KIA ПРЕДСТАВЯ EV6 – РЕВОЛЮЦИОНЕН МОДЕЛ ЗА ВДЪХНОВЯВАЩА ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОБИЛНОСТ

Обратно

Новият Kia EV6 демонстрира впечатляваща мощ с нулеви емисии, дълъг автономен пробег, бързо зареждане с мощност 800V и забележителен стил в пазарния сегмент на кросоувър и SUV автомобилите. EV6 e първият модел на Kia, конструиран върху технологичната основа на новатa, специално създадена платформа за захранвани изцяло с акумулаторни батерии електромобили BEV (Battery Electric Vehicle) на компанията.

 

Революционният кросоувър е и първият BEV модел, създаден в съответствие с новата философия „Opposites United” („Единство на противоположностите”) в дизайна на марката, който се отличава с ориентиран към бъдещето стил в оформлението на електромобилите с множество характерни високотехнологични елементи. Новият модел се захранва изцяло с електроенергия и предлага избор на множество различни конфигурации по отношение на силовите агрегати с дълъг автономен пробег и нулеви емисии. Възможността за зареждане на станции с мощност 800 V означава, че EV6 може да възстанови капацитета на батерията от 10 до 80% само за 18 минути, докато версията GT, създадена да вдъхновява със своите вълнуващи динамични храктеристики, може да ускори от 0 до 100 км/ч в рамките на 3,5 секунди и да достигне максимална скорост от 260 км/ч.

 

EV6 е първият BEV модел на марката Kia, конструиран на основата на новата глобална модулна платформа за електромобили E-GMP (Electric-Global Modular Platform) и формира първия етап от процеса на преминаване на Kia към нова ера на електрификацията под мотото на новия слоган на марката „Movement that inspires” („Вдъхновяващо движение”). Новият модел поставя началото и на част от стратегията Plan S за средно до дългосрочно развитие, предвиждаща към 2025г. обемът на продажбите на BEV модели да достигне 20% от общите продажби на Kia. EV6 е първият от общо 11 нови BEV модели, които Kia ще представи на пазара до 2026г. – седем от тях ще използват основата на новата конструктивна архитектура E-GMP, а четири ще бъдат електрически варианти, базирани на съществуващи модели в гамата.

 

„EV6 е въплъщение на новата Kia. Моделът е създаден, за да вдъхнови всяко пътуване със своя самоуверен дизайн, прогресивна конструкция, иновативни технологии и вълнуваща електрическа динамика“, заяви Хо Сунг Сонг, президент и изпълнителен директор на Kia. „В същото време EV6 поставя началото на дългосрочния ангажимент на Kia към изграждането на устойчива мобилност, ускорявайки прехода не само към чист транспорт, но и към екологично чисти продукти, материали и производство.“

 

Новият EV6 ще се произвежда в Южна Корея и ще се предлага за продажба на избрани световни пазари от втората половина на 2021г. Предварителните поръчки на някои пазари започват от 31 март.

 

Новите насоки в дизайна на Kia

Новият стилистичен език постига баланс между противоположни сили 

EV6 е създаден в съответствие с новата философия „Opposites United” („Единство на противоположностите”) в дизайна на марката, вдъхновена от контрастите в природата и човешкото общество. Централно място в тази философия заема новата визуална идентичност, предизвикваща положителни сили и естествена енергия с контрастни комбинации от ясно очертани стилистични елементи и пластични форми.

 

Карим Хабиб, старши вицепрезидент и ръководител на Глобалния център за дизайн на марката, отбеляза - „В качеството си на първия пълноценен електромобил на Kia, EV6 е ярък пример за хуманистичен, прогресивен дизайн и наелектризираща мощ. Вярваме, че EV6 е наистина завладяващ модел, подходящ за новата ера на електромобилите. При EV6 се стремихме да създадем характерен и въздействащ дизайн, който да съчетае изискани, високотехнологични елементи и изчистени, богати обеми, предоставяйки обширно пространство във формата на футуристичен електрически модел.“

 

GT версията на EV6 е създадена с цел да внесе по-различен и оригинален дух в класа на кросоувърите. Тя се отличава с характерна, въздействаща външност с високотехнологични детайли, както и с безпрецедентни за електромобилите на Kia нива по отношение на динамиката.

 

Оформлението на предната част на новия модел демонстрира нова, насочена към дигиталната ера интерпретация на характерното „тигрово лице” на Kia. Характерно оформените дневни светлини са основна част от „Digital Tiger Face”, която подчертава елегантния и модерен външен вид на новия модел и включва в себе си динамичен „преливащ” профил на мигачите. Разположеният под светлините тесен отвор за въздух на свой ред създава визуално впечатление за повече широчина на предната част на новия модел, подчертавайки високотехнологичното му излъчване.

 

Страничният профил демонстрира вдъхновен от кросоувър моделите силует в модерен, изискан и аеродинамичен стил. Характерната линия в силуета преминава в долната част на вратите и се извива плавно нагоре към арките на задните калници, издължавайки визуално страничния профил на каросерията. Оформлението на задната част отразява стремежа за постигане на върхови аеродинамични характеристики и прави впечатление със скосените задни колони на покрива с блестящи в черно вложки, които са визуално продължение на  стъклата на прозорците.

 

Вдъхновяващо пространство

Многофункционален и просторен интериор благодарение на разположената под пода плоска акумулаторна батерия

Типично за ерата на електромобилите, вътрешният дизайн е повлиян от предимствата на използваната нова, специализирана платформа E-GMP. Въпреки компактните външни размери на EV6, внушителното междуосие от 2 900 мм при него позволява постигането на вътрешно пространство, сравнимо с това при много SUV модели от среден клас.

 

Йохен Песен, вицепрезидент вътрешен дизайн, коментира: „Първоначално хората биват привлечени от външността на автомобила, но в крайна сметка те се влюбват във вътрешното пространство - там, където прекарват по-голямата част от времето. Поради това създаването на впечатляващ интериор при EV6 за нас беше най-важно. Вярваме, че EV6 може да вдъхнови нашите клиенти, стимулирайки творческата им енергия."

 

Един от най-впечатляващите елементи в новия интериор е високотехнологичният и плавно оформен мултимедиен екран. Семплата стилистика в дизайна му и арматурното табло като цяло създават усещане за откритост и свобода в интериора.

 

Релаксиращите седалки са с изящни, леки и съвременни форми, тапицирани в модерни, визуално привлекателни и издръжливи материи от рециклирани полимери, еквивалентни на 111 пластмасови бутилки за вода.

 

EV6 предлага интелигентна и гъвкава компановка на вътрешното пространство и изобилие от места за съхранение на вещи в купето - включително багажник с вместимост 520 литра (съзгласно VDA) в петместна конфигурация. След сгъване на седалките на втория ред, капацитетът на багажното пространство може да бъде увеличено до приблизително 1300л. Новият електрически модел предлага и багажник в предната част, който осигурява допълнителни 52л полезен обем  при версиите със задни задвижващи колела 2WD и 20л при вариантите с двойно предаване AWD.

 

Eлектическа мощ

Продължителен автономен пробег, двойно предаване и нулеви емисии 

Новият EV6 ще предложи на клиентите на марката възможност за избор на няколко конфигурации на изцяло електрическата система за задвижване с нулеви емисии, сред които високоволтови акумулаторни батерии с голям (77,4 кВтч) и със стандартен автономен пробег (58,0 кВтч). Това е първият електрически модел на Kia с възможност за избор на задно предаване (2WD) или задвижване на четирите колела (AWD), което предлага подобрена динамика дори в най-предизвикателните условия на пътя.

 

Версията на EV6 със задно предаване 2WD и акумулаторна батерия с капацитет 77,4 кВтч може да измине над 510 км с едно зареждане (съгласно комбинирания цикъл на WLTP), а максималният въртящ момент от 605 Нм на версията с двойно предаване AWD, дава възможност на EV6 да ускори от 0 до 100 км/ч само за 5,2 сек. Батерията от 77,4 кВтч е комбинирана с тягов електродвигател с мощност 168 кВт (229 к.с.), който задвижва колелата на задния мост, а при версиите AWD електрическият двигател е с мощност 239 кВт (325 к.с.) и задвижва предните и задните колела.

 

Вариантът на EV6 с капацитет на акумулаторната батерия 58,0 кВтч може да ускори от 0 до 100 км/ч за време от 6,2 сек., а максималният въртящ момент при версията AWD е 605 Нм. Батерията с 58,0 кВтч се предлага в съчетание с тягов електродвигател с мощност 125 кВт и задно предаване, а при версиите с AWD двойното предаване е комбинирано с електродвигател с мощност 173 кВт.

 

Гъвкава платформа за електрическа динамика

Новата специализирана технологична платформа за електромобили E-GMP на Kia намалява комплексността на конструктивна архитектура чрез прилагане на модулни решения и стандартизация, давайки възможност за бърз и гъвкав процес на разработка на продукти с различни характеристики и възможности. Тази гъвкава схема позволява задоволяването на различни потребителски нужди и изисквания по отношение на динамичните и функционални характеристики в рамките на една моделна линия като EV6.

 

Оборудвана с два двигателя с мощност 430 кВт, версията EV6 GT издига електрическата динамика на ново, по-високо ниво. Максималният въртящ момент от 740 Нм при AWD GT позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за зашеметяващите 3,5 сек., а максималната скорост при тази версия 260 км/ч.

 

„Версията GT на EV6 демонстрира водещата ни роля в технологично отношение чрез комбинацията от изключителните възможности за бързо зареждане и достойните за суперспортен автомобил стойности на ускорението. Благодарение на нашата специално създадена за електрически превозни средства платформа не се налагат компромиси в съчетанието от вдъхновяващ простор в купето и изключителна динамика на пътя“, подчертава Алберт Биерман, президент и ръководител на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Hyundai Motor Group.

 

Свръхбързо зареждане с мощност 800 V

Зареждане с 80% в рамките на 18 минути; нова функция V2L (Vehicle-to-load)

EV6 предлага възможност за зареждане на станции с мощност 800 V и 400 V без необходимост от допълнителни компоненти или адаптери. Системата позволява високоскоростно зареждане от 10 до 80% от капацитета в рамките на едва 18 минути, както и зареждане на достатъчно енергия за изминаване на пробег от 100 км за по-малко от четири минути и половина.

 

Зарядната система на новия модел е по-гъвкава от тези при предишните поколения електромобили, благодарение на вградения блок за управление на зарядния процес ICCU (Integrated Charging Control Unit). Модулът ICCU дава възможност за включването на новата функция V2L (Vehicle-to-load), която позволява използване на съхранената в акумулаторната батерия на електромобила енергия за други цели. Така например, функцията V2L може да осигури електроенергия с мощност 3.6 кВт, достатъчна за едновременно захранване на 55-инчов телевизор и домашна климатична инсталация в продължение на повече от 24 часа. При необходимост системата позволява и зареждане на друг електромобил.

 

При наличие на повече от 35% заряд в акумулаторната батерия, EV6 може да тегли прикачни товари с тегло до 1600 кг. Така заедно с функцията V2L, собствениците на EV6 могат да вземат със себе си всичко необходимо за приключения с приятелите и семейството сред природата и да направят всичко това с нулеви емисии.

 

Оползотворяване на енергията

Повишаване на автономния пробег и ефективността

EV6 е оборудван с технологии за оползотворяване на излишната енергия при работа на различните системи с цел максимално увеличаване на автономния пробег. Сред тях са най-новото поколение енергийно ефективна термопомпа на Kia, която отвежда излишната топлина от охладителната система и така гарантира, че при температура от -7°С автомобилът може да постигне 80% от пробега, който би бил възможен при прътуване при температура от 25°С.

 

Представено е и последното поколение спирачна система на Kia с интелигентна рекуперация, която се управлява удобно чрез бутони на волана и дава възможност на водача бързо и лесно да намали скоростта на автомобила и при това да оползотвори енергийния излишък за максимално увеличаване на автономния пробег и енергийната ефективност. Налице е избор от общо шест нива на рекуперация при спиране (без рекуперативна функция, ниво от 1 до 3, режим „i-PEDAL“ и автоматичен режим), в зависимост от желаното ниво на оползотворяване на излишната енергия. Режимът „i-PEDAL” позволява оползотворяване на максимално количество енергия при намаляване на скоростта и дава възможност на водача да осъществи плавно спиране, без въобще да се налага да натиска спирачния педал.

 

Teхнология

Нови възможности за свързаност и мултимедия за новата електрическа ера

Новият EV6 представя гама от технологии за повишаване на безопасността, свързаността и информацията в автомобила. Всички те са предназначени да направят пътуването по-сигурно, по-леко и по-безопасно за водача и пътниците.

 

Високотехнологичната мултимедийна система в EV6 използва 12-инчови двойни екрани. Извитите дисплеи с тънкослойни панели са с нова структура и модерна технология за намаляване на въздействието на падащата светлина. Показанията на екрана на блока на контролните прибори пред водача и екранът на мултимедийната система са свързани така, сякаш обгръщат едно общо цяло и са покрити с усилено стъкло. Простирайки се от волана до центъра на арматурното табло, показанията на контролните прибори са концентрирании в зоната пред водача, а екранът на  мултимедийната система е разположен над централната конзола.

 

EV6 предлага и head-up дисплей с функция за разширена реалност AR (Аugmented reality), който прожектира най-важната информация директно върху челното стъкло в непосредственото зрително поле на водача. Системата показва предупреждения и информация от усъвършенстваната система за асистенция на водача (Advanced Driver Assistance System), подробности за скоростта на движение, както и напътствията на навигационната система за движение по маршрута.

 

Част от оборудването на модела е и най-новата версия на иновативната система за комуникационна свързаност „Kia Connect“ (известна по-рано като UVO), включваща гама от услуги на Kia в реално време, както и OTA (Оver-the-air) софтуерни актуализации чрез мобилната мрежа за пренос на данни. Системата Kia Connect се управлява чрез сензорния екран и дава възможност на потребителите да намират местоположението и цените за зареждане, да преглеждат актуалното състояние и нивото на заряд в акумулаторната батерия на своя автомобил, да изготвят интелигентен график за зареждане на EV6 и да проверяват радиуса на възможния пробег въз основа на оставащия в акумулаторната батерия заряд.

 

Новият модел се предлага и с мощна съраунд аудиосистема Meridian® с 14 високоговорителя – за първи път в електрически модел на Kia и с наистина завладяващо акустично изживяване. Аудиосистемата с 14 високоговорителя е проектирана специално за EV6 от експертите в Meridian и включва няколко от патентованите технологии за цифрова обработка на сигнала DSP (Digital signal processing) на водещия британски производител на висококачествена аудиотехника. В новия EV6 са заложени основните принципи на аудиофилософията на Meridian, които дават възможност на водача и пътниците да се насладят на естествен, реалистичен и автентичен звук по време на път.

 

Системата от озвучителни тела предлага и ASD (Active Sound Design) - новоразработена от специалистите на Kia функция, която осигурява на водача акустична обратна връзка за скоростта на движение на автомобила и която може да се контролира чрез потребителския интерфейс.

 

Безопасност и удобства

Система Advanced Driver Assistance с функция Remote Smart Parking Assist 

EV6 предлага водещи в класа равнища по отношение на безопасността и комфорта благодарение на усъвършенстваната и разширена гама от високотехнологични системи за асистенция на водача ADAS (Driver assistance systems). Те спомагат за значително намаляване на множество от типичните рискове и опасности, както и натоварването на водача при шофиране, защитавайки пътниците и другите участници в движението.

 

Асистентът за безопасно напускане на автомобила SEA (Safe Exit Assist) намалява опасността от сблъсък с идващите отзад превозни средства при излизане от EV6. Отварянето на вратата от пътник след спиране на автомобила се съпровожда от предупредителен сигнал в случаите, в които системата установи наличие на приближаващо отзад превозно средство. SEA помага на безопасността и чрез заключване на задните врати чрез електронната блокировка против отваряне от деца.

 

Асистентът за следване на лентата за движение LFA (Lane Following Assist) помага на водача да поддържа автомобила стабилно в центъра на пътното платно. По време на движение, LFA може да бъде включвана и изключвана с натискане на бутон.

 

Асистентът за движение по магистрала HDA 2 (Highway Driving Assist 2) помага на водача с автоматично поддържане на зададената скорост и дистанция до движещото се отпред превозно средство при шофиране на магистрални отсечки. Системата спомага и за поддържането на автомобила стабилно в центъра на лентата за движение дори и в завоите. При наличие на автомобили в непосредствена близост в съседните ленти, HDA 2 коригира траекторията на движение на EV6 по начин, който да избегне възможния риск от сблъсък. При движение над определена скорост и ако водачът държи ръцете си на волана, подаването на мигач с лостчето на волана ще предизвика автоматична маневра за преминаване в съответната съседна лента.

 

Интелигентният асистент за дистанционно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist) помага на водача да паркира или да изведе EV6 от мястото за паркиране чрез дистанционно управление извън автомобила.

 

Визията за бъдещето на Kia

EV6 – първият смел, оригинален и иновативен BEV електромобил на обновената марка Kia

EV6 отразява първата стъпка на наскоро трансформираната марка Kia и олицетворява нейното обещание да вдъхновява потребителите със смел и самоуверен дизайн, прогресивни инженерни решения и иновативни, целесъобразни технологии. Визията за бъдещето на Kia е в предлагането на устойчива мобилност, тъй като компанията започва своя амбициозен и извънредно важен преход към доставчик на решения за мобилността на бъдещето.

 

„EV6 бе създаден с идеята да бъде вдъхновение във всяко пътуване, предлагайки непосредствено и естествено изживяване, което прави ежедневието на нашите клиенти по-приятно и осигурява на потребителите пълно, цялостно и интуитивно задоволство от притежанието на продукта“, отбеляза президентът и главен изпълнителен директор на Kia Хо Сун Сонг. „Нашата цел е да продължим да вдъхновяваме нашите клиенти с обновената марка Kia.“

 

Kia Motors Corporation (www.kia.com) е глобален мобилен бранд, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Основана през 1944г. Kia предоставя решения за мобилност повече от 75г. С 52 000 служители по света, дистрибуторска мрежа в над 190 държави и производствени бази в 6 страни, днес компанията произвежда над 3 милиона автомобила годишно. Kia оглавява популяризирането на електрифицирани превозни средства и развива все по-широк набор от мобилни услуги, насърчавайки милиони хора по света да използват най-добрите начини за придвижване. Новият бранд слоган на Kia - ‘Movement that inspires’, олицетворява целта на компанията да вдъхновява потребителите чрез нови продукти и услуги, и всяко преживяване с марката.

Последни новини
01 06

АВТОПАРКЪТ НА YELLOW СЕ ДОПЪЛВА ОТ НОВИ МОЩНИ МОДЕЛИ KIA CEED SW

От днес компанията Yellow! предлага на своите клиенти в столицата най-модерните и висококачествени автомобили Kia Ceed sw, оборудвани с новия Smartstream 1.5 турбо бензинов двигател с мощност от 160 к.с., максимален въртящ момент от 253 Hm и подобрена динамика. Разходът от едва 5 л /100 км определя Ceed sw като един от най-икономичните автомобили в своя клас. Емисиите на въглероден диоксид са с 6.2 – 6.7% по-ниски от тези на неговия предшественик, което подрежда модела и сред най-екологичните на пазара.
още
30 03

KIA ПРЕДСТАВЯ EV6 – РЕВОЛЮЦИОНЕН МОДЕЛ ЗА ВДЪХНОВЯВАЩА ЕЛЕКТРИЧЕСКА...

Новият Kia EV6 демонстрира впечатляваща мощ с нулеви емисии, дълъг автономен пробег, бързо зареждане с мощност 800V и забележителен стил в пазарния сегмент на кросоувър и SUV автомобилите. EV6 e първият модел на Kia, конструиран върху технологичната основа на новатa, специално създадена платформа за захранвани изцяло с акумулаторни батерии електромобили BEV (Battery Electric Vehicle) на компанията.
още
09 03

КИА ПОКАЗА ПЪРВИ СНИМКИ НА EV6

Днес Kia Corporation показа снимки на EV6 – първият задвижван изцяло с акумулаторни батерии електромобил (BEV) на марката, конструиран на изцяло новата глобална електрическа модулна платформа (Electric-Global Modular Platform, or E-GMP) на Киа.
още
02 12

HYUNDAI MOTOR GROUP ПРЕДСТАВИ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНАТА ПЛАТФОРМА E-GMP

Hyundai Motor Group представи своята нова електрическа глобална модулна технологична платформа (E-GMP), създадена специално за използване в електрически превозни средства с акумулаторни батерии – BEV (Battery Electric Vehicle). Новата технологична разработка бе показана за първи път онлайн вчера по време на събитието „E-GMP Digital Discovery“. В бъдеще платформата ще се използва като технологична основа на следващото поколение BEV модели на компанията.
още