КИА СТОНИК – НОВИЯТ КОМПАКТЕН КРОСОУВЪР СЪС ЗАВЛАДЯВАЩО ПРИСЪСТВИЕ И УВЕРЕНА ЗАЯВКА ЗА УСПЕХ

Обратно

Със завладяващо присъствие и уверена осанка, КИА Stonic е с напълно европейско излъчване. Новото попълнение в гамата на КИА е най-адаптивният за персонализиране модел на марката до този момент, по отношение както на екстериора, така и на разнообразието от интериорни цветови комбинации.

 

Гама от бензинови и дизелови двигатели с олекотено тегло са комбинирани с механични скоростни кутии, които поддържат вредните емисии ниски, а ефективността висока. Управлението на автомобила е моделирано, така че да доставя максимално удоволствието при шофиране, като воланът и окачването са настроени спрямо европейските вкусове. Конструкцията и каросерията на модела са изработени от високоякостна стомана, което гарантира високото ниво на безопасност на водача в съчетание с изключителен комфорт за всички пътници в автомобила.

 

КИА Stonic е един от най-богато оборудваните автомобили в своя клас, благодарение на инкорпорираните съвременни технологии за съвършено управление, високо ниво на сигурност и безопасност, удобство и комфорт. В резултат на интелигентната си компановка моделът разполага с просторен салон и гъвкаво вътрешно пространство.

 

Разработен в тясно сътрудничество между европейските и корейски дизайнерски студиа на КИА, Stonic ще се произвежда в завода на КИА в Сохари, Южна Корея. Автомобилът не прави изключение от обещанието на КИА за отлично качество и ще се дистрибутира стандартно с безпрецедентната 7-годишна /150 000 км/ гаранция на компанията. Stonic влиза в продажба на Стария континент през третото тримесечие на 2017г. в сегмент, който се очаква през следващите години да се превърне в един от най-търсените в Европа.

 

Сегментът B-SUV - най-големият в Европа до 2020 г.

 

За КИА моделът Stonic ще бъде изключително важен по отношение на завладяването на един от най-новите и бързо разрастващи се автомобилни сегменти. Към момента B-SUV съставлява годишно 1,1 милиона бройки от новите продажби на автомобили в Европа, което се равнява на около 7% от пазара. Очаква се годишните продажби да надхвърлят 2 милиона до 2020 г.

 

„По отношение на обема продажби се очаква пазарният дял на B-SUV да надхвърли този на C-SUV до 2020г., когато всеки първи от десет автомобила продадени в Европа ще бъде от класа на Stonic. B-SUV сегментът привлича 21% от потребителите на мини автомобили и 15% от тези, които търсят по-компактен вариант на семейните хечбеци. Модели като Stonic се търсят и от клиенти, които желаят да подновят компактните си MPV-та,” казва Майкъл Коул, Главен оперативен директор на КИА Моторс Европа.

 

"Това ще бъде един от най-неустоимите нови автомобили в този бързо развиващ се сегмент, чиято атрактивност се подсилва от безпрецедентната гаранция на КИА и репутация на марката по отношение на надеждност, качество и модерен дизайн. С разширяването на сегмента, Stonic има амбицията да се превърне в един от нашите най-продавани автомобили. "

 

Екстериор – модел със завладяваща визия и най-много опции за персонализация в историята на КИА

 

Проектирането на Stonic бе поверено на европейското дизайнерско студио на КИА във Франкфурт, Германия, в сътрудничество с дизайнерския център на марката в Намянг, Корея.

 

Задачата на дизайнерите на КИА е да създадат ултракомпактен кросоувър, вдъхновен от дизайна на SUV автомобилите. Компактните размери и ниският център на тежестта позволяват изграждането на олекотена конструкция, заимствала формата, функционалността и самоуверения външен вид от по-големите SUV модели на КИА. С късите си надвеси отпред и отзад (830 мм и 730 мм), в комбинация с удължения капак и скосен покрив (височина 1 520 мм), Stonic може да се похвали с динамична визия и стабилно поведение на пътя. Обкантваща каросерията черна линия и защитните скари в предната и задна част допълват устременото излъчване на новия модел, а монтираните рейки на покрива подчертават функционалността му.

 

Дизайнът е силно повлиян от философията, изповядвана от главния дизайнер на компанията Питър Шрайер, която залага на "изчистени прави линии". Резултатът е един от най-забележителните автомобили на марката досега, незабавно разпознаваем като КИА, благодарение на поредица от знакови дизайнерски решения. Асоциираната с КИА радиаторна решетка тип "тигров нос" е подчертана от хромирана обкантваща рамка, докато оширените С-колони са в унисон с дизайнерската линия на КИА: от малките градски автомобили до големите SUV модели. Каросерията на Stonic съчетава отсечени хоризонтални линии с меки изваяни повърхности.

 

Меките, релефни повърхности в предната част контрастират с острите хоризонтални линии на решетката, по-ниско разположените въздуховоди и фаровете за мъгла. Ширината от 1 760 мм е подчертана от удължената форма на предните фарове с елегантни детайли и инкорпорирани LED дневни светлини. КИА Stonic е с дължина от 4 140 мм и междуосие от 2 580 мм.

 

Персонализирането става все по-предпочитана опция от клиентите на B-SUV модели, а ‘Targa’ стилът, който Stonic предлага, дава възможност за избор между двуцветни комбинации, инспирирани от дизайна на прототипа Provo.

 

Потребителите могат да избират между 9 цвята за корпуса и 5 цвята на покрива, с общо 20 комбинативни възможности. В зависимост от цвета на каросерията, контрастният покрив е наличен в нюансите Aurora Black (черно), Electric Green (електриково зелено), Signal Red (сигнално червено), Clear White (чисто бяло) или Tan Orange (тъмно оранжево). КИА Стоник ще се предлага с 15- и 17-инчови алуминиеви джанти.

 

 

Вълнуващо, динамично и адаптивно управление 

 

Stonic внася вълнуващ и уверено-динамичен характер в B-SUV сегмента. Автомобилът е тестван по разнообразни европейски пътища, така че максимално да кореспондира на местните предпочитания. Целта на проектантския екип е била да комбинира спортно и прецизно управление със максимална стабилност при движение и предвидимо поведение при развиване на високи скорости.

 

При разработването на модела инженерите на компанията се фокусират върху спортната и вдъхваща увереност у водача динамика. Stonic разполага с ново предно и задно окачване, специално разработени за автомобила, в резултат на което, шофирането се превръща в завидно удоволствие.

 

Автомобилът е проектиран със значително по-твърдо окачване в сравнение с повечето други конкурентни модели в сегмента. Кормилното управление е настроено така, че да реагира по-бързо, осигурявайки по-прецизно навлизане в завои в сравнение с другите B-SUV.

 

Иновативните технологии и високо ниво на сигурност повишават удоволствието при шофиране. Серийно Стоник е оборудван със система за управление стабилността на автомобила (VSM) с ESC. VSM осигурява стабилност при спиране и навлизане в завои, като отчита загуба на тяга и автоматично включва ESC, помагайки на водача да запази траекторията на автомобила.  Редица допълнителни електронни технологии за асистиране на водача превръщат автомобила в още по-атрактивно предложение:

 

  • Torque Vectoring by Braking: Система за подобряване на стабилността при завои, чрез управление на въртящия момент на отделните колела.  
  • Cornering Brake Control: Спирачната система регулираща спирачното усилие на различните колела при завиване с цел оптимално следване на траекторията на движение и повишаване стабилността при шофиране.
  • Straight Line Stability: Система, стабилизираща поведението на автомобила, чрез контрол на спирачното усилие при рязко спиране

 

Двигателите - задвижване от гама олекотени, ефикасни, даунсайзинг двигатели

 

Stonic се задвижва от най-съвременни бензинови и дизелови мотори на КИА, създадени да увеличат максимално механичната ефективност, да усъвършенстват пътното поведение и да доставят удоволствие при управлението на автомобила.

 

Според прогнозите на компанията най-търсеният Stonic ще бъде оборудван с 1-литров двигател T-GDI (бензинов с турбокомпресор и директно впръскване). Трицилиндровият турбодвигател гарантира незабавно ускорение при висока горивна ефективност, като същевременно редуцира тежестта върху предния мост (в сравнение с по-големите двигатели) за по-директно управление. Олекотеният 1-литров T-GDI двигател предоставя мощност от 120 к.с. и въртящ момент от 172 об./мин.

 

КИА Stonic ще се предлага и с два бензинови двигателя MPI с многоточково впръскване: 1,25-л двигател е с мощност от 84 к.с. и въртящ момент от 122 об./мин., а 1,4-л достига 100 к.с. и 133 об./мин. Ефективният 1.6л дизелов двигател допълва гамата като предлага най-ниското ниво на вредни емисии в моделната гама с мощност от 110 к.с. и въртящ момент от 260 об./мин.

 

Всеки двигател е комбиниран серийно с механична скоростна кутия, проектирана да увеличи до максимална степен ефективността и подобри усещането за плавно превключване на предавките. КИА преработва за Stonic своята 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител, която ще бъде въведена в експлоатация през 2018 г.

 

Интериорният дизайн - съчетание от стил, технологии и възможности за персонализация

 

Оформлението на интериора е ръководено от европейското студио за дизайн на КИА, а изпълнението е осъществено в тясно сътрудничество с корейското подразделение на компанията.

 

В унисон с екстериора, купето на Stonic съчетава отсечени хоризонтални линии с меки повърхности. Интериорът умело обединява изваяни форми с геометрични елементи, а повърхността на арматурно табло е вдъхновена от ясните и изчистени очертания в екстериора на Stonic. Формата на таблото пред пътника до шофьора се отличава с характерния „тигров нос“, а вентилационните отвори наподобяват формата на фаровете на автомобила.

 

Широката хоризонтална равнина на арматурното табло подчертава усещането за простор, като същевременно интегрира съвременни технологии. В центъра на таблото е разположена най-новата информационно-развлекателна система на КИА с интерфейс човек-машина (HMI). Бутоните за управление на функционалностите в купето са изведени по-високо в естественото полезрение на водача.

 

Интериорът предлага на купувачите същото, както и при екстериора, многообразие от възможности за персонализация. По отношение на цвета клиентите могат да избират между четири пакета: сив, бронзов, оранжев и зелен. Всеки един от тях предоставя набор от елегантни цветни акценти в салона и тапицерията. Серийно Stonic се предлага в едноцветна, издържана в черно тапицерия, а цветните пакети "Сиво", "Оранжево" и "Зелено" включват двуцветни черно-сиви седалки, изработени от плат и изкуствена кожа с шевове в контрастни цветове. Автомобилите, оборудвани с бронзовия цветови пакет, са тапицирани в перфорирана синтетична кожа – едноцветни в черно или двуцветни в черно и черно.

 

Интелигентно разпределение на компонентите за просторно и многофункционално купе

 

В рамките на компактните си екстериорни размери, интелигентната компановка на Stonic допринася за пълния комфорт на всички пътници. Купето предлага достатъчно пространство за шофьора и пътниците, със свободно място за краката от 1 070 мм за пътниците отпред и 850 мм - отзад, съответно 996 мм и 975 мм пространство за главата, както и водещо в сегмента пространство за раменете от 1 375 на първия и 1 355 мм на втория ред седалки.

 

Другите детайли в купето на Stonic са проектирани така, че да осигуряват практични площи за съхранение. В контейнера на две нива, разположен в основата на централната конзола, могат да се поставят най-новите смартфони като Apple iPhone 7 Plus и Samsung Galaxy Note, джобът на вратите е оптимално оформен, а за пътниците отпред е удобно разположена поставка за чаши. В жабката има достатъчно място за поставяне на iPad и други таблетни устройства, а плъзгащите се подлакътници се повдигат, за да разкрият допълнително пространство за багаж.

 

Багажното отделение на Stonic е с капацитет от 352 литра (VDA) и се отличава с двустепенен под на багажника. Stonic предлага най-широкия багажен отвор в B-SUV сегмента. В страничните стени на багажното отделение са интегрирани чифт кукички, с цел предотвратяване изсипването на съдържание от превозваните чанти с багаж. При сгънати задни седалки до равен под багажният капацитет на Stonic е 1 155 литра.

 

Технологиите - усъвършенствана свързаност за смартфони и богат набор от технологични функции в автомобила

 

Stonic включва богата палитра от интуитивни технологии за повишаване на комфорта и удобството на всички пасажери. Един от най-модерните и високотехнологични автомобили в своя клас, новият B-SUV на КИА, предлага информационно-развлекателна система, която безпроблемно съчетава функционалността на смартфон с контрола на ключовите функции в автомобила.

 

KIA Stonic е оборудван със 7-инчов сензорен екран, разположен в средата на арматурното табло. Серийно системата се предлага с Apple CarPlay ™ и Android Auto ™, които гарантират пълен достъп до функционалността на смартфона и позволяват на потребителите да използват личните си приложения и да слушат дори музика в движение чрез стрийминг. Интерактивният екран може да се командва с докосване, жестове и гласови команди, като съществува и опция за навигация и цифрово радио DAB. USB портовете в предната част на салона осигуряват на потребителите физически достъп до уредите, както и възможности да зареждат мобилните си устройства. По желание на клиентите USB порт може да се постави също и в задната част на салона.

 

Когато е оборудван със сателитна навигация, Stonic се предлага със системата KIA Connected Services, поддържана от един от световните лидери в навигацията TomTom®. Опционалният пакет за свързване включва актуализации на трафика в реално време, визуализация на местоположението и предупреждение при наличие на камери за превишена скорост, търсене на забележителности и прогноза за времето.

 

КИА Stonic се предлага с широка гама от технологии, проектирани да увеличат максимално комфорта и удобството на всички пътници. Те включват: отопляеми предни седалки и волан; аудио система с шест високоговорителя; автоматичен круиз контрол; електрохроматично огледало за обратно виждане; интелигентен ключ с бутон за включване/изключване на двигателя; камера за обратно виждане; климатроник; чистачки на предното стъкло със сензори за дъжд; aвтоматични дълги светлини.

 

Сигурност и безопасност - съвременни технологии в помощ на водача

 

Голяма част от корпуса на новия B-SUV е изградена от вискоякостна стомана за максимална сигурност. Серийно Стоник е оборудван с 6 въздушни възглавници за водача и пътникa до него, предни странични въздушни възглавници, въздушни завеси на първи и втори ред, както и ISOFIX куки за закрепване на детска седалка на втори ред.

 

КИА Stonic се предлага с богат набор от най-съвременни асистиращи водача системи, наречена DRiVE WISE Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), които целят подобряване на активната безопасност. Системите ADAS включват асистент за избягване на сблъсъка (FCA) с възможност за разпознаване на пешеходци; контрол на мъртвата зона (BCW); предупреждение за пресичащи отзад автомобили (RCCW) и предупреждение за опасност при смяна на лентата за движение (LDW). От средата на 2018 г. на разположение на клиентите ще бъде и асистент за поддържане на движението в избраната лента (LKA).

 

Stonic предлага и опция за предупреждение при загуба на вниманието от страна на водача. Системата (DAW) се бори с разсеяното или сънливо шофиране. Приблизително 1/4 от всички пътнотранспортни произшествия с фатален изход на Стария континент са следствие от разсеяното шофиране. DAW следи редица детайли в поведението на автомобила, като при установена нередност активира предупредителен звуков сигнал.

 

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

Последни новини
30 11

НОВИЯТ КИА SOUL EV ‘НАЕЛЕКТРИЗИРА’ ЛОС АНДЖЕЛИС

КИА Моторс представи новия Соул EV, изцяло нова генерация на многократно награждавания компактен кросоувър с нулево ниво на вредни емисии. Новият модел е също толкова магнетичен, колкото своя предшественик, а изцяло електрическото му задвижване го прави привлекателен за всички потребитили със зелено съзнание.
още
01 11

КИА РАЗКРИВА ТЕХНОЛОГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО – СОЛАРНО ЗАРЕЖДАНЕ НА...

КИА Моторс обяви плановете си да представи технология за зареждане тип „соларен покрив“ за избрани модели на южно-кореския автопроизводител. Генериращите електричество соларни панели ще бъдат интегрирани в покрива или в предния капак на автомобила и ще подпомагат двигателя с вътрешно горене, хибридната система или батериите на електромобилите с допълнителна електрическа енергия, като намаляват разхода на гориво и увеличават пробега.
още
04 10

РОБЪРТ ДЕ НИРО Е ПОСЛАНИК НА НОВИЯ ЕЛЕКТРОМОБИЛ НА КИА

Холивудската супер звезда Робърт Де Ниро ще заеме главна роля в европейската рекламна кампания на КИА по повод лансирането на 100% електрически кросоувър e-Niro.
още
02 10

ПРЕМИЕРНИТЕ МОДЕЛИ НА КИА В ПАРИЖ

Днес по време на автосалона в Париж КИА Моторс официално представи ProCeed. Изцяло новият шутинг брейк дебютира заедно с хай перформанс моделите Ceed GT и ProCeed GT, както и Ceed GT line. На международното изложение, което започна днес, 100% електрически автомобил KIA e-Niro също осъществи своята европейска премиера.
още