Green Driving

Обратно
КИА зае 35-то място в класацията ‘Най-зелените марки в света’ 2014г.

КИА зае 35-то място в класацията ‘Най-зелените марки в света’ 2014г.

През 2012г. КИА лансира благоприятна за околната среда технология под наименованието Eco Dynamics с цел да осигури устойчиво зелено бъдеще на марката. Eco Dynamics стои зад отговорността на КИА към нулево ниво на вредни емисии, отличителност и динамичност като основни характеристики на продуктите и използваните технологии; искреност, устойчивост и ангажимент като акценти в корпоративната социална отговорност. Екологичната политика на КИА се базира на 6 фундаментални компонента – бранд, продукт/технология, изпълнение, CSR активности и вътрешни/външни комуникации. В резултат на това през 2013г. КИА за първи път зае достойно място в класацията на 50-те най-зелени марки в света.


Успешно представяне на електрически Соул и постоянна отговорност към околната среда


Soul EV, първият модел на марката с нулево ниво на вредни емисии, официално дебютира на изложенията в Чикаго и Женева 2014г. Soul EV е ратифициран от Underwriters Laboratories Environment (независима международна организация за безопасни науки) за био органично съдържание на използваните интериорни материали. Нещо повече, КИА активно представя своите благоприятстващи околната среда активности чрез годишния доклад за устойчиво развитие ‘Move’, в резултат на което компанията е включена в Dow Jones Sustainability Index, Азиатско-тихоокеанския регион, за последните 4 години от 2010. КИА е и горд собственик на златен медал, най-високото отличие в областта на устойчивото развитие, предоставен от Annual Report Competition Award.


Усилията на корейския бранд са възнаградени с 2 позиции нагоре до 35-то място в годишната класацията за екологично представяне на 50-те най-зелени марки в света през 2014г.


Първият корейски изцяло електрически модел – КИА Соул се предлага вече и в България. КИА Соул EV е компактен и икономичен градски автомобил, с нулево ниво на вредни емисии. 100% електромобил предлага впечатляващо управление, оптимален пробег и емблематичен дизайн.


КИА Соул EV е оборудван със съвременен захранващ блок с литиево-йонна полимерна батерия предоставена от SK Innovation. С водеща в сегмента енергетична плътност от 200 watt-hour/kg, захранващият блок е резултат от 3-годишен проект между КИА Моторс Корпорейшън и SK Innovation в Корея.


Инженерите от КИА разработват захранващия блок със 192 литиево-йонни полимерни елементи от батерията в 8 модула, с обща мощ от 27 kWh. Блокът инкорпорира съвременна термична технология, която поддържа отделните клетки на оптимална температура.


Обогатен с никел NCM (никел-кобалт-магнезий) катод материал се използва в серийното производство на батерията за електрическия Соул. Енергетичната плътност, която е зависима от възможностите на катода, е ключов фактор при определяне пробега на модела. Чрез използване на водещата в сегмента енергетична плътност на батерията, Соул EV изминава 212 км с едно зареждане.


В допълнение, специален сепаратор за сигурност и безопасност е използван в батерията на КИА Соул EV. Сепараторът определя сигурността и скоростта на заряда/ разряда на батерията. Той е с подобрена термална устойчивост, която спомага елементите да бъдат защитени от излагане на топлина или пожар.


Комбинацията от ниско електрическо съпротивление на батерията, подходяща система за топлинен контрол и акуратна калкулация на състоянието на заряда подобрява характеристиките на заряда, като по този начин се постига ‘бърз заряд’ за 33 мин (45 kW DC). Времето за пълно зареждане, в зависимост от захранващия източник отнема до 5 часа (6.6 kW AC).


Електролитната добавка в Соул EV предпазва батерията при ниски и високи температури, разширявайки температурния й диапазон. Тъй като студеното време оказва неприятно въздействие върху батерията, Соул EV е снабден с отоплителна система, която затопля батерията докато автомобилът е включен в ел. мрежата.


Предимствата на литиево-йонната полимерна батерия (в сравнение с нормалните литиево-йонните батерии), включват: по-голяма ефективност, благодарение на опростена клетъчна структура (по-малко части), по-ниски разходи, повишаване на сигурността и надеждността (благодарение на по-добра термична дифузия и вътрешен контрол на налягането), лекота на производство в различни мощности и форми.


В опита си да оптимизира производителността, Соул EV използва трето поколение регенеративна спирачна система, която запазва 12% от кинетичната енергия на автомобила, която обратно зарежда батерията при спускане по инерция или спиране. Притежателите на модела ще могат да избират между регенеративните режими: ‘Drive’ или ‘Brakes’ при изключен еко режим, и ‘Drive’ или ‘Brakes’ при включен еко режим.


Соул EV се задвижва от 81 kW електрически мотор със 110 к.с. и въртящ момент от 285 Nm. Моторът предоставя мощност на предните колела посредством безстепенна скоростна кутия. Благодарение на инстантния въртящ момент, електро-двигателят гарантира забавно управление с бързо ускорение (до 100 км/ч за 11.2 сек.) и максимална скорост от 145 км/ч.


Отсъствието на шум от двигателя, в комбинация от специални шумоизолиращи материали, доближава Соул EV до усъвършенстваните нива в премиум автомобилите. Поради безшумното функциониране на модела, в полза на безопасността на пешеходците, Соул EV е оборудван със система VESS (Virtual Engine Sound System), която излъчва предупредителен аудио сигнал при движение на автомобила със скорост над 20 км/ч.


Подобно на 2014 КИА Соул, Соул EV е със забележителна визия и атрактивни екстериорни акценти. Новата външност е инспирирана от концепта Track’ster запазвайки отсечените линии и квадратна форма на иконата Соул. Соул EV предлага на потребителите допълнителен ‘блясък’ чрез LED дневни светлини, LED стопове и 16” алуминиеви джанти с аеродинамична форма.


Интериорът на модела е изработен от органични, био материали, което определя Соул като лидер в сегмента на електрическите автомобили с приложени екологично чисти материали. Интериорните пакети са в унисон с екстериорната визия на модела – еко текстил и кожа с акценти в синьо.


Стандартно Соул EV се предлага с ABS, BAS, ESC, HAC, VSM, ESS, TPMS, климатроник, система за безключов достъп, навигация, камера за движение на заден ход, парктроник, Bluetooth, ел. стъкла, круиз контрол, и др.


Специална версия UVO EV на информационно-развлекателната система на КИА намира широко приложение в електрическия Соул. Използвайки вградена връзка, захранвана от Verizon и интегрирано смартфон приложение, услугите UVO EV осигуряват на собствениците иновативна мрежа с включена навигация и други удобства, които ще държат информирани клиентите. UVO EV показва статуса на батерията, разстояние до изчерпване на батерията и възможност за търсене на най-близката станция за зареждане.


Електрическият КИА Соул е отличен със сертификат за изключителни екологични параметри през целия жизнен цикъл на продукта. ТЮФ Норд, независима международна организация, сертифицира новия електрически КИА Соул по стандарт ISO 14040 Life Cycle Assessment - LCA (Оценка на производствения цикъл на продукта). Електрическият Соул, произведен за корейския и европейски пазар е сертифициран и по ISO 14040.


За нуждите на своите бъдещи клиенти с практичен ум и зелено съзнание, КИА Моторс България е монтирала специална зарядна станция на територията на търговско-сервизния комплекс на марката в София. Устройството адаптира електрическите параметри на захранващата електрическа мрежа към електрическите параметри на зарядното устройство на електромобила. Станцията осигуряват безпроблемно, бързо и безопасно зареждане на всички електрически превозни средства с мощност от 22 kWh.


Пътят към най-зеления бранд


За да отговори адекватно на непрекъснато променящите се пазарни условия и нуждите на взискателните потребители, КИА ще продължи своите благоприятстващи околната среда активности, лансирайки изключителни продукти и технологии, разработени и произведени чрез екологични процеси.

КИА МОТОРС СРЕД 50-ТЕ НАЙ-ЗЕЛЕНИ БРАНДА НА 2013Г.

КИА МОТОРС СРЕД 50-ТЕ НАЙ-ЗЕЛЕНИ БРАНДА НА 2013Г.

КИА Моторс зае 37 място в класацията на 50-те най-зелени марки на 2013г. Това е дебют за корейския автопроизводител в годишната класация за екологично представяне на 100-те най-ценни бранда. Международната консултантска компания Interbrands оценява екологичните показатели на компанията, в това число нейните продукти и услуги.

 

Според проучването на 50-те най-зелени марки за 2013г., КИА залага на еко мендиджъмнта като приоритетна част от бранд стратегията на компанията, заедно с акценти върху качеството и дизайна на своите. Благодарение на своята еко политика КИА прави огромно крачка напред в подобряване характеристиките на превозните средства, със силен фокус върху минимизиране разхода на гориво и намаляване нивото на вредни емисии. В резултат на усилията, КИА продължава да се възприема като лидер в сектора устойчивост на околната среда.

 

Стремежът на КИА към все по-ефективна мобилност е реализиран частично чрез поетапно въвеждане на най-новите зелени технологии в продуктовата гама под наименованието Eco Dynamics, което гарантира челните позиции на компанията по отношение регулиране на вредните емисии и минимизиране на средния разход на гориво. Това включва разработването на хибридни двигатели за Форте и Оптима, електрически превозни средства и ел. автомобили с водородни горивни клетки.

 

Нещо повече, КИА реализира подобрение в екологичните показатели на веригата си от доставчици, производствени центрове и логистична дейност. Марката е наградена и за свеждане до минимум на вредните емисии от дейността, намаляване използването на водните ресурси по време на производствения процес, както и рециклиране на повече от 90% от отпадъците, генерирани в заводите на марката в Корея.

 

Междувременно КИА обедини активностите по корпоративната си социална отговорност (CSR) под мотото ‘A Better Way to Go’. Последният проект на компанията Green Light Project е глобална инициатива за построяване на училища и предоставяне на автобуси на деца без достъп до образователната система. Проектът ‘Зелена светлина’ включва още програма за превантивни прегледи и мобилни клиники. През 2012г. КИА реализира 15% увеличение в CSR инвестициите.

Новини

15 01

‘ДВИЖЕНИЕ, КОЕТО ВДЪХНОВЯВА’ – КИА ПРЕДСТАВИ СВОЯТА БЪДЕЩА СТРАТЕГИЯ

Днес по време на онлайн събитие (https://youtu.be/U67RlX9ibfo) Kia представи детайли за бъдещото развитие на марката. С нов бранд слоган ‘Движение,...

още
12 01

ЕЛЕКТРИЧЕСКО ТАКСИ ОТ СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ В АВТОПАРКА НА...

Въпреки пандемията и свиването на бизнеса, таксиметровата компания Yellow! не спира развитието си и желанието за по-качествена услуга и живот в...

още
06 01

КИА ПРЕДСТАВИ СВОЯТЯ НОВА БРАНД ИДЕНТИЧНОСТ ЗА ДА ОЗНАМЕНУВА...

Днес Kia представи своето ново корпоративно лого и бранд слоган, които демонстрират съществена трансформация и нова стратегическа цел на...

още
10 12

С ИНВЕСТИЦИЯ ОТ 70 МИЛИОНА ЕВРО КИА УВЕЛИЧИ ЕВРОПЕЙСКОТО...

КИА Моторс Европа осъществи редица подобрения в европейския завод на марката за производство на автомобили и двигатели в Жилина, Словакия....

още
I Like Kia. What do you like?