ИЗЦЯЛО ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ КИА СОУЛ Е ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ

Обратно

Първият корейски изцяло електрически модел – КИА Соул вече триумфира по софийските улици.  КИА Соул EV е компактен и икономичен градски автомобил, с нулево ниво на вредни емисии. 100% електромобил предлага впечатляващо управление, оптимален пробег и емблематичен дизайн. 

 

КИА Соул EV е оборудван със съвременен захранващ блок с литиево-йонна полимерна батерия, предоставена от SK Innovation. С водеща в сегмента енергетична плътност от 200 watt-hour/kg, захранващият блок е резултат от 3-годишен проект между КИА Моторс Корпорейшън и SK Innovation в Корея.

 

Инженерите от КИА разработват захранващия блок със 192 литиево-йонни полимерни елементи от батерията в 8 модула, с обща мощ от 27 kWh. Блокът инкорпорира съвременна термична технология, която поддържа отделните клетки на оптимална температура.

 

Обогатен с никел NCM (никел-кобалт-магнезий) катод материал се използва в серийното производство на батерията за електрическия Соул. Енергетичната плътност, която е зависима от възможностите на катода, е ключов фактор при определяне пробега на модела. Чрез използване на водещата в сегмента енергетична плътност на батерията, Соул EV изминава 212 км с едно зареждане.

 

В допълнение, специален сепаратор за сигурност и безопасност е използван в батерията на КИА Соул EV. Сепараторът определя сигурността и скоростта на заряда/ разряда на батерията. Той е с подобрена термална устойчивост, която спомага елементите да бъдат защитени от излагане на топлина или пожар.

 

Комбинацията от ниско електрическо съпротивление на батерията, подходяща система за топлинен контрол и акуратна калкулация на състоянието на заряда подобрява характеристиките на заряда, като по този начин се постига ‘бърз заряд’ за 33 мин (45 kW DC). Времето за пълно зареждане, в зависимост от захранващия източник отнема до 5 часа (6.6 kW AC).

 

Електролитната добавка в Соул EV предпазва батерията при ниски и високи температури, разширявайки температурния й диапазон. Тъй като студеното време оказва неприятно въздействие върху батерията, Соул EV е снабден с отоплителна система, която затопля батерията докато автомобилът е включен в ел. мрежата.

 

Предимствата на литиево-йонната полимерна батерия (в сравнение с нормалните литиево-йонните батерии), включват: по-голяма ефективност, благодарение на опростена клетъчна структура (по-малко части), по-ниски разходи, повишаване на сигурността и надеждността (благодарение на по-добра термична дифузия и вътрешен контрол на налягането), лекота на производство в различни мощности и форми.

 

В опита си да оптимизира производителността, Соул EV използва трето поколение регенеративна спирачна система, която запазва 12% от кинетичната енергия на автомобила, която обратно зарежда батерията при спускане по инерция или спиране. Притежателите на модела могат да избират между регенеративните режими: ‘Drive’ или ‘Brakes’ при изключен еко режим, и ‘Drive’ или ‘Brakes’ при включен еко режим.

 

Соул EV се задвижва от 81 kW електрически мотор със 110 к.с. и въртящ момент от 285 Nm. Моторът предоставя мощност на предните колела посредством безстепенна скоростна кутия. Благодарение на инстантния въртящ момент, електро-двигателят гарантира забавно управление с бързо ускорение (до 100 км/ч за 11.2 сек.) и максимална скорост от 145 км/ч.

 

Отсъствието на шум от двигателя, в комбинация от специални шумоизолиращи материали, доближава Соул EV до усъвършенстваните нива в премиум автомобилите. Поради безшумното функциониране на модела, в полза на безопасността на пешеходците, Соул EV е оборудван със система VESS (Virtual Engine Sound System), която излъчва предупредителен аудио сигнал при движение на автомобила със скорост над 20 км/ч.  

 

Подобно на 2014 КИА Соул, Соул EV е със забележителна визия и атрактивни екстериорни акценти. Новата външност е инспирирана от концепта Track’ster запазвайки отсечените линии и квадратна форма на иконата Соул. Соул EV предлага на потребителите допълнителен ‘блясък’ чрез LED дневни светлини, LED стопове и 16” алуминиеви джанти с аеродинамична форма.

 

Интериорът на модела е изработен от органични, био материали, което определя Соул като лидер в сегмента на електрическите автомобили с приложени екологично чисти материали. Интериорните пакети са в унисон с екстериорната визия на модела – еко текстил и кожа с акценти в синьо.

 

Стандартно Соул EV се предлага с ABS, BAS, ESC, HAC, VSM, ESS, TPMS, климатроник, система за безключов достъп, навигация, камера за движение на заден ход, парктроник, Bluetooth, ел. стъкла, круиз контрол, и др.

 

Специална версия UVO EV на информационно-развлекателната система на КИА намира широко приложение в електрическия Соул. Използвайки вградена връзка, захранвана от Verizon и интегрирано смартфон приложение, услугите UVO EV осигуряват на собствениците иновативна мрежа с включена навигация и други удобства, които ще държат информирани клиентите. UVO EV показва статуса на батерията, разстояние до изчерпване на батерията и възможност за търсене на най-близката станция за зареждане.

 

Електрическият КИА Соул е отличен със сертификат за изключителни екологични параметри през целия жизнен цикъл на продукта. ТЮФ Норд, независима международна организация, сертифицира новия електрически КИА Соул по стандарт ISO 14040 Life Cycle Assessment - LCA (Оценка на производствения цикъл на продукта). Електрическият Соул, произведен за корейския и европейски пазар е сертифициран и по ISO 14040.

 

За нуждите на своите бъдещи клиенти с практичен ум и зелено съзнание, КИА Моторс България е монтирала специална зарядна станция на територията на търговско-сервизния комплекс на марката в София. Устройството адаптира електрическите параметри на захранващата електрическа мрежа към електрическите параметри на зарядното устройство на електромобила. Станцията осигуряват безпроблемно, бързо и безопасно зареждане на всички електрически превозни средства с мощност от 22 kWh. 

 

На 6 и 7 юни КИА Моторс България организира отворен тест драйв уикенд. Желаещите да изпробват екологично чистите автомобили могат да посетят автосалона на КИА в София, от 10 до 19ч., на бул. ‘Цариградско шосе” 144.

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

Последни новини
17 09

CUV ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ И ДВА 100% ЕЛЕКТРОМОБИЛА ЩЕ ДЕБЮТИРАТ НА...

По време на Автомобилен Салон София 2019 КИА ще представи новия кросувър XCeed. Моделът впечатлява с експресивен дизайн, стилен интериор, динамично и прецизно управление. Комбинацията от висок клас системи за сигурност, нови функции за свързаност и съвременни информационно-развлекателни системи характеризират XCeed като един от най-високотехнологичните модели в сегмента. Заедно с последното попълнение в гамата на марката, своята премиера ще осъществят 100% електромобили e-Niro и e-Soul.
още
01 07

КИА МОТОРС БЪЛГАРИЯ И SHELL СЪС СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

Една от най-важните характеристики за подобряване работата и живота на двигателя е качеството на маслото. В днешно време хората пътуват все повече, а навъртените километри на различна географска ширина и при различни условия на натоварване, неминуемо оказват влияние върху автомобила. Затова съвременните автомобили се нуждаят от масло, което е в крак с променящите се изисквания и е от важно значение за подобряване на експлоатационните характеристики и живота на двигателя. Ето защо КИА Моторс България избра Орбико България за доставчик на моторни масла Shell за следпродажбено обслужване.
още
08 05

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУЛИКА БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРИФИЦИРА АВТОПАРКА СИ

Зеленото бъдеще започва от днес. С малки крачки и категорично намерение за промяна. А голямата промяна води до постигане на желаната от всички ни цел - да живеем по-здравословно в по-чиста среда! И България прави своите “малки”, но значими стъпки в тази посока. От днес представители на Народното събрание ще управляват икономични и щадящи околната среда превозни средства. Автомобилният парк на Парламента, в който до момента не е имало хибриди или електрически превозни средства, се допълва с 3 боря plug-in хибрида KIA Niro. Закупуването на електрифицирани автомобили, заедно с 2 зарядни станции тип KEBA KeContact, е част от политиката на Народното събрание за намаляване на общите емисии на парникови газове и за преминаване към ниско въглеродно бъдеще – отговорен подход към околната среда.
още
29 03

СТОЛИЧНА ОБЩИНА С НОВА ЗАРЯДНА СТАНЦИЯ ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

От днес столичани и гости на София ще могат безплатно да зареждат своите електромобили в сърцето на града – ъгъла на ул. ‘Московска’ и ул. ‘11 Август’. Станцията, предоставена от КИА Моторс България, дава възможност за заряд на 100% от предлаганите на пазара електромобили, като за 40 мин. водачите на автомобили с нулево ниво на вредни емисии могат да заредят 20% от капацитета на батерията си. По този начин те ще гарантират безпроблемно използване на своите електромобили в рамките на деня. За пълен заряд са необходими 5 часа.
още