КИА СТОНИК – НОВИЯТ КОМПАКТЕН КРОСОУВЪР СЪС ЗАВЛАДЯВАЩО ПРИСЪСТВИЕ И УВЕРЕНА ЗАЯВКА ЗА УСПЕХ

Обратно

Със завладяващо присъствие и уверена осанка, КИА Stonic е с напълно европейско излъчване. Новото попълнение в гамата на КИА е най-адаптивният за персонализиране модел на марката до този момент, по отношение както на екстериора, така и на разнообразието от интериорни цветови комбинации.

 

Гама от бензинови и дизелови двигатели с олекотено тегло са комбинирани с механични скоростни кутии, които поддържат вредните емисии ниски, а ефективността висока. Управлението на автомобила е моделирано, така че да доставя максимално удоволствието при шофиране, като воланът и окачването са настроени спрямо европейските вкусове. Конструкцията и каросерията на модела са изработени от високоякостна стомана, което гарантира високото ниво на безопасност на водача в съчетание с изключителен комфорт за всички пътници в автомобила.

 

КИА Stonic е един от най-богато оборудваните автомобили в своя клас, благодарение на инкорпорираните съвременни технологии за съвършено управление, високо ниво на сигурност и безопасност, удобство и комфорт. В резултат на интелигентната си компановка моделът разполага с просторен салон и гъвкаво вътрешно пространство.

 

Разработен в тясно сътрудничество между европейските и корейски дизайнерски студиа на КИА, Stonic ще се произвежда в завода на КИА в Сохари, Южна Корея. Автомобилът не прави изключение от обещанието на КИА за отлично качество и ще се дистрибутира стандартно с безпрецедентната 7-годишна /150 000 км/ гаранция на компанията. Stonic влиза в продажба на Стария континент през третото тримесечие на 2017г. в сегмент, който се очаква през следващите години да се превърне в един от най-търсените в Европа.

 

Сегментът B-SUV - най-големият в Европа до 2020 г.

 

За КИА моделът Stonic ще бъде изключително важен по отношение на завладяването на един от най-новите и бързо разрастващи се автомобилни сегменти. Към момента B-SUV съставлява годишно 1,1 милиона бройки от новите продажби на автомобили в Европа, което се равнява на около 7% от пазара. Очаква се годишните продажби да надхвърлят 2 милиона до 2020 г.

 

„По отношение на обема продажби се очаква пазарният дял на B-SUV да надхвърли този на C-SUV до 2020г., когато всеки първи от десет автомобила продадени в Европа ще бъде от класа на Stonic. B-SUV сегментът привлича 21% от потребителите на мини автомобили и 15% от тези, които търсят по-компактен вариант на семейните хечбеци. Модели като Stonic се търсят и от клиенти, които желаят да подновят компактните си MPV-та,” казва Майкъл Коул, Главен оперативен директор на КИА Моторс Европа.

 

"Това ще бъде един от най-неустоимите нови автомобили в този бързо развиващ се сегмент, чиято атрактивност се подсилва от безпрецедентната гаранция на КИА и репутация на марката по отношение на надеждност, качество и модерен дизайн. С разширяването на сегмента, Stonic има амбицията да се превърне в един от нашите най-продавани автомобили. "

 

Екстериор – модел със завладяваща визия и най-много опции за персонализация в историята на КИА

 

Проектирането на Stonic бе поверено на европейското дизайнерско студио на КИА във Франкфурт, Германия, в сътрудничество с дизайнерския център на марката в Намянг, Корея.

 

Задачата на дизайнерите на КИА е да създадат ултракомпактен кросоувър, вдъхновен от дизайна на SUV автомобилите. Компактните размери и ниският център на тежестта позволяват изграждането на олекотена конструкция, заимствала формата, функционалността и самоуверения външен вид от по-големите SUV модели на КИА. С късите си надвеси отпред и отзад (830 мм и 730 мм), в комбинация с удължения капак и скосен покрив (височина 1 520 мм), Stonic може да се похвали с динамична визия и стабилно поведение на пътя. Обкантваща каросерията черна линия и защитните скари в предната и задна част допълват устременото излъчване на новия модел, а монтираните рейки на покрива подчертават функционалността му.

 

Дизайнът е силно повлиян от философията, изповядвана от главния дизайнер на компанията Питър Шрайер, която залага на "изчистени прави линии". Резултатът е един от най-забележителните автомобили на марката досега, незабавно разпознаваем като КИА, благодарение на поредица от знакови дизайнерски решения. Асоциираната с КИА радиаторна решетка тип "тигров нос" е подчертана от хромирана обкантваща рамка, докато оширените С-колони са в унисон с дизайнерската линия на КИА: от малките градски автомобили до големите SUV модели. Каросерията на Stonic съчетава отсечени хоризонтални линии с меки изваяни повърхности.

 

Меките, релефни повърхности в предната част контрастират с острите хоризонтални линии на решетката, по-ниско разположените въздуховоди и фаровете за мъгла. Ширината от 1 760 мм е подчертана от удължената форма на предните фарове с елегантни детайли и инкорпорирани LED дневни светлини. КИА Stonic е с дължина от 4 140 мм и междуосие от 2 580 мм.

 

Персонализирането става все по-предпочитана опция от клиентите на B-SUV модели, а ‘Targa’ стилът, който Stonic предлага, дава възможност за избор между двуцветни комбинации, инспирирани от дизайна на прототипа Provo.

 

Потребителите могат да избират между 9 цвята за корпуса и 5 цвята на покрива, с общо 20 комбинативни възможности. В зависимост от цвета на каросерията, контрастният покрив е наличен в нюансите Aurora Black (черно), Electric Green (електриково зелено), Signal Red (сигнално червено), Clear White (чисто бяло) или Tan Orange (тъмно оранжево). КИА Стоник ще се предлага с 15- и 17-инчови алуминиеви джанти.

 

 

Вълнуващо, динамично и адаптивно управление 

 

Stonic внася вълнуващ и уверено-динамичен характер в B-SUV сегмента. Автомобилът е тестван по разнообразни европейски пътища, така че максимално да кореспондира на местните предпочитания. Целта на проектантския екип е била да комбинира спортно и прецизно управление със максимална стабилност при движение и предвидимо поведение при развиване на високи скорости.

 

При разработването на модела инженерите на компанията се фокусират върху спортната и вдъхваща увереност у водача динамика. Stonic разполага с ново предно и задно окачване, специално разработени за автомобила, в резултат на което, шофирането се превръща в завидно удоволствие.

 

Автомобилът е проектиран със значително по-твърдо окачване в сравнение с повечето други конкурентни модели в сегмента. Кормилното управление е настроено така, че да реагира по-бързо, осигурявайки по-прецизно навлизане в завои в сравнение с другите B-SUV.

 

Иновативните технологии и високо ниво на сигурност повишават удоволствието при шофиране. Серийно Стоник е оборудван със система за управление стабилността на автомобила (VSM) с ESC. VSM осигурява стабилност при спиране и навлизане в завои, като отчита загуба на тяга и автоматично включва ESC, помагайки на водача да запази траекторията на автомобила.  Редица допълнителни електронни технологии за асистиране на водача превръщат автомобила в още по-атрактивно предложение:

 

  • Torque Vectoring by Braking: Система за подобряване на стабилността при завои, чрез управление на въртящия момент на отделните колела.  
  • Cornering Brake Control: Спирачната система регулираща спирачното усилие на различните колела при завиване с цел оптимално следване на траекторията на движение и повишаване стабилността при шофиране.
  • Straight Line Stability: Система, стабилизираща поведението на автомобила, чрез контрол на спирачното усилие при рязко спиране

 

Двигателите - задвижване от гама олекотени, ефикасни, даунсайзинг двигатели

 

Stonic се задвижва от най-съвременни бензинови и дизелови мотори на КИА, създадени да увеличат максимално механичната ефективност, да усъвършенстват пътното поведение и да доставят удоволствие при управлението на автомобила.

 

Според прогнозите на компанията най-търсеният Stonic ще бъде оборудван с 1-литров двигател T-GDI (бензинов с турбокомпресор и директно впръскване). Трицилиндровият турбодвигател гарантира незабавно ускорение при висока горивна ефективност, като същевременно редуцира тежестта върху предния мост (в сравнение с по-големите двигатели) за по-директно управление. Олекотеният 1-литров T-GDI двигател предоставя мощност от 120 к.с. и въртящ момент от 172 об./мин.

 

КИА Stonic ще се предлага и с два бензинови двигателя MPI с многоточково впръскване: 1,25-л двигател е с мощност от 84 к.с. и въртящ момент от 122 об./мин., а 1,4-л достига 100 к.с. и 133 об./мин. Ефективният 1.6л дизелов двигател допълва гамата като предлага най-ниското ниво на вредни емисии в моделната гама с мощност от 110 к.с. и въртящ момент от 260 об./мин.

 

Всеки двигател е комбиниран серийно с механична скоростна кутия, проектирана да увеличи до максимална степен ефективността и подобри усещането за плавно превключване на предавките. КИА преработва за Stonic своята 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител, която ще бъде въведена в експлоатация през 2018 г.

 

Интериорният дизайн - съчетание от стил, технологии и възможности за персонализация

 

Оформлението на интериора е ръководено от европейското студио за дизайн на КИА, а изпълнението е осъществено в тясно сътрудничество с корейското подразделение на компанията.

 

В унисон с екстериора, купето на Stonic съчетава отсечени хоризонтални линии с меки повърхности. Интериорът умело обединява изваяни форми с геометрични елементи, а повърхността на арматурно табло е вдъхновена от ясните и изчистени очертания в екстериора на Stonic. Формата на таблото пред пътника до шофьора се отличава с характерния „тигров нос“, а вентилационните отвори наподобяват формата на фаровете на автомобила.

 

Широката хоризонтална равнина на арматурното табло подчертава усещането за простор, като същевременно интегрира съвременни технологии. В центъра на таблото е разположена най-новата информационно-развлекателна система на КИА с интерфейс човек-машина (HMI). Бутоните за управление на функционалностите в купето са изведени по-високо в естественото полезрение на водача.

 

Интериорът предлага на купувачите същото, както и при екстериора, многообразие от възможности за персонализация. По отношение на цвета клиентите могат да избират между четири пакета: сив, бронзов, оранжев и зелен. Всеки един от тях предоставя набор от елегантни цветни акценти в салона и тапицерията. Серийно Stonic се предлага в едноцветна, издържана в черно тапицерия, а цветните пакети "Сиво", "Оранжево" и "Зелено" включват двуцветни черно-сиви седалки, изработени от плат и изкуствена кожа с шевове в контрастни цветове. Автомобилите, оборудвани с бронзовия цветови пакет, са тапицирани в перфорирана синтетична кожа – едноцветни в черно или двуцветни в черно и черно.

 

Интелигентно разпределение на компонентите за просторно и многофункционално купе

 

В рамките на компактните си екстериорни размери, интелигентната компановка на Stonic допринася за пълния комфорт на всички пътници. Купето предлага достатъчно пространство за шофьора и пътниците, със свободно място за краката от 1 070 мм за пътниците отпред и 850 мм - отзад, съответно 996 мм и 975 мм пространство за главата, както и водещо в сегмента пространство за раменете от 1 375 на първия и 1 355 мм на втория ред седалки.

 

Другите детайли в купето на Stonic са проектирани така, че да осигуряват практични площи за съхранение. В контейнера на две нива, разположен в основата на централната конзола, могат да се поставят най-новите смартфони като Apple iPhone 7 Plus и Samsung Galaxy Note, джобът на вратите е оптимално оформен, а за пътниците отпред е удобно разположена поставка за чаши. В жабката има достатъчно място за поставяне на iPad и други таблетни устройства, а плъзгащите се подлакътници се повдигат, за да разкрият допълнително пространство за багаж.

 

Багажното отделение на Stonic е с капацитет от 352 литра (VDA) и се отличава с двустепенен под на багажника. Stonic предлага най-широкия багажен отвор в B-SUV сегмента. В страничните стени на багажното отделение са интегрирани чифт кукички, с цел предотвратяване изсипването на съдържание от превозваните чанти с багаж. При сгънати задни седалки до равен под багажният капацитет на Stonic е 1 155 литра.

 

Технологиите - усъвършенствана свързаност за смартфони и богат набор от технологични функции в автомобила

 

Stonic включва богата палитра от интуитивни технологии за повишаване на комфорта и удобството на всички пасажери. Един от най-модерните и високотехнологични автомобили в своя клас, новият B-SUV на КИА, предлага информационно-развлекателна система, която безпроблемно съчетава функционалността на смартфон с контрола на ключовите функции в автомобила.

 

KIA Stonic е оборудван със 7-инчов сензорен екран, разположен в средата на арматурното табло. Серийно системата се предлага с Apple CarPlay ™ и Android Auto ™, които гарантират пълен достъп до функционалността на смартфона и позволяват на потребителите да използват личните си приложения и да слушат дори музика в движение чрез стрийминг. Интерактивният екран може да се командва с докосване, жестове и гласови команди, като съществува и опция за навигация и цифрово радио DAB. USB портовете в предната част на салона осигуряват на потребителите физически достъп до уредите, както и възможности да зареждат мобилните си устройства. По желание на клиентите USB порт може да се постави също и в задната част на салона.

 

Когато е оборудван със сателитна навигация, Stonic се предлага със системата KIA Connected Services, поддържана от един от световните лидери в навигацията TomTom®. Опционалният пакет за свързване включва актуализации на трафика в реално време, визуализация на местоположението и предупреждение при наличие на камери за превишена скорост, търсене на забележителности и прогноза за времето.

 

КИА Stonic се предлага с широка гама от технологии, проектирани да увеличат максимално комфорта и удобството на всички пътници. Те включват: отопляеми предни седалки и волан; аудио система с шест високоговорителя; автоматичен круиз контрол; електрохроматично огледало за обратно виждане; интелигентен ключ с бутон за включване/изключване на двигателя; камера за обратно виждане; климатроник; чистачки на предното стъкло със сензори за дъжд; aвтоматични дълги светлини.

 

Сигурност и безопасност - съвременни технологии в помощ на водача

 

Голяма част от корпуса на новия B-SUV е изградена от вискоякостна стомана за максимална сигурност. Серийно Стоник е оборудван с 6 въздушни възглавници за водача и пътникa до него, предни странични въздушни възглавници, въздушни завеси на първи и втори ред, както и ISOFIX куки за закрепване на детска седалка на втори ред.

 

КИА Stonic се предлага с богат набор от най-съвременни асистиращи водача системи, наречена DRiVE WISE Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), които целят подобряване на активната безопасност. Системите ADAS включват асистент за избягване на сблъсъка (FCA) с възможност за разпознаване на пешеходци; контрол на мъртвата зона (BCW); предупреждение за пресичащи отзад автомобили (RCCW) и предупреждение за опасност при смяна на лентата за движение (LDW). От средата на 2018 г. на разположение на клиентите ще бъде и асистент за поддържане на движението в избраната лента (LKA).

 

Stonic предлага и опция за предупреждение при загуба на вниманието от страна на водача. Системата (DAW) се бори с разсеяното или сънливо шофиране. Приблизително 1/4 от всички пътнотранспортни произшествия с фатален изход на Стария континент са следствие от разсеяното шофиране. DAW следи редица детайли в поведението на автомобила, като при установена нередност активира предупредителен звуков сигнал.

 

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

Последни новини
22 07

НОВИЯТ РЕЖИМ TERRAIN MODE ПРАВИ ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ KIA SORENTO ОЩЕ...

Четвъртото поколение на KIA Sorento ще бъде оборудвано с новоразработения режим „Terrain Mode“ от момента на старта на продажбите на новия модел в Европа през второто полугодие на 2020г.
още
29 06

КИА МОТОРС ЗАЕ ПЪРВО МЯСТО СПОРЕД ПРОУЧВАНЕТО ЗА КАЧЕСТВО НА J.D....

КИА зае челна позиция в американската авто индустрия, според проучването за качество на J.D. Power (IQS) 2020 с рапортувани 136 проблема на 100 автомобила. За шеста поредна година КИА е номер едно сред масовите автомобилни производители. “Изключителен резултат за корейския бранд’, каза Dave Sargent, Вицепрезидент, Automotive Quality, J.D. Power.
още
18 06

КИА МОТОРС И GOOGLE CLOUD ПРЕДСТАВЯТ МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ...

Днес КИА Моторс Корпорейшън лансира ‘Kia Owner's Manual App’ – изцяло дигитално Ръководство на потребителя, съвместна разработка с Google Cloud и Megazone. Kia Owner's Manual е приятно и удобно за потребителите мобилно приложение, което предоставя информация за функционалностите на всеки автомобил КИА посредством камера на смартфон. Вместо да се позовават на отпечатаното Ръководство, собствениците на автомобили КИА ще имат възможността да използват приложението за по-удобно и лесно информиране относно индивидуалните характеристики на автомобила, който управляват.
още
13 05

КИА С РЕКОРД В ПРОДАЖБИТЕ НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ В ЕВРОПА

КИА Моторс разкри подробности от дългосрочната си стратегия за преминаване към електрификация на продуктовата гама, след като регистрира рекорд в продажбите на електромобили в Европа през първото 3-месечие на 2020г.
още