Новини

picture

Изцяло новият Niro олицетворява ангажимента на Kia към по-устойчиво бъдеще


Kia обяви премиерата на изцяло новия Niro - модерен автомобил от ново поколение, който демонстрира поредната стъпка на компанията в посока изграждане на по-устойчиво бъдеще. Новото поколение на Niro е неразделна част от увеличаващата своята численост гама от екологични модели на Kia и е разработен съобразно нуждите на съвременните потребители, отнасящи се с високо чувство на отговорност към устойчивото развитие. 

Новият Niro използва технологичната платформа от трето поколение и ползва предимствата на значително по-голямата по размери каросерия, който позволява постигането на водещи в класа показатели по отношение на вътрешното пространство и товарните възможности, както и местата за съхранение на вещи в купето. Комбинацията от първокласни и екологични материали създава авангардно усещане и  динамично мобилно пространство, в което пътниците могат да се отпуснат и да се насладят на всеки етап от своето пътуване. Модерните цифрови екрани и приборите за управление са разположени оптимално, за да подобрят допълнително удобството и потребителското изживяване.

В основата на изцяло новите екологични характеристики на Niro са трите вида свръхмодерни електрифицирани системи на задвижване - хибридно електрическо (HEV), plug-in хибридно (PHEV) и изцяло електрическо на акумулаторни батерии (BEV). PHEV и BEV вариантите ще бъдат представени на по-късен етап преди старта на продажбите.

Високоефективният 1,6-литров бензинов GDI двигател с усъвършенствана система за охлаждане, намалено вътрешно триене и оптимизиран горивен процес е основна част от задвижващия тракт на версията HEV. Силовият агрегат осигурява изключително конкурентоспособни показатели по отношение на разхода на гориво, като средният разход на изцяло новия Niro HEV може да бъде сведен до 4,81 л/100 км.

„Изцяло новият Kia Niro ознаменува нашата следваща крачка по пътя към по-устойчиво бъдеще“, заяви Артур Мартинс, старши вицепрезидент и ръководител на отдела Global Brand and Customer Experience в Kia Corporation. „От самото начало нашата амбиция бе да създадем автомобил, който да улесни хората във воденето на устойчив начин на живот. Със своите екологични материали, усъвършенствани технологии и гама от високоефективни електрически системи за задвижване, изцяло новият Niro наистина постигна своята цел.”

Продажбите на изцяло новия Kia Niro HEV ще стартират в Южна Корея през този месец, а премиерата на новия модел на избрани пазари в глобален мащаб следва да се състои на по-късен етап през настоящата година.

Интелигентен външен дизайн, изпълнен със стил и индивидуално излъчване

Новият Kia Niro се отличава със самоуверен и динамичен дизайн, вдъхновен от утвърдената дизайнерска философия на марката „Opposites United” („Единство на противоположностите”), и по-специално на една от нейните основни стилистични опорни точки - „Разумна радост“ („Joy for Reason“). Формите и повърхнините на каросерията черпят вдъхновение от природата, докато изборът на цветове, материали и декоративни панели цели постигането на перфектен баланс между екологично отговорния подход към мобилността и ориентираната към бъдещето визия за съвременен лек автомобил.

Външността на изцяло новия Niro въплъщава изтънчено и смело чувство за целеустременост, в което личи силното влияние на концептуалния модел HabaNiro 2019. Стилната и самоуверена кросоувър визия е съчетана с високотехнологична каросерия с двуцветно лаково покритие. Широките ‘Aero’ задни странични колони на покрива спомагат за подобряване на обтекаемостта и аеродинамичното съпротивление и преливат в поразителните, оформени като бумеранг задни светлини.

Оформлението на предната част на новия Niro включва последната еволюция на емблематичната за марката Kia предна решетка ‘Tiger Face’, която се простира от предния капак до красиво оформените елементи в долната част на каросерията. Въздействащите върху сетивата дневни светлини (DRL) допринасят за модерната визия, докато внушителният защитен панел под двигателя и предпазните панели на каросерията подчертават допълнително здравината и издръжливия характер на автомобила.

Страничният силует на каросерията съчетава изчистените характерни линии със смелото оформление на задните ‘Aero’ колони на покрива с техните впечатляващи и открояващи се форми, които имат важен принос и за аеродинамиката на новия модел, насочвайки оптимално въздушния поток и спомагайки за подобряване на цялостната енергийна ефективност. Благодарение на предприетите мерки в тази насока, Niro постига забележителен коефициент на въздушно съпротивление (Cd) от 0,29. Връзката между оформените като бумеранг задни колони на покрива и задните LED светлини допринася допълнително за спортната осанка на автомобила.

Второ поколение Niro предлага избор от девет изразителни цвята на външното лаково покритие. Наред с новия Cityscape Green, клиентите могат да избират между Snow White Pearl (перлено бяло), Aurora Black Pearl (перлено черно), Mineral Blue (синьо), Interstella Grey (сиво), Orange Delight (оранжево), Runway Red (червено) и Steel Grey (сиво). За първи път при Niro се предоставя и допълнителна възможност за индивидуално оформление с избор от шест контрастни цвята за задните колони на покрива и до три различни покрития за защитните панели на каросерията, което дава възможност на клиентите да поръчат своя автомобил точно според своите индивидуални предпочитания и вкус.

 Просторен и приветлив интериор

Вътрешният дизайн на изцяло новия Niro привлича сетивата със своите първокласни материали и приветливи, приятни на допир повърхности, които се съчетават в авангардно усещане за цялостната атмосфера в купето.

Асиметричното арматурно табло обгръща водача и неговия спътник на предната седалка със своите противоположно протичащи хоризонтални и диагонални линии, които създават спокойна и едновременно с това динамична естетика. Впечатляващо е и индиректното вътрешно осветление, което може да бъде настроено в 74 цветови комбинации за повече уют в интериора. Клиентите могат да придадат допълнителна индивидуална нотка на интериор с избор на един от трите нови цвята – Charcoal (въглен), Medium Gray (средно сиво) и Petrol (петролено).

Между диагоналните линии е разположен високотехнологичният 10,25” панорамен цифров екран с висока разделителна способност, който включва както показанията на контролните прибори пред водача, така и функциите на мултимедийната система. Системата е проектирана така, че да бъде максимално лесна за употреба с безупречна графика и изключително интуитивно оформление, което позволява на потребителя да персонализира, да осъществява достъп и да управлява функциите за свързаност, контрол и управление на автомобила с перфектна лекота и увереност.

В непосредствена близост до водача е разположена стилната централна конзола на Niro с модерно оформление с гланцово черно покритие. Върху нея водачът може да открие електронния лост за управление на трансмисията на Niro. Наред с гъвкавия и предлагащ достатъчно място модул за чаши и напитки, под ръка на водача на централната конзола е и безжичния панел за зареждане на смартфон.

Външните размери на изцяло новия Niro бележат ръст спрямо тези на предходното поколение на модела - съответно с 65 мм, 20 мм, 10 мм и 20 мм, достигайки дължина от 4 420 мм, широчина от 1 825 мм, височина от 1 545 мм и междуосие от 2 720мм. В резултат на тези предпоставки, изцяло новият Niro осигурява просторна среда, в която пътниците могат да се настанят удобно, да се отпуснат и да се насладят на всяко пътуване.

Седалките с високотехнологична олекотена конструкция се предлагат в 7 стилни тапицерии и допринасят за простора и комфорта в интериора благодарение на своите фини форми и компактни размери. Предните седалки са оборудвани с удобни закачалки за дрехи на гърба на облегалките, USB (C-Type) гнезда за зареждане на електронни устройства и джобове за съхранение на вещи, а в горната част усещането за пространство и свобода се засилва от фините форми на тънките опори за глава.

След промяната на разположението на акумулаторната батерия с 12V на Niro от областта на калника и вграждането й заедно с батерията с високо напрежение в пространството под задните седалки, полезният обем на багажника при версията Niro HEV вече възлиза на впечатляващите 451л (според VDA) - с цели 15л повече от възможностите на неговия предшественик.

Давайки ясен знак за продължаващия ангажимент на Kia към устойчивото развитие, изцяло новият Niro представя и редица нови материали с рециклиран произход в оформлението на интериора. Облицовката на тавана е от рециклирана хартия, седалките са изработени от Bio PU (био полиуретан) с добавка на влакна Tencel от евкалиптови листа, а при изпълнението на вътрешните облицовки на вратите  са използвани лакови покрития без съдържание на ароматни въглеводородни съединения BTX* (бензен, толуен, ксилол) с цел свеждане до минимум на въздействието върху околната среда и намаляване на вредните отпадъци.

Новите и усъвършенствани системи за задвижване осигуряват максимално комфортно, хармонично и енергично поведение на пътя

Изцяло новият Niro ще бъде пуснат на пазара с три съвременни, високоефективни електрифицирани задвижващи системи с предно предаване (FWD) - хибридно електрическа (HEV), plug-in хибридна (PHEV) и електрическа с акумулаторни батерии (BEV).

Версията HEV използва високоефективния бензинов 1,6-литров GDI Smartstream двигател на Kia. Четирицилиндровият агрегат развива максимална мощност от 105 к.с. и максимален въртящ момент 144 Нм, а значително подобрените технологии за оптимизирано охлаждане, намалено вътрешно триене и управление на горивния процес гарантират максимална работна ефективност. В комбинация със синхронния електродвигател с постоянни магнити и мощност 32 кВт, версията HEV разполага със системна максимална мощност в размер на 141 к.с.

1,6-литровият GDI двигател е съчетан с второ поколение 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя (6DCT), проектирана и оптимизирана специално за повишаване на ефективността и намаляване на теглото.

Оборудванто на Niro включва и иновативния нов режим на шофиране Green Zone на Kia, който автоматично активира изцяло електрическия режим на движение на автомобила, за да осигури мобилност с нулеви емисии в определени райони и ситуации. Така например, при движение в зелени зони като жилищни райони или в близост до училища и болници, Niro HEV преминава автоматично към използване на електрическа енергия въз основа на данните от навигацията и често използваните маршрути. Водачън може също да обособи и зададе индивидуални зелени зони в навигационната система, за да намали замърсяването в определени райони – например близо до дома или до работното място

Интелигентната спирачна система на Kia спомага за оползотворяване на излишната енергия и дава възможност на водача да избира между няколко различни нива на рекуперация за максимално комфортно намаляване на скоростта и максимално ефективно използване на излишъка от кинетична енергия за увеличаване на автономния пробег. Системата може да изчисли необходимата степен на рекуперация на основата на данните от радарния сензор и наклона на пътя, и позволява на автомобила да акумулира максимално количество енергия при намаляване на скоростта, осигурявайки леко и комфортно спиране.

Новата система на окачването и кормилната уредба са оптимизирани така, ча да осигурят максимално удобство и пълна хармония в усещането зад волана. Предният мост на изцяло новия Niro използва окачване тип MacPherson, а задният разчита на многозвенна схема с четири връзки. Геометрията на предното и задното окачване е съобразена с целта за постигане на подобрени реакции, стабилност и комфорт на возене, докато оптимизираното съотношение на кормилната предавка и новата конструкция на опорите на MacPherson елементите на предното окачване намаляват триенето и подобряват усещането за управление и контакт с пътя. Допълнителните мерки за шумоизолация и облицовките на структурните елементи на каросерията на свой ред спомагат за елиминирането на нежеланите шумове от работата на двигателя и съприкосновението с пътната настилка.

Модерни системи за безопасност

Структурната устойчивост и електронните системи за асистенция на водача (ADAS) от ново поколение осигуряват допълнителна увереност зад волана

Безопасността  е била основен приоритет в процеса на разработката на изцяло новия Niro. В резултат на това, високоякостната олекотена структура на каросерията вече използва модерна схема за отвеждане на енергията при удар по няколко силови контура, което гарантира на водача и пътниците изключително високи нива на пасивна безопасност в случай на сблъсък в предната част.

Оборудването на второто поколение Niro включва и пълна гама интелигентни системи за асистенция на водача (ADAS), чиято основна цел е избягването на потенциални опасности и подобряването на увереността и удобството на водача.

Асистентът за избягване на фронтален сблъсък FCA (Forward Collision-Avoidance Assist) предупреждава водача при установяване на риск от сблъсък с други превозни средства, пешеходци или велосипедисти пред автомобила. Функциите на системата за контрол на маневрите за завиване и пресичане на кръстовища Junction Turning и Junction Crossing от своя страна се грижат за осигуряването на максимална превантивна безопасност и избягване на произшествия в критични ситуации. При включен мигач и регистриране на наближаващо насреща превозно средство, системата предупреждава водача на изцяло новия Niro за риска от сблъсък. По същия начин системата издава предупреждение и за наличие на опасно приближаващи отляво или отдясно превозни средства в случаите, в които водачът възнамерява да премине направо, пресичайки кръстовището. Ако предпоставките за възникване на сблъсък нараснат, системата ще предупреди водача и след това автоматично ще задейства спирачната система за предотвратяване на удара.

На основата на данните от фронталната видеокамера и навигационната система на новия Niro, интелигентният асистент за ограничаване на скоростта ISLA (Intelligent Speed Limit Assist) издава предупреждение и регулира скоростта, ако водачът превиши ограничението. При паркиран автомобил и опит за излизане от автомобила, асистентът за безопасно излизане SEA (Safe Exit Assist) предупреждава за риска от приближаващи отзад превозни средства, а електронната блокировка за деца не позволява на пътниците на задната седалка да отворят вратите.

Интелигентният асистент за дистанционно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist) е удобна функция, която позволява автомобилът да паркира самостоятелно без значение дали водачът е в него или не. Така той може да паркира или да изведе автомобила от място за перпендикулярно паркиране дистанционно с помощта на електронния ключ.

Сред другите електронни системи за асистенция на водача (ADAS) са асистентът за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keeping Assist), асистентът за избягване на опасност от сблъсък в мъртвата зона BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist), предупреждението за повишаване на вниманието на водача DAW (Driver Attention Warning), асистентът за дълги светлини HBA (High Beam Assist), използващият данни от навигацията интелигентен круз контрол NSCC (Navigation-based Smart Cruise Control), асистентът за следване на лентата LFA (Lane Following Assist), асистентът за шофиране по магистрала HDA (Highway Driving Assist), мониторът за задно виждане RVM (Rear View Monitor), асистентът за избягване на сблъсък при напречен трафик отзад RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist), асистентът за избягване на сблъсък при паркиране на заден ход PCA-R (Reverse Parking Collision-Avoidance Assist) и предупреждението за близки препятствия отпред/отзад при паркиране PDW- F/R (Front/Rear Parking Distance Warning).

Постоянна свързаност

Оборудването на изцяло новия Niro включва и богата гама високотехнологични функции за комфорт и свързаност, предназначени да улеснят ежедневието на собственика както зад волана, така и при напускане на автомобила.

Нead-up дисплеят (HUD) с диагонал 10-инча показва най-важната за водача информация като скоростта на движение, данните от ADAS и навигационните команди. Изключително ясната графична информация се показва директно пред водача и така спомага за намаляване на излишното движението на очите по време на шофиране, повишавайки безопасността и комфорта на водача.

Смартфон приложението Kia Connect на свой ред позволява дистанционно свързване с автомобила. Собственикът може да синхронизира своя календар, да планира пътувания с онлайн навигация и да получи достъп до ключови бордови функции, включително актуална информация за пътнотранспортната обстановка, информация за бензиностанциите в близост и прогнози за времето в реално време. Функцията End Destination Guidance за водене по маршрута до крайната цел помага на водача и неговите спътници да се придвижат пеша до желаната цел след като паркират своя Niro, използвайки Google Maps и технологията за разширена реалност (AR). Режимът Valet пък позволява на собствениците да наблюдават дистанционно своя автомобил, когато той се управлява от друг, осигурявайки допълнително спокойствие.

# # #

За Kia Europe 

Kia Europe е европейското поделение за продажба, маркетинг и сервизно обслужване на Kia Corporation. С дейността си фирмата със седалище във Франкфурт, Германия покрива 39 пазара на територията на цяла Европа и страните в региона на Кавказ.