KIA ПРЕДСТАВЯ НОВИЯ STONIC GT LINE

Обратно

Днес KIA представи Stonic GT Line - най-новата моделна линия на марката, която получава вдъхновената от моторните спортове спецификация ‘GT Line’.

 

Stonic GT Line извежда на преден план най-динамичните елементи в дизайна на марката, демонстрирайки по-вълнуваща стилистика във външността и интериора, както и изключителните характеристики на GT Line дизайна. Подобно на останалите модели в гамата на Stonic, версията GT Line предлага и богати възможности за индивидуално оформление с двуцветно външно лаково покритие и избор от опции за mild хибридно и нехибридно задвижване.

 

Емилио Херера, главен оперативен директор на KIA Motors Europe, сподели - „Stonic постигна голям успех за KIA в Европа, като от момента на пазарната премиера на модела през 2017г. досега са продадени над 150 000 броя. През 2019г. моделът стана и четвъртият най-продаван автомобил на марката в Европа. Stonic е много харесван и обичан от своите собственици, а новият вариант GT Line съчетава най-добрите характеристики на Stonic с дизайн, вдъхновен от най-мощните автомобили в нашата гама. Очакваме вариантът GT Line да направи гамата на Stonic още по-привлекателна в този извънредно оспорван напоследък пазарен сегмент."

 

Серийното производство на Stonic GT Line ще стартира през октомври в заводите на KIA в Сохари, Южна Корея. Продажбите на европейския пазар ще започнат през последното тримесечие на 2020г. и всички версии ще се предлагат на клиентите с безпрецедентната гаранция на KIA - 7 години или пробег от 150 000 км.

 

Вдъхновен от GT екстериорен дизайн 

Външното оформление на Stonic GT Line придава осезаема спортна нотка в градската crossover стилистика на модела, вдъхновена от мощните GT модели Stinger, Ceed GT и ProCeed GT.

 

Това намира своето най-ярко проявление в новия дизайн на предната и задната броня, който създава впечатление за по-целеустремена и стабилна осанка на пътя. Предната броня е допълнена от вградени LED светлини за мъгла, три впечатляващи отвори за въздух по цялата широчина на предната част и метална облицовка по долния ръб. Решетката с типичното за марката оформление „тигров нос” също се отличава с уникално изпълнение, а корпусите на външните огледала са издържани в черно. Моделите GT Line са стандартно оборудвани и с нови предни светлини с изцяло LED елементи, създаващи специфична светлинна графика. По-впечатляващите обеми на задната броня отличават GT Line от другите варианти на Stonic, а дизайнът в стил двойни ауспухови тръби и аеродинамичен дифузьор е допълнен от GT Line емблема върху задния капак.

 

Подобно на всички досега съществуващи варианти в гамата на модела, възможностите за индивидуално оформление остава сред ключовите фактори, привличащи клиентите към Stonic GT Line. В зависимост от конкретния пазар, те могат да избират до 15 двуцветни комбинации за основната част на каросерията и покрива, а при GT Line тези цветови възможности са разширени допълнително с цветни акценти около трите отвора за въздух на предната броня, които съответстват на контрастния цвят на покрива. Всички модели Stonic GT Line са оборудвани и със 17-цолови алуминиеви джанти.

 

Нови акценти в интериора в съчетание с последните функции за свързаност на KIA 

Допълненията към вътрешното пространство на Stonic GT Line също подчертават вдъхновения от моторните спортове дух спрямо останалите версии в гамата на Stonic. Най-ярката новост е използването на облицовка с карбонов ефект на арматурното табло – детайл, който ще бъде отличителна черта на моделите GT Line.

 

Седалките на новия вариант на Stonic са комбинация от черен текстил и синтетична кожа с кантове и контрастни шевове в бяло. Водачите могат да се насладят и на новия спортен волан с облицовка от перфорирана кожа с      D-образен профил с емблема GT Line и контрастни шевове, както и на 4,2” цифров дисплей между двата циферблата в блока на контролните прибори.

 

Подобно на други версии в гамата на Stonic, новият вариант се предлага с най-новите технологии на KIA в областта на комуникационната свързаност и инфоразвлекателните системи. В центъра на арматурното табло е разположен големият сензорен екран с 8.0” дисплей на инфоразвлекателната система с най-новата технология UVO Connect „Phase II“ на KIA, която значително подобрява възможностите за свързаност и контрол на функциите в автомобила.

 

Новата инфоразвлекателна система предлага избор на Display Audio или на допълнително оборудване със сателитна навигация в зависимост от нивото на оборудване на автомобила. И в двата случая системата включва Bluetooth интерфейс за свързване, даваща възможност на водача и пътниците да свързват до две мобилни устройства едновременно - едното за използване като разговорно устройство при телефонни разговори, а другото само за мултимедийна употреба. Предлага се също и безжично използване на Apple CarPlay и Android Auto при версиите, оборудвани със системата Display Audio, при което се избягва неудобството за свързване на смартфоните чрез кабел.

 

Новите телематични функции „Phase II“ на KIA UVO Connect включват гама от мобилни услуги, сред които информация за пътнотранспортната обстановка в реално време, актуална прогноза за времето, POI, цени на горивата в бензиностанциите по маршрута и подробности за възможностите за паркиране на улицата и в обособени паркинги - включително цена, местоположение и свободни места. Онлайн функцията за гласово разпознаване позволява на потребителите да търсят интересни обекти (POI), адреси, актуална информация за времето или да изпращат текстови съобщения с помощта на гласови команди. Новата онлайн навигационна услуга за изчисление и водене по маршрута използва базирани в облак бази данни в реално време и е в състояние да следи статистиката на данните за трафика по маршрута, за да изчислява и предлага по-бързо и по-ефективно от когато и да било кратки като време и разстояние маршрути.

 

Потребителите получават удобен достъп и до придружаващото смартфон приложение UVO App, съвместимо с устройства с Android и Apple iOS, което предлага новите функции на „Phase II“ като навигация в „последната миля” например. Функцията е много удобна и улеснява ориентацията в градовете, където местата за паркиране често са на известно разстояние от зоните с магазини, кафенета и ресторанти.

 

Избор от турбодвигатели и mild хибридни системи на задвижване 

Stonic GT Line се предлага с новото mild хибридно задвижване (MHEV) „EcoDynamics+” на KIA. Съчетанието от 1,0-литровия бензинов „Smartstream“ T-GDi двигател (със система за принудително пълнене с турбокомпресор и директно впръскване на горивото) и MHEV система с напрежение 48V осигурява на системата EcoDynamics+ по-висока ефективност с плавна тяга и пълноценен процес на рекуперация на електроенергията. Захранваната от компактна 48-волтова литиево-йонна полимерна батерия система подкрепя въртящия момент на двигателя с вътрешно горене с допълнителната тяга, осигурена от новия mild хибриден стартер-генератор MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator).

 

MHSG е свързан с коляновия вал на двигателя чрез ремъчна предавка и е в състояние да превключва плавно между режимите „електродвигател“ и „електрогенератор“. В режим на ускорение, MHSG работи като тягов електромотор и осигурява съдействие на двигателя с вътрешно горене, спомагайки за намаляване на натоварването и съответно на разхода на гориво и емисиите. При намаляване на скоростта и спиране, MHSG може да превключи в режим електрогенератор при определени условия, оползотворявайки излишъка от енергия чрез коляновия вал за зареждане на акумулаторната батерия.

 

Новият Smartstream двигател използва технология за променливо газоразпределение CVVD (Continuously Variable Valve Duration), която дава възможност на двигателя да преминава плавно между различните работни режими в зависимост от натоварването и да постига максимална ефективност във всички ситуации на пътя и стил на шофиране. Двигателят Smartstream е на разположение във варианти с максимална мощност 100 к.с. или 120 к.с., като всеки от тях предлага система Drive Mode Select за избор на режим на шофиране „ Eco“, „ Sport“ и „Normal“.

 

Stonic GT Line е оборудван серийно с новата интелигентна механична предавателна кутия iMT (intelligent Manual Transmission) на KIA, а като опция се предлага седемстепенна трансмисия с двоен съединител (7DCT). iMT използва новата by-wire система за управление на съединителя на KIA, която има съществен принос за намаляване разхода на гориво и едновременно с това запазва отличната връзка между водача и автомобила, характерна за конвенционалните ръчни трансмисии. Вместо механична връзка, съединителят на iMT се задейства по електронен път и работи отлично в състава на MHSG, изключвайки двигателя по-рано от старт-стоп системата Idle Stop & Go на KIA при движение по инерция преди спиране.

 

И двете трансмисии iMT и 7DCT дават възможност за режим на движение по инерция с напълно изключен двигател, което намалява значително разхода на гориво в режим „Eco”. Той може да се използва при скорост на движение до 125 км/ч, а двигателят се стартира отново, когато водачът докосне някой от педалите на газта, спирачката или съединителя.

 

Освен в гамата EcoDynamics+, Stonic GT Line се предлага и в нехибриден вариант с 1.0-литров двигател T-GDi Smartstream с максимална мощност 100 к.с. и възможност за избор между шестстепенна механична предавателна кутия или 7DCT трансмисия.

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации. 

Последни новини
15 01

‘ДВИЖЕНИЕ, КОЕТО ВДЪХНОВЯВА’ – КИА ПРЕДСТАВИ СВОЯТА БЪДЕЩА СТРАТЕГИЯ

Днес по време на онлайн събитие (https://youtu.be/U67RlX9ibfo) Kia представи детайли за бъдещото развитие на марката. С нов бранд слоган ‘Движение, което вдъхновява’ (Movement that inspires) компанията разкри подробности около новата си стратегия, която включва производството на алтернативни превозни средства, с които ще гарантира устойчиви решения за мобилност на потребителите в цял свят.
още
12 01

ЕЛЕКТРИЧЕСКО ТАКСИ ОТ СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ В АВТОПАРКА НА...

Въпреки пандемията и свиването на бизнеса, таксиметровата компания Yellow! не спира развитието си и желанието за по-качествена услуга и живот в София. От днес в града може да бъде видян поредният 100% електрически автомобил на Yellow – KIA e-Niro. Моделът е оборудван с батерия с голям капацитет - 64 kWh, която гарантира пробег от 455 км с едно зареждане.
още
06 01

КИА ПРЕДСТАВИ СВОЯТЯ НОВА БРАНД ИДЕНТИЧНОСТ ЗА ДА ОЗНАМЕНУВА...

Днес Kia представи своето ново корпоративно лого и бранд слоган, които демонстрират съществена трансформация и нова стратегическа цел на автомобилния производител. Промяната на емблематичното лого е обвързана с амбицията на Kia да заеме лидерска позиция в бъдещата мобилност чрез модернизация на всички аспекти, свързани с дейността на компанията.
още
10 12

С ИНВЕСТИЦИЯ ОТ 70 МИЛИОНА ЕВРО КИА УВЕЛИЧИ ЕВРОПЕЙСКОТО...

КИА Моторс Европа осъществи редица подобрения в европейския завод на марката за производство на автомобили и двигатели в Жилина, Словакия. Нововъведенията са на стойност 70 млн. евро, които КИА инвестира тази година за производство на изцяло новите ‘Smartstream' и хибридни двигатели.
още