементи и впечатляват с тесните прожекторни лещи. Атрактивната светлинна графика „Star Map“ в характерните задни LED светлини придава на новия модел категорично разпознаваемо излъчване, докато прибраните в каросерията автоматични дръжки на вратите допринасят за модерния, високотехнологичен стил на екстериора. Аеродинамичната ефективност се подобрява допълнително и от активните елементи на „въздушните завеси” около колелата. Външността на новия модел се допълва от гамата 19-, 20- или 21-инчови колела с шумопоглъщащи гуми, монтирани на алуминиеви джанти с ниско аеродинамично съпротивление.

„Споделяме нашата визия, в която природата и създаденото от човека могат да съществуват съвместно и в хармония помежду си“, сподели Карим Хабиб, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Глобалния дизайнерски център на Kia. „Външният дизайн, вдъхновен от принципа „Природна смелост“ като основна част от философията „Единство на противоположностите”, отдава дължимото на природното съвършенство, докато в интуитивния интериор ще откриете някои от най-модерните технологии в историята на марката.“

В Европа EV9 ще се предлага в пет разцветки на каросерията – перлено бяло Snow White Pearl, перлено черно Aurora Black Pearl, червено Flare Red, сиво Pebble Grey, зелено Iceberg Green и Ivory Silver с гланцова и матова повърхност. Версията GT-line може да се поръча в заимстваната от прототипа Concept EV9 тоналност Ocean Blue в гланцов и матов вариант.

Минималистично оформен интериор с интуитивно усещане за простор

Просторният интериор се отличава с минималистично и лесно за употреба оформление. Забележителната електрическа конструктивна архитектура на основата на платформата E-GMP дава възможност за постигане на изключително просторно купе. EV9 се предлага с три реда седалки и може да се поръча както в 6-местна версия, така и в стандартното 7-местно изпълнение.

Моделът се предлага и с допълнителна възможност за поръчка на дигитални странични огледала DSM (Digital Side Mirrors) - цифрови екрани, свързани с външни видеокамери на мястото на традиционните огледала. Те значително разширяват зрителното поле на водача и по този начин повишават както безопасността на пътуването, така и удобството за водача. В същото време вътрешното дигитално огледало за обратно виждане може да се използва като огледало с електрохроматична функция за автоматично затъмняване срещу заслепяване или като екран с картина от външните камери, което осигурява на водача допълнителна сигурност в ситуации със затруднена видимост.

Централната конзола е оборудвана с бързозаряден индуктивен панел за зареждане на смартфони, както и с USB порт за свързване и заряд. Местата на втори и трети ред седалки също разполагат с възможност за зареждане от USB. Индиректното вътрешно осветление предлага различни варианти по отношение на цвета и атмосферата със светлини в предните и задните подлакътници, както и в горната част на джобовете на вратите, осигурявайки различни светлинни функции, като пулсиращи светлини (speed linkage) и кемпер режим. Интуитивното управление на функциите се улеснава от скритите осветени бутони. Цветовите схеми на интериора включват комбинации от тъмносиво и черно (Dark Gray & Black), кафяво и черно (Brown & Black), тъмносиво и светлосиво Dark Gray & Light Gray и синьо и тъмносиво (Navy Blue & Dark Gray).

Втори ред седалки с режими Pause и Enjoy

Първият ред предлага релаксиращи седалки с функция за промяна на наклона и  удължена поставка за краката в случаите, когато автомобилът е паркиран или се зарежда. Регулируемите седалки с електрически механизми за настройки са оборудвани с интегрирана система за тяхното запаметяване, която автоматично регулира позицията на седалката и волана според предварително зададените от водача предпочитания. В допълнение, третият ред седалки е оборудван с подлакътници с вградени поставки за бутилки и чаши.

Освен релаксиращите седалки на първи ред, 6-местното изпълнение на новия модел се предлага с една от двете допълнителни възможности за настаняване на пътниците на втори ред - режим „Pause”, който превръща интериора в удобен салон с помощта на въртящите се седалки на втория ред и режим „Enjoy” с релаксиращи седалки.

При 6-местната версия, седалките на втория ред имат функция за завъртане на 180 градуса. Когато автомобилът е спрял, пътниците на втория ред могат да обърнат своите седалки назад към третия ред и така да общуват по-естествено със своите спътници. При това оформление на пространството в купето, дългият плъзгащ се панел, служи като маса между седалките.

В същото време режимът Enjoy дава възможност на пътниците от втори ред да се облегнат назад докато пътниците на първи ред си почиват, което осигурява удобна позиция и максимален комфорт. Всяка от релаксиращите седалки е оборудвана с допълнителна опора за краката и с пълна вентилация, за да се гарантира максимален комфорт за водача и всики негови спътници.

Тези две алтернативни възможности за подредба на местата в купето дават изцяло нова перспектива на възможностите за неговото използване, когато автомобилът е паркиран, зарежда се или се използва за къмпинг сред природата. В допълнение към индивидуалните настройки на местата на водача и неговия спътник отпред, напълно независимата от разположението на седалките индивидуална климатична инсталация повишава комфорта и на пътуващите в задната част на автомобила. В допълнение, новият EV9 е и първият модел на Kia в Европа, при който се използва новият панел за климатичните настройки на Kia. При него видимостта и управлението на всички функции на климатичната инсталация са оптимизирани така, че да не се налага изборът на подменюта от екрана на инфоразвлекателната система.

Авангардно нововъведение в оползотворяването на пространството със забележителна конструктивна архитектура

С дължина от 5010 мм, Kia EV9 е най-просторният лек автомобил на Kia до момента и вторият модел на марката, който ще използва конструктивната основа на специално разработената за BEV модели платформа на HMG – т.нар. Electric Global Modular Platform или E-GMP. Каросерията на новия модел е широка 1980 мм и висока 1750 мм, а размерът на междуосието е 3100 мм. Освен че предлага изключителен простор и свобода за пътниците в купето, Kia EV9 осигурява и допълнително място за съхранение под формата на т.нар. „фрънк” или преден багажник (front trunk). При варианта със задно предаване максималният обем на пространството под предния капак е 90 л, а версията със система за двойно предаване предлага фрънк с полезен обем от 52 л. Традиционният багажник под задния капак предлага обем от 728 л при използване на 4/5 пътнически места и до 333 л при използване на 6/7 пътнически места.

Екологично устойчиво пътуване и природосъобразен интериор

В съответствие със своята стратегия за трансформация в доставчик на решения за устойчива мобилност, Kia определи ясни насоки за екологична устойчивост по отношение на дизайна (Design Sustainability Strategy), които включват вграждането на по-екологични материали в своите автомобили. Планът е постепенно прекратяване на използването на кожени материи от животински произход, прилагане на десет екологично устойчиви елемента в интериора на автомобила и непрекъснат развоен процес на нови материали на биологична основа.

Kia EV9 отразява първия етап от този процес с представянето в интериора на различни екологични материали като алтернативна кожа, изработена от BIO PU (био-полиуретан), получена при преработката на естествени съставки като царевица и рициново масло. Освен него, в арматурното табло, облицовките на вратите и колоните на покрива се използват рециклирани полимерни материали от PET (полиетен терефталат) и TPO (термопластичен олефин). В голяма част от детайлите във вътрешното пространство се използват и рециклирана полимери от вторични суровини. Изработените от рециклиран PET и рециклирани риболовни мрежи текстилни тъкани и подови постелки например създават усещане за уют и първокласна атмосфера. Покритието на превключвателите, бутоните и декоративните облицовки са от лакови покрития на биооснова, а в оцветените панели са използвани багрила без BTX. Конците и филцовите елементи в целия автомобил са направени от 100% рециклиран PET.

 
Избор от два варианта на задвижване с отличен автономен пробег и ускорение

Kia EV9 се предлага във версии със задно предаване и със система за двойно задвижване. И двете версии използват акумулаторна батерия с капацитет 99,8 кВт и технология за акумулаторни клетки от четвърто поколение на Kia.

Версията със задно предаване използва двигател с мощност 149 кВт и максимален въртящ момент от 350 Нм. С максимална скорост от 185 км/ч този вариант на задвижване може да ускори EV9 от 0 до 100 км/ч за време от 9,4 сек. Автономният пробег при него достига 541 км според изискванията на WLTP.

Вариантът със система за двойно предаване се задвижва от два електродвигателя с по 141 кВт и максимален въртящ момент от съответно 200 Нм и 350 Нм при двигателя на предния и при този на задния мост. Максималната скорост при тази версия е 200 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 6,0 сек. Продължителността на автономния пробег е около 497 км според WLTP.

Kia EV9 дава възможност за свъхбързо зареждане с мощност до 800 V, което на практика означава, че клиентите на новия модел ще могат да прекарват повече време в пътуване и ще имат по-кратки периоди на престой за зареждане. Зареждането за период от 15 мин. например позволява изминаване на допълнителни 239 км при версията със задно предаване и до 219 км пробег при версията с двойно предаване.

Иновативна функция за двупосочно зареждане – енергийното решение на бъдещето
Kia EV9 предлага и възможност за двупосочно зареждане с авангардни функции и технологии от бъдещето като V2L (Vehicle-to-Load), V2B/V2H (Vehicle-to-Building/Vehicle-to-Home) и V2G (Vehicle-to-Grid). Функцията V2L бе внедрена за първи път при Kia EV6 и се предлага стандартно при EV9. Тя дава възможност на водача да захранва и зарежда различни портативни електроуреди и външни консуматори с 220V от акумулаторната батерия на EV9. V2B и V2H на свой ред позволяват на EV9 да подава съхранена електроенергия за консумация в сградни и домашни електроинсталации, а функцията V2G означава, че електромобилът може да подава електроенергия по преценка на своя собственик директно към електропреносната мрежа. Функциите V2B, V2H и V2G ще бъдат внедрявани постепенно на пазарите в цяла Европа.

Kia EV Route Planner за още по-голяма сигурност и спокойствие
Благодарение на иновативната функция за планиране на маршрута и спирките за зареждане при електромобилите Kia EV Route Planner, клиентите на новия модел са освободени до голяма степен от тази грижа и ще губят по-малко време за планиране на своето пътуване в зависимост от наличните зарядни станции по маршрута. Когато навигационната система установи, че зарядът на батерията не е достатъчен, за да стигнете до зададената от водача крайна цел на пътуването, тя автоматично ще препоръчва оптимален маршрут с една или повече спирки за зареждане.

„Функцията Kia EV Route Planner осигурява интелигентно и леко пътуване за нашите клиенти, които вече няма да прекарват дълги часове в предварително търсене и планиране на зарядните станции по желания маршрут“, посочва Франк Гюнтер, генерален мениджър „Развойна и проектна дейност“в технологичния център на Kia Europe. „Целта на разработката беше да им осигурим спокойно и приятно пътуване на възможно най-дълго разстояние за най-кратко време. С функции като тази, ние се стремим към постоянно подобряване на свързаността и оптимизация на нашите системи, за да отговорим и надхвърлим очакванията на потребителите.

Една от целите на инженерите при конструкцията на Kia EV9 е била максималното повишаване на комфорта на пътниците и подобравянето на енергийната ефективност без компромиси с удоволствие от шофирането. EV9 предлага специални функции като системата за двойно предаване и режима за движение извън пътя Terrain Mode, които показват ясно готовността му да поеме всяко предизвикателство на пътя и извън него.

Инфоразвлекателните системи – полезна технология
Интериорът на Kia EV9 е оборудван с високотехнологични и максимално опростени решения за интуитивно потребителско изживяване. Екранът Triple-Panorama-Display на арматурното табло е съставен от блок на контролните прибори пред водача с диагонал 12,3”, мултимедиен 12,3” AVNT (Audio Visual, Navigation and Telematics) екран и допълнителен 5,1” екран за управление на функциите на климатичната инсталация, климатизацията на седалките и отоплението. За допълнително удобство на водача и повишаване на безопасността EV9 е оборудван и с Head-Up дисплей (HUD).

Навигационната система със сензорен екран предлага богата гама от функции, сред които стандартно Bluetooth, с чиято помощ пътниците могат да свързват по две мобилни устройства наведнъж. Стандартното оборудване на модела включва и функциите за смартфон интеграция Android Auto и Apple CarPlay. EV9 се отличава с оптимизирана функция за гласово разпознаване с възможност за подаване на команди с естествени фрази при използването на услуги като навигация, възпроизвеждане на мултимедия и контрол на температурата в купето. Дисплеят за бърз контрол Quick Control Screen, който се активира чрез плъзгане надолу от горната част на екрана, осигурява на клиентите лесен достъп до най-често използваните функции без необходимост от продължително преминаване през менюта и подменюта.

Сред новите възможности и удобства е функцията Car Wash Mode, която прави използването на автоматични автомивки още по-удобно. Само с натискането на един бутон AVNT проверява и активира всички настройки, необходими при влизане в автомивка, като проверка за пълното затваряне на всички врати и прозорци, прибиране на страничните огледала и проверка дали автоматичните дръжки на вратите са напълно прибрани.

Подобно на другите модели Kia, клиентите на EV9 могат да се възползват и от удобството на услугите Kia Connect Live Services, които включват онлайн навигация, информация за пътнотранспортната обстановка в реално време, наличност на свободни места и такси за паркиране, местоположения и цени на бензиностанции и електрически зарядни станции, прогноза за времето, онлайн търсене на интересни обекти (POI), както и актуална информация за местоположението на камерите за контрол на скоростта.

„Ние твърдо вярваме, че технологиите и иновациите насърчават положителните аспекти на взаимодействието между хората и машините“, заяви отговорният за интериорния дизайн вицепрезидент Йохен Пезен. „Нашата основна цел при оформлението на интериора на новата Kia EV9 беше да съчетаем високотехнологичните възможности с опцията за леко и интуитивно управление. И затова създадохме изискан интериор с оптимално оформление и графична концепция, за да улесним и предоставим максимална практичност и удобство за нашите клиенти.“

Meridian Premium Sound System за ненадминато аудио изживяване

На разположение на любителите на хубавата музика и висококачествения звук в Kia EV9 е озвучителната система Meridian Premium Sound System с 14 високоговорителя и външен усилвател. Функцията Intelli Q настройва автоматично силата и качеството на звука въз основа на промяната на скоростта на движение, а Horizon позволява едновременен контрол върху възпроизвеждането на музиката и настройките на звука/съраунда.

Повече възможности за персонализация чрез онлайн магазина Kia Connect

EV9 ще бъде първият модел на Kia, чието оборудване и системи ще могат да бъдат надграждани софтуерно чрез онлайн магазина Kia Connect, за да гарантират още по-високо ниво на гъвкавост и персонализация. Клиентите могат да закупят допълнителни приложения в Kia Connect и да разширят възможностите на вградените в EV9 системи с последващото им инсталиране в автомобила с дистанционния процес ОТА (over-the-air). По този начин разширяването на възможностите в крак с най-новите технологии и подобряването на усещането зад волана на новия модел на Kia е по-лесно от когато и да било преди.

Тези възможности за надграждане ще се предлагат през целия период на експлоатация на автомобила и ще обхващат всички негови елементи и системи – от мерките за повишаване на безопасността и комфорта, през динамичните характеристики и пътното поведение до външния вид и инфоразвлекателната система. Няколко примера в тази насока:

• Интелигентен асистент за дистанционно паркиране RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2.0) с чиято помощ автомобилът може да паркира самостоятелно и автоматично с подобрено разпознаване на околните обекти и дори ако водачът е извън автомобила.

• Стрийминг на мултимедийно съдържание

• Увеличаване на въртящия момент на задвижването (на съответните пазари)

 
Безопасността и спокойствието са част от стандартното оборудване


Новият Kia EV9 е оборудван с различни активни функции и системи за безопасност и асистенция на водача, осигуряващи максимален комфорт и безопасност на пътя. Това е първият модел на Kia, чието оборудване включва възможност за автономно движение на ниво 3 (Level 3) благодарение на системата за пилотирано движение по магистрала HDP (Highway Driving Pilot). HDP поддържа самостоятелно зададената скорост на безопасна дистанция до превозното средство пред EV9 и управлява автомобила така, че да остане центриран в лентата за движение дори ако водачът пусне волана. Ако системата установи непосредствен риск на пътя, може да предприеме самостоятелна аварийна маневра, за да предотврати евентуален сблъсък, а в случай на повреда или при ситуация, ограничаваща нейната функционалност, водачът ще бъде помолен да поеме отново управлението. Ако той не реагира или не е в състояние да го направи, автомобилът ще възприеме това като аварийна ситуация или спешен случай и ще предприеме безопасна маневра за привеждане на автомобила до състояние на пълен покой.

Kia EV9 е оборудвана стандартно и с последното поколение на асистента за шофиране по магистрала HDA 2 (Highway Driving Assist 2) с функция за асистирана смяна на лентата за движение LCA (Lane Change Assist) и сензорна система за следене на ръцете на волана HOD (Нands-on Detection). Системата HDA 2 с HOD е в състояние да предотврати самостоятелно евентуален сблъсък с рязко включващ се от друга лента автомобил при ниска скорост на движение. LCA на свой ред помага на водача при смяната на лентите след съответно подаване на мигач от негова страна – това е достатъчно за предприемането на самостоятелна маневра за престрояване в указаната посока в момента, когато това стане възможно и безопасно.

В същото време системата за следване на движението в лентата LFA 2.0 (Lane Following Assist 2.0) осигурява безопасна дистанция и движение покрай превозните средства в съседните ленти, поддържайки позицията на Kia EV9 в лентата със самостоятелна намеса в управлението. По подобен начин системата за поддържане на лентата LKA (Lane Keeping Assist) подава предупредителен сигнал и ако се налага предприема корекция с асистираща намеса в управлението в случаите, в които автомобилът започне да се отклонява от пътната лента без подаден мигач за извършване на съответната маневра.

Двете системи за следене и предотвратяване на опасността от сблъсък с автомобили в „слепите” зони и приближаващи към тях в задната част на EV9 - BVM (Blind View Monitor) и BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist), осигуряват изключително ефективни допълнителни мерки за предотвратяване на катастрофи с удар отзад. BVM показва картина на зоната зад автомобила при подаване на мигач, осигурявайки допълнителна безопасност при маневри за смяна на лентата, докато BCA подава предупредителен сигнал или предприема аварийно спиране при установяване на присъствие на намиращ се в близост или на приближаващ отзад автомобил в съседната лента при излизане от място за успоредно паркиране или предприемане на маневра за смяна на лентата.

Асистиращата система за предотвратяване на фронтален удар FCA 2 (Forward Collision-avoidance Assist 2.0) с функция за безопасност при маневри и пресичане на кръстовища спомага активно за избягване на потенциалните сблъсъци с различни други участници в движението, като пешеходци, колоездачи и други превозни средства – включително и в критични ситуации като маневри в и около кръстовища, следене на приближаващ трафик и при маневри за смяна на лентата. В зависимост от конкретната ситуация, системата може да подаде предупредителен сигнал или да предприеме активна намеса в управлението или аварийно спиране с цел избягване на евентуалния удар.

Интелигентната система на предните светлини IFS (Intelligent Front-lighting System) включва автоматично дългите светлини, за да осигури оптимална видимост и да повиши безопасността при шофиране в тъмната част от денонощието. Асистентът за управление на дългите светлини HBA (High Beam Assist) от своя страна може да разпознава приближаващите насреща превозни средства по сиянието на техните светлини и да включва или изключва дългите светлини по начин, с който да предотврати опасността от заслепяване и да гарантира оптимална осветеност на пътното платно.

Функцията за предупреждение при нарушена концентрация на водача DAW (Driver Attention Warning) следи неговото поведение и подава предупредителен сигнал в случаите, в които установи отклоняване или твърде ниска степен на внимание върху пътната обстановка и управлението. По подобен начин, при спиране на светофар, системата може да уведоми водача, че превозното средство отпред вече е потеглило, а той не е реагирал достатъчно бързо и своевременно.

На свой ред интелигентният асистент за ограничаване на скоростта ISLA (Intelligent Speed Limit Assist) разпознава показанията на знаците за ограничение на скоростта край пътя и предупреждава водача при тенденция към превишаване на ограниченията. Когато тази функция се съчетае с интелигентния круз контрол SCC (Smart Cruise Control), скоростта на движение ще бъде коригирана автоматично при промяна на актуалните ограничения на скоростта. Kia EV9 предлага водещи в своя клас нива на защита и безопасност за пътуващите и акумулаторната батерия на борда, включващи девет на брой въздушни възглавници, сред които и такива за местата на третия ред седалки.

Повишена безопасност при спрял автомобил и маневри за паркиране
Оборудването на Kia EV9 включва и редица интелигентни функции, които правят шофирането и паркирането по-безопасно и комфортно. Така например, системата за наблюдение на зоната около автомобила SVM (Surround View Monitor) показва актуална, променяща се с маневрата картина под формата на 360-градусова панорама на зоната около автомобила при паркиране или маневри с ниска скорост, която може да бъде следена дори на екрана на смартфона на водача. Функцията за следене на зоната зад автомобила RVM (Rear View Monitor) от друга страна показва картина на ситуацията зад автомобила при паркиране или маневриране.

Асистентът за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) предотвратява опасността от евентуален сблъсък с подаване на сигнал или прилагане на авариен спирачен импулс в случаите, когато при маневра на заден ход се установи приближаващо превозно средство – например при маневра на заден ход за излизане от паркинг. Целта на системите за следене на дистанцията при паркиране PDW (Parking Distance Warning) и за избягване на удар в предната и задната част при маневри за паркиране PCA-F/S (Parking Collision-Avoidance Front and Side), както и на асистента за избягване на удар при паркиране на заден ход PCA-R (Parking Collision-Avoidance Assist Reverse) е да спомогнат за предотвратяването на удари с пешеходци и намиращи се в близост обекти в процеса на паркиране. Системата за дистанционно интелигентно паркиране RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2.0) отива много по-далеч, осигурявайки възможност за самостоятелно извършване на маневрите за перпендикулярно, диагонално и успоредно паркиране без необходимост от намеса на водача и без значение дали той е зад волана или извън автомобила.

Kia EV9 е оборудвана стандартно и с две мерки за безопасност, насочени специално към защитата на пътниците на задните места – това са предупреждението за безопасно излизане SEW (Safe Exit Warning) и асистентът за безопасно излизане SEA (Safe Exit Assist). При спрял автомобил и приближаващо зад него друго превозно средство, системата може да подаде предупредителен сигнал или при нужда да задейства заключването на задните врати посредством осигуровката против отваряне от деца, за да предотврати излизането на пътници през задните врати в опасни ситуации.

Запазване на цифров ключ на смартфона за допълнително удобство
В допълнение към интелигентния ключ Smart Key за достъп и стартиране на Kia EV9, собствениците на новия модел могат да отключват, заключват и стартират своя автомобил, да активират алармената система и да отварят и затварят капака на багажника и с помощта на своя смартфон. Това става възможно благодарение на дигиталния ключ Digital Key 2, който използва широколентова технология за връзка UWB (Ultra-Wide Band). Допълнително удобство в случая е възможността за отключване на автомобила дори когато смартфонът е в джоба или чантата на собственика. Дигиталният ключ може също да бъде споделян с до три други лица едновременно, като собственикът може да прецени индивидуално кои възможности на ключа да бъдат споделени и за какъв период от време.

Следваща стъпка по пътя към екологично устойчива мобилност
Новият Kia EV9 отбеляза официално своята европейска премиера в рамките на събитието Kia Brand Summit по-рано този месец. Проведеното под мотото “Да се движим заедно и отговорно” („Moving responsibly together”) събитие демонстрира как новият модел ускорява трансформацията на марката Kia в доставчик на екологично устойчиви решения за мобилност, предоставяйки на клиентите възможността да пътуват по европейски – отговорно към околната среда, във взаимодействие с обществото, прогресивно и одухотворено.

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.