Новини

picture

Новият Kia Sorento предлага свобода на избор с богата гама от електрифицирани задвижвания


Във времена, в които мислите за безопасност, надеждност и комфорт заемат основно място в съзнанието на хората, новият Kia Sorento впечатлява с технологични решения, които улесняват ежедневието, допринасят за отговорното шофиране и създават спокойна атмосфера по време на път. Гамата от високоефективни хибридни и plug-in хибридни задвижвания, които ще предложи новият модел, е в унисон с прехода на марката към доставчик на решения за устойчива мобилност.

„Новият Kia Sorento е поредната стъпка на Kia към по-отговорните към околната среда и обществото средства за индивидуална мобилност“, посочи Сьорд Книпинг, вицепрезидент маркетинг и продуктово развитие в Kia Europe. „Богатата гама усъвършенствани функции за безопасност, съчетана със свободата за избор на  високоефективни и електрифицирани системи за задвижване превръщат новия Kia Sorento в идеален автомобил за всички, които търсят безопасно, надеждно и спокойно пътуване.“

 Впечатляваща външност на пътя и извън него

Рестилизираният екстериор придава на новия Kia Sorento впечатляващ външен вид на пътя и извън него. Sorento е най-новият модел в гамата на марката, който въплъщава стилистичната философия „Единство на противоположностите” (Opposites United) на Kia и отразява един от нейните основни принципи – „Природна смелост“ („Bold for Nature”) като нагледна демонстрация на красотата в естественото съжителство на модерните технологии и природата.

Kia Sorento се откроява със своя внушителен дизайн, насочен към по-ярка футуристична самоувереност и престижно излъчване. Новото оформление на капака на двигателя в предната част демонстрира усъвършенстван SUV дизайн с по-внушителни обеми и по-отчетливо дефиниран силует. Вертикално ориентираните фарове и дневни светлини с ефект на звезден атлас подчертават прогресивния и високотехнологичен образ на модела също толкова добре, колкото и новата радиаторна решетка с мрежа с триизмерен мотив.

Вертикалната геометрия на светлинната графика на фаровете и задните светлини създават визуална хармония и подчертават решителната, солидна осанка на обновения SUV модел. Плавните светлини на предните мигачи допълват високотехнологичния външен вид, а промененото оформление на долната част на предната броня създава усещане за здравина и увереност. Обновените светлини за мъгла и вертикални въздушни отвори акцентират мощния технологичен имидж на Sorento.

Профилът на модела прави впечатление с нов дизайн на арките на калниците с подобрено триизмерно изпълнение. Новият Sorento ще се предлага и с три нови модела алуминиеви джанти с усъвършенстван дизайн в размери 18”, 19” и 20”. 18” и 20” варианти се предлагат само за модификациите на Sorento с двигатели с вътрешно горене, докато 19” алуминиеви джанти могат да се поръчат при всички варианти на задвижване. Хибридните варианти и ДВГ версиите на Sorento продължават да се предлагат и със 17” алуминиеви джанти.

Задната част на каросерията привлича вниманието с освежената стилистика на светлините с диагонални светодиоди. Вертикалното графично изпълнение с ефект на звезден атлас на задните светлини е постигнато чрез свързването на двата блока и  подчертава последователността и хармонията във външния дизайн на новия модел. Тясната форма на високо разположената трета LED стоп светлина придава първокласно високотехнологично излъчване, докато актуализираното оформление на задната броня и накрайниците на ауспуховите тръби създава усещане за здравина и издръжливост. В същото време широкият, внушителен защитен панел на дъното, допълнен с графичните елементи на черната облицовка, дава своя принос за солидното, типично SUV присъствие на обновения модел.

Три нови цвята за по-голяма свобода на избора

На европейските пазари новият Kia Sorento предлага възможност за избор от 10 цвята на външното лаково покритие на каросерията, сред които и три нови тоналности - Volcanic Sand, Interstellar Grey (познат от EV6) и Cityscape Green (познат от Niro). Ще продължат да се предлагат и разцветките Clear White, Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Silky Silver, Gravity Blue, Steel Grey и Mineral Blue.

Освежен дизайн за максимален комфорт в интериора

Влечатляващото с размерите и пропорциите си вътрешно пространство на Kia Sorento създава усещане за безкраен простор. Широката, хоризонтално ориентирана тема в дизайна е подчертана допълнително от минималистичната светлинна лента на индиректното вътрешно осветление, простираща се открай докрай върху решетката на вентилационните отвори на климатичната инсталация. Това амбиентно осветление се предлага в 64 цвята, а поразителният му ефект личи навсякъде - по панелите на арматурното табло, върху прибора за управление на трансмисията и в облицовките на предните врати. Извитият екран и мултифункционален сензорен дисплей създават високотехнологична, модерна атмосфера в интериора. Приборът за електронно (shift-by-wire) управление на смяната на предавките е оформен по нов начин, а черната облицовка на тавана, металните панели на педалите и панорамният покрив придават на новия Sorento високотехнологичен, съвременен характер.

Sorento е оборудван и с най-новите средства за повишаване на комфорта на пътниците и удобството за водача, сред които нови предни седалки с функция за почивка, ергономична седалка Driver Ergo Мotion за водача с лумбална опора с пневматична камера и електрорегулируеми странични опори, както и допълнитална възможност за оборудване със седалки с функция за запаметяване на индивидуалните настройки. Воланът с облицовка от веган кожа разполага с отопление за студените месеци и дава възможност за електрическо регулиране на ъгъла на наклона по височина и дълбочина. Максимален комфорт за всички на борда осигуряват електрорегулируемите предни седалки с вентилация и отопление, както и отопляемите седалки на втори ред.

Екологично устойчивите решения във вътрешното обзавеждане гарантират балансирана връзка с природата

Със своя перфектен баланс от издръжливи и екологично устойчиви елементи, интериорът на новия Kia Sorento също е ефектно олицетворение на принципа „Природна смелост“ („Bold for Nature”), залегнал в стилистичната философия „Единство на противоположностите” (Opposites United) на Kia. В процеса на обновлението на модела, специалистите на Kia са използвали веган кожа и рециклирани полимери (PET) в новите тапицерии на седалките в цвят Sage Green.

Новата стратегия на Kia по отношение на цветовете, материалите и повърхностите в интериора премахва границата между понятията „екологично устойчив” и „премиум”. Така например, дизайнерите на марката са използвали в интериора рециклиран полимерен текстил (PET), за да гарантират едновременно екологична устойчивост и отлично балансирана връзка с природата. Двойният декоративен шев върху релефната подплата на тапицериите на седалките от друга страна подчертава максимално структурата на облицовките, за да предостави на пътниците още по-ясно усещане за издръжливост и лукс.

В допълнение към новата тоналност Sage Green, клиентите на обновения модел в Европа ще имат повече свобода на избор с два нови, допълнителни варианта на интериорно обзавеждане. Те включват черни кожени тапицерии с нов релефен дизайн и черна естествена кожа напа с релефна повърхност, декоративни шевове и сиви кантове.

По-динамично шофиране благодарение на електрифицираното задвижване

Новият Kia Sorento предлага изключително безопасно, надеждно и комфортно шофиране. Благодарение на своите високоефективни и електрифицирани  задвижващи агрегати, обновеният модел осигурява пътуване с максимална увереност и по-отговорно към околната среда, предлагайки богати възможности за избор на дизелови двигатели, хибридно или plug-in хибридно задвижване.

При Sorento Plug-in Hybrid се използва комбинация от бензинов двигател 1.6 T-GDI и акумулаторна батерия с капацитет 13.8 кВтч, съчетана с шестстепенна автоматична трансмисия (6AT). Версията включва и система за двойно предаване (4WD). Sorento Hybrid комбинира агрегата 1.6 T-GDI с акумулаторна батерия с капацитет 1.49 кВтч и наред със стандартната трансмисия 6AT, дава възможност за избор между предно (2WD) и двойно (4WD) предаване. Освен тези възможности, новият Kia Sorento може да се поръча и с 2.2-литров турбодизелов двигател в комбинация с осемстепенна автоматична трансмисия с два съединителя (8DCT) и избор между 2WD или 4WD задвижване.

Усъвършенствани технологии за по-добро потребителско преживяване

Новият Kia Sorento използва най-новите технологични решения за повишаване на безопасността, надеждността и комфорта на пътуване. Арматурното табло впечатлява с двата интегрирани панорамни екрана - 12,3” сензорен дисплей на  инфоразвлекателната и навигационна система и блокът на контролните прибори пред водача с 12,3” дисплей. Водачът има възможност да следи най-важната за пътуването информация и на 10” head-up дисплей без да се налага да откъсва поглед от пътя. Дигиталното огледало за обратно виждане може да бъде използвано както като традиционно огледало с електрохроматична функция против заслепяване, така и като екран с картина от камерата за следене на маневрите на заден ход и да осигури на водача отлична видимост и безопасност в ситуации, когато обзорът назад е ограничен.

Управлението на инфоразвлекателната система се осъществява чрез многофункционалния  сензорен дисплей и предлага онлайн навигация с включени телематични услуги, гласово разпознаване и Bluetooth свързаност. Климатичната инсталация е двузонова с напълно автоматичен контрол на температурата. Системата е проектирана така, че софтуерните актуализации и новите навигационни карти при обновения модел на Kia да се приемат безжично (over-the-air), с което отпада и необходимостта от посещение на сервизния център.

Новият Sorento предлага и функция за разпознаване на пръстови отпечатъци, която осигурява на водача удобен и безопасен начин за свързване на потребителски профил и стартиране на двигателя. Функцията може да се използва и за активиране на „валет” режим като алтернатива на въвеждането на ПИН код. В оборудването на новия Sorento е включен и панел за безжично зареждане на смартфон, шест USB-C порта за зареждане (по два на всеки ред седалки) и първокласна озвучителна система Bose. Интелигентният ключ дава още повече удобство, а приложението за цифров ключ 2.0 позволява на собственика да използва своя смартфон вместо ключ и така да си спести носенето на още една дреболия в джоба или чантата.

Функцията за прехвърляне на потребителски профил от друга страна позволява на потребителите да запаметят предпочитаните от тях настройки на автомобила с Kia Connect и чрез облака да ги прехвърлят и използват от един автомобил в друг. Това е изключително удобство за клиенти, които често сменят различни оборудвани с Kia Connect автомобили като потребители на автопаркове, услуги за споделено пътуване или семейства с повече от един оборудван с Kia Connect автомобил в домакинството.

С помощта на Kia Connect, водачите на Sorento PHEV могат също така да контролират нивото на заряд на акумулаторната батерия, планирането на маршрута в онлайн навигационната система, синхронизирането на ангажиментите в календарите в Apple и Google и използването на информация в реално време като най-близките зарядни станции, метеорологична информация на живо и съобщения за пътнотранспортната обстановка в реално време.

Усъвършенствани системи за асистенция на водача (ADAS) и мерки за безопасност за максимално спокойно пътуване

Новост в оборудването на този модел на марката са системата за асистирано движение по магистрала HDA 2.0 (Highway Drive Assist 2.0) с функция за смяна на лентата за движение LCA (Lane Change Assist) и системата за наблюдение на зоната около автомобила SVM (Surround View Monitor) с функция за 3D изображение. Системата за предотвратяване на фронтален удар FCA (Forward Collision-avoidance Assist) е усъвършенствана с добавянето на функция за безопасност при маневри и пресичане на кръстовища (Junction Turning and Crossing). Моделът предлага още функция за асистенция в управлението при избягване на препятствия на пътя (Evasive Steering Assist) и предупреждение с активна намеса при смяна на лентата за избягване на сблъсък с приближаващи или движещи се в съседната лента превозни средства.

Новият Sorento предлага и интелигентен круз контрол с навигационни данни NSCC (Navigation-based Smart Cruise Control), асистент за избягване на потенциалните опасности в „сляпата зона” в полезрението на водача BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist) с функция за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist), асистент за безопасно напускане на автомобила SEA (Safe Exit Assist), система за следене на опасността от сблъсък с автомобили в „слепите” зони BVM (Blind View Monitor), система за дистанционно интелигентно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist), както и асистента за избягване на удар при паркиране на заден ход PCA-R (Parking Collision-Avoidance Assist Reverse).

Голямо удобство предлага и допълнителната нова функция АСТ (Away Close Tailgate) за автоматично затваряне на капака на багажника, след като водачът напусне зоната на обхват на сензорите зад автомобила.

Sorento е оборудван с до 7 въздушни възглавници – две фронтални въздушни възглавници и две странични въздушни възглавници в предните седалки, две странични въздушни завеси със сензор за преобръщане, нова въздушна възглавница за защита в областта на гръдния кош на пътниците от втори ред седалки и централна въздушна възглавница между предните седалки. Последната е ново допълнение към мерките за безопасност, което осигурява допълнителна защита на водача и пътника на предната седалка, предотвратявайки опасния контакт на главите им по време на сблъсък.

# # #

Kia (www.kia.com) е глобална марка за мобилност с визия за създаване на решения за устойчива мобилност за индивидуални, групови и обществени потребители по целия свят. Основана през 1944 г., компанията Kia предоставя решения за мобилност повече от 75 години. Със своите 52 000 служители по целия свят, присъствие на повече от 190 пазара и производствени съоръжения в 6 държави, днес компанията реализира приблизително 3 млн. автомобила годишно. Kia е лидер в популяризирането на електрифицирани и акумулаторни електрически превозни средства и разработва гама от услуги за мобилност, насърчавайки милиони хора по света да се възползват от най-добрите начини и технологии за мобилност. Официалното мото на марката – „Движение, което вдъхновява“ („Movement that inspires”) отразява ангажимента на Kia да вдъхновява потребителите чрез своите продукти и услуги.