Новини

picture

300 ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТАКСИТА KIA NIRO ЩЕ ОБСЛУЖВАТ КЛИЕНТИТЕ НА СТОЛИЦАТА


В София ще се движат все повече електрически таксита, каквато е и тенденцията в Европа – постигане на екологичен и устойчив общодостъпен градски транспорт. Yellow!, които бяха първите предоставили модерен и екологичен транспорт в София, продължават да разширяват своя електрически автопарк. До края на годината нови 30 електромобила Kia Niro ще бъдат на разположение на клиентите на Yellow!, като това е само първата част от поръчаните 300 броя, които поетапно ще навлязат в автопарка на превозвача.

Kia e-Niro е оборудван с 64.8 kWh батерия, която гарантира пробег от 460 км с едно зареждане. Освен че напълно препокрива възможностите на автомобил с ДВГ, e-Niro гарантира изключителен комфорт за пътниците в автомобила, като предлага най-голямото и удобно вътрешно пространство за клиентите на транспортни услуги с ел. автомобили в София, както и несравним обем на багажното отделение от 475 л, напълно задоволяващ пътуващите от и за Летище София. Eлектрическите таксиметрови автомобили Kia e-Niro на Yellow! предоставят огромно предимство за пътниците пред алтернативните форми за градско придвижване с ел. автомобили – отпада необходимостта от самостоятелно шофиране и търсене на паркоместа в напрегнатата градска среда благодарение на опитните шофьори на компанията. Kia e-Niro е оборудван с най-съвременни технологии за сигурност, включително камера за движение на заден ход, FCA, ABS, ESC, HAC, MCB (Multi Collision Brake), LKA (Lane Keeping Assist), “Battery saver" система предпазваща акумулатора, "Cruise Control" система за поддържане на зададена скорост,  MSLA (Manual Speed Limit Assist) ограничител на скоростта и др.

Партньорството между Киа България и Yellow! датира от 2004г., когато е доставен първият автомобил Kia Rio. Към настоящия момент автопаркът на Yellow! включва над 2 300 модела с марка Kia.  Преди няколко години стартира и пилотният проект на компанията с Kia е-Soul, който продължава да оперира като първото редовно електрическо такси в София. Новата стъпка напред към електрическата мобилност е увеличаването на автопарка с още 30 електромобила, като в дългосрочен план компанията се ангажира да премине изцяло на автомобили с електрическо задвижване от Киа България. 

Нещо повече, от средата на месец януари 2024г. клиентите ще имат опцията в мобилното приложение на Yellow! да направят своя избор и да бъдат обслужвани от точно тези електромобили. Тарифата за превоз на пътници се запазва същата, което ще насърчи потребителите да се възползват от екологичен транспорт в града на цената на такси с конвенционален двигател.  

В допълнение към екологичния автопарк, Yellow! инсталира и нови 3 зарядни станции, което обособи паркинга на компанията в локацията с най-много подобни станции в града. 50 kW DC зарядни станции Hypercharger са с по 2 CCS конектора, което дава възможност за зареждане на 6 електромобила едновременно. Станциите са включени в иновативна платформа за зареждане на електрически превозни средства – Kia Hypercharge. Всеки собственик на електромобил може да се възползва от локациите включени в мрежата на Kia Hypercharge, като зареждането се осъществява през мобилното приложение https://kia.hypercharge.bg/app-download.

„Всяко начало е трудно, но ние стартирахме с първото електрическо такси още през 2015г., когато това се считаше за екзотика. Щастливи сме, че продължаваме да надграждаме. Плановете ни са в следващите няколко години да достигнем до 300 електрически автомобила в града, а защо не и повече. Всички искаме да дишаме по-чист въздух в София“, споделя Калин Кокошаров, изпълнителен директор на Yellow!. 

Компактният кросоувър Niro се предлага с три съвременни, високоефективни електрифицирани задвижващи системи с предно предаване (FWD) - хибридно електрическа (HEV), plug-in хибридна (PHEV) и електрическа с акумулаторни батерии (BEV). Комбинацията от самоуверен дизайн, модерен интериор и авангардни технологии осигуриха на модела водеща позиция в C-CUV сегмента на европейските пазари. От лансирането на второ поколение Niro през юли 2022г. до момента у нас са реализирани над 200 продажби. 

# # #

Киа България е изключителен представител на глобалния мобилен бранд Kia Corporation, чиято основна цел е създаването на устойчиви решения за мобилност за потребители, общности и общества по целия свят. Киа България продава на територията на страната пълната гама превозни средства и резервни части, произведени от Kia Corporation, и извършва гаранционно и следгаранционно сервизно обслужване на всички автомобили Kia. Киа България разполага с 14 регионални представителства в страната, в градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Плевен, Габрово, Казанлък, Хасково, Сандански и Сливен. Дилърите на компанията имат собствени автосалони и сервизни бази, и квалифициран персонал, който обслужва клиентите освен в посочените градове и в близките населени места.